Peippi05.07.2013 16:45
Lähestyn nettimarttoja neuvojen toivossa. Käyn usein mökilläni Länsi-Suomessa, viihdyn siellä erinomaisesti lukuun ottamatta erästä ongelmaa. Mökkinaapurillani - joka on vakiasukas siellä - on pieni lähes jatkuvasti haukkuva vartiointiorientoitunut koira. Koira saa juoksennella vapaasti naapurini pihalla, ja on nyt ottanut tavakseen vartioida meidän toimiamme, eli emme useinkaan pysty liikkumaan pihallamme ilman jatkuvaa haukuntaa. Joskus se haukkuu jopa aidan vieressä kun olemme sisällä mökissä. Naapuri on toki huomannut tämän, kutsuu koiraa pois (ei tehoa), sitten tulee hakemaan sen pois, tulos: koira on hetken päästä takaisin haukkumassa. Emme ole hirveän paljoa jutelleet naapureitten kanssa, ja kun olemme, niin emme koira-asiasta. Koiran haukunta on alkanut pikku hiljaa jurppimaan.

Nyt kysyn teiltä, etenkin koiran omistavat: loukkaantuisitko koiranomistajana, jos ottaisin haukunnan puheeksi? Onko haukkuminen sellainen asia, joka meidän tulee vain sietää, vai voiko siitä keskustella? Haluaisin pitää hyvät välit naapuriin. Onko mielessänne mitään muita ratkaisuja?
Monni05.07.2013 17:47
Meillä on ollut vuosikymmenten ajan yleensä aina koira. Jos ne ovat haukkuneet tms ilkivaltaa tehneet, olen kyllä oitis tarttunut siihen. Jos en olisi tarttunut, en todellakaan olisi voinut loukkaantua siitä, jos meille olis asioista huomautettu. Se on aivan sama kuin lasten kanssa, jos naapurimökin mukulat kivillä ikkunoita pirstoisivat tai jotain, kyllä siitä saa ja pitää vanhemmille huomauttaa. Sopu sijaa antaa...ei kukaan jaksa koiran haukuntaa kuunnella koko ajan. Tietenkään ei joka haukahduksesta pidä nokkiinsa ottaa, mutta jos sitä kuuluu riesaksi asti, on omistajan keksittävä joku keino hauvan hiljentämiseksi. Onhan niitä monenlaisia konsteja, jos ottaa asiakseen vaan.
Oletteko muuten yrittäneet tutustua koiraan ja sen omistajiin? Jos olisitte koiralle tuttuja niin tuskimpa se viitsisi koko ajan tutuille räksyttää. Koiralle voi myös puhua ummet ja lammet, ehkä se jotain ymmärtäisi sekin. Josko vaikka hiljenisi kuuntelemaan juttujanne. Voi sitä koiraa yrittä lähestyä muutenkin, vaikka sitten lahjonnalla...

Yrittäkääs nyt pelastaa mökkeilynne ihan sopuisin ja rauhanomaisin keinoin, uskon että harmista pääsette, kun vain otatte sen asiaksenne.
Monni
saunu105.07.2013 18:09
Koettaisin tehdä tuttavuutta ihan ystävällismielisesti. Kun koira on pieni sillä voi olla suuri ego jota se vahvistaa teille haukkumalla.
Koira ei yleensä ole tyhmä, ja jos on se on isäntäväen syy, se oppii teidät kyllä tuntemaan kunhan pyritte sen kanssa tuttavuuteen. Sanotte sille ettei haukkuminen kannata.
Isäntäväkensä auttaa tässä asiassa varmaankin, jos otatte asian esille kuten yllä jo ehdotetaan, rauhanomaisin keinoin.
Lucille Ball05.07.2013 23:12
Monikymmenvuotisena jykevä-äänistä koirarotua useammankin yksilön verran omistaneena ja toisaalta tällä hetkellä erään pikkukoiran joka-aamuiseen haukuntaan heräävänä (myös lomalla) ymmärrän mielestäni asiasta molemmat puolet.

Meillä oli joku vuosi sitten ongelma, kun toinen koiramme piti lopettaa ja "leski" stressaantui ja alkoi ulvoa poissaollessamme. Naapurimme ystävällisesti otti asian puheeksi, koira viritettiin kuonokoppaan aina poislähtiessämme ja ulvominen loppui. Kuonokopan käyttö jäi noin kuukauteen. Oli hyvä, että naapuri sanoi asiasta, josta emme muuten olisi tienneet ja joka häiritsi heitä.

Tuon aamuvarhain räksyttävän pikkukoiran omistajat ovat niin mukavia ihmisiä, etten ole tohtinut ottaa puheeksi. He ovat sitä yltiöjoviaalista porukkaa, jotka elää aika kovaäänisesti muutenkin, mutta joilla ei käy mielen vieressäkään sen häiritsevän ketään, sillä he itse ovat hyvin joustavia ihmisiä muiden ihmisten touhujen suhteen. Sen vuoksi olen pitänyt tiedon itselläni.

Tiedän tuollaisen koiranomistajatyypin, joka kieltää koiraansa (ja lapsiaan) vähän siihen tyyliin, että "et viittis nyt lopettaa hei kuule" ja jättävät asian siihen. Menevät ehkä omiin touhuihinsa ja tuhahtelevat itsekseen: no höh, nyt se taas haukkuu siellä, mutta minä nyt teen tämän ristisanan valmiiksi ja menen sitten katsomaan. Ovat ihmisiä, joilla nk topakkuus ei ole vahvin laji.

Joka tapauksessa on niin, ettei jatkuva koiran haukkuminen ole missään tapauksessa hyväksyttävää. Koiran saa kyllä hiljaiseksi, jos näkee vaivaa ja toisaalta: jos koira häiritsee mökillä, on sille järjestettävä hoitopaikka isäntäväen mökkireissujen ajaksi.

Ota reippaasti puheeksi.
virva06.07.2013 05:56
Ota asia puheeksi ja kehota (kauniisti!) vaikkapa hankkimaan haukkupannan. Se on semmoinen kapistus, joka koiran haukkuessa suihkuttaa jotain tuoksua - oliko nyt sitronellaa vai mitä olikaan - jota ihminen ei havaitse mutta josta koira ei pidä. Koira oppii _hyvin_ nopeasti olemaan haukkumatta panta kaulassaan.

virva
Lady06.07.2013 09:39
Naapurin koira haukkuu täälläkin. Olen tähän asti ymmärtänyt, että se on pentu, jota vasta opetetaan tavoille, mutta ymmärrys alkaa pikkuhiljaa hyytyä.
Jotenkin ne opetuskeinot ovat tuota hyssyttelyä tai sitten koiralle huutamista. Missä on se jämäkkä sanominen tai joku suihku.
Epäilen, että koira haukkuisi vähemmän, jos naapurin pihaa ei olisi umpioitu. Koira tietäisi silloin paremmin, jos liikkeellä on naapuri, kun voisi yhdistää kuvan ja äänen. Mitä mieltä koiranomistajat ja -tuntijat tästä?

Sinun tulee olla kirjautunut vastataksesi.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.