Garderobi – Harkitse, korjaa, kierrätä

Vaatekaappi on monella melko täysi ja silti usein tuntuu, ettei siellä ole mitään mieluista. Alati vaihtuvat sesongit, herkulliset väriuutuudet ja mielenkiintoiset kuosit houkuttelevat hankkimaan aina vain enemmän vaatteita. Koska hinnat eivät päätä huimaa, emme usein edes pysähdy miettimään hankintojen taustoja tai niiden vaikutusta luontoon ja ihmisten elämään.

Miksi kiinnittää huomio vaatteisiin?

Ei ole ollenkaan yhdentekevää, mitä puemme päällemme. Jokapäiväisillä valinnoillamme vaikutamme kaukana maapallon toisella puolella asuvien ihmisten elämään sekä yhteiseen ympäristöömme.

Apua vihreisiin valintoihin

Kasvava joukko kuluttajia on kiinnostunut vaatteiden tuotannon ympäristövaikutuksista ja vaatemerkkien vastuullisuudesta. Koska tuotantoketjut ovat pitkiä, ei ole aina helppoa selvittää raaka-aineiden, kankaiden tai kokoonpanon alkuperämaata tai valmistusolosuhteita. Yritysten vastuullisuusväittämiä kannattaa arvioida kriittisesti ja kysyä aktiivisesti tuotannon ympäristövaikutuksista ja sosiaalisesta vastuullisuudesta.

Kuluttajana meistä jokainen voi toimia vastuullisesti.
Lue lisää:  Puhtaat vaatteet ja Vihreät vaatteet

Ekologisuuden ja eettisyyden viidakko

Vaatteen ekologisuus on monen tekijän summa. Kuluttaja pystyy parhaiten vaikuttamaan tekstiilien kestävyyteen pitämällä omistamansa vaatteet mahdollisimman pitkään käytössä ja hankkimalla uusia vaatteita vain harkiten. Ympäristöystävällisyyteen vaikuttavat vaatteiden määrä, materiaali, monipuolisuus, vaatteiden hoito sekä niiden käytöstä poistaminen ja kierrätys.

Eri tekstiilien ympäristövaikutukset vaihtelevat. Vähän huoltoa tarvitsevien tekstiilien suurimmat ympäristövaikutukset syntyvät usein valmistuksessa. Usein pestävien tuotteiden suurimmat ympäristövaikutukset syntyvät huollossa. Ekologinen pyykinpesu siis kannattaa.

Muista, että ekologisin vaate löytyy jo vaatekaapistasi!

Näillä pääset alkuun

  1. Hoida ja huolla oikein
    Osta sellaisia vaatteita, jotka osaat hoitaa! Jos et pese käsipyykkiä, älä osta käsin pestäviä vaatteita.
    Tuuleta pesun sijasta.
  2. Anna palautetta: kerro yrityksille vaatteiden puutteista täsmällisesti ja tee parannusehdotuksia.
  3. Pidennä vaatteen käyttöikää: korjaa tai käytä korjaus- ja ompelupalveluja
  4. Suosi käytettyjä vaatteita ja vastuullisesti valmistettuja tekstiilejä.
  5. Kierrätä vastuullisesti
  • Oletko pohtinut, kuinka paljon sinä tuotat tekstiilijätettä? Minne laitat tekstiilijätteen ja tiedätkö, miten tekstiilijäte käsitellään asuinpaikkakunnallasi?