Leipää uusin silmin

 Suomalaisille leivistä rakkain on hapan ruisleipä, jonka terveysvaikutukset tunnetaan ja jota ulkomailla ollessa kaivataan. Keskimäärin suomalainen syö päivässä 3-4 leipäsiivua ja saa niistä noin 15 % päivän energiasta ja 40 % ravintokuidusta. Valitettavasti leipä voi tuoda mukanaan ruokavalioon myös merkittävän määrän suolaa, jos asiaan ei kiinnitä huomiota.

Leipä kaikissa muodoissaan on saanut viime vuosina paljon parjausta mediassa, mutta siitä huolimatta leivän kulutus on Leipätiedotus ry:n mukaan pysynyt melko tasaisena koko 2010-luvun. 

Kaupassa kannattaa pysähtyä hetkeksi leipähyllylle ja kääntää käteen sattunut leipäpussi ylösalaisin. Ensin tarkistetaan kuitumäärä, jonka suhteen enempi on parempi. Jos tuote sisältää yli 6 % kuitua, on se hyvä valinta päivittäiseen käyttöön. Tähän kategoriaan päätyvät muun muassa useimmat ruisleivät, 100 % kauraleivät ja muut leivät, joissa leivontaan on käytetty pääosin täysjyväviljaa. 

Seuraavaksi katsotaan suolan määrää. Vähäsuolaisia leipiä, joissa suolaa on 0,7 % painosta löytää vielä melko vähän, mutta vaihtoehdot kasvavat, jos ylärajaksi asetetaan 1 %, mitä voidaan jo pitää hyvin maltillisena määränä. Suolasalapoliisintyötä kannattaa leipähyllyllä harrastaa ja vähäsuolaisen leivän löytäessään rohkeasti kokeilla (ja vinkata siitä naapurillekin).  

Tottakai myös leiville, joissa suolaa on hieman enemmän ja kuitua vähemmän, on omat paikkansa ja hetkensä, mutta ohjenuorana voidaan ravitsemussuosituksen mukaisesti pitää, että yli puolet leivästä ja viljatuotteista syötäisiin kuiturikkaammassa täysjyvämuodossa. 

Useimmiten suomalainen varmasti syö leipänsä levitteellä kera juuston tai leikkeleen, päälle hän laittaa vielä muutaman siivun kurkkua tai tomaattia. Oiva välipala, mutta välillä siihen saattaa kaivata vaihtelua. Leipä taipuu moneksi ja sopii moniin käyttötarkoituksiin, kun käyttää hieman mielikuvitusta. Oletko ikinä tehnyt leivästä jälkiruokaa? Entä ruisnachoja? 

Leivän päälle saat uutta väriä esimerkiksi punajuuresta ja porkkanasta alla olevan ohjeen avulla. Kokeile erityisesti ruisleivälle! 

Porkkana-rakuunatäyte 

  • 500 g kypsää porkkanaa, soseena (5 dl) 
  • 1 dl tuorejuustoa, valkosipulilla maustettua 
  • tuoretta rakuunaa 
  • suolaa ja mustapippuria  
  1. Keitä porkkanat kuorineen runsaassa suolalla maustetussa vedessä kypsäksi, anna porkkanoiden jäähtyä ja kuori ne (porkkanat kannattaa keittää edellisenä päivänä valmiiksi). 
  2. Soseuta kuoritut porkkanat tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella, lisää tuoretta rakuunaa ja valkosipuli creme bonjour. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla. 

 Punajuuritäyte 

  • 500 g kypsää kuorittua punajuurta  
  • 1 prk creme fraichea (kevyt) 
  • timjamia (tuoretta, pieni määrä) 
  • kirveli (tuoretta, 1 -2 oksaa) 
  • suolaa ja mustapippuria
  1. Keitä punajuuret kuorineen runsaassa suolalla maustetussa vedessä kypsäksi, laita ne kylmän veteen ja kuori punajuuret. 
  2. Soseuta punajuuret tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella, lisää tuoreet yrtit ja creme fraiche. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla. 

Ringa Remes 
ravitsemusterapeutti
Pohjois-Karjalan Martat ry