Fish & chips

Brittiläinen klassikko ei ole vaikea valmistaa, mutta vaatii huolellisuutta uppopaistamisen vuoksi. Paistamista helpottaa paistolämpömittari, jolla öljyn kuumuutta voi seurata. Valmista lisukkeeksi pikamajoneesi sekä muussatut herneet.

4 annosta

Valmistusohje

600 g vaaleaa kalaa, esim. ahventa, kuhaa tai siikaa
4 dl vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl mustapippuria
0,25 tl valkopippuria
1 tlk (0,33 l) lagerolutta (jääkaappikylmää)

Ranskanperunat
1 kg yleisperunoita
0,5 tl suolaa

Lisäksi
n. 1,5–2 litraa rypsiöljyä

  1. Aloita perunoista. Pese perunat ja kuori ne tarvittaessa. Leikkaa perunat sormenpaksuisiksi ranskanperunoiksi. Siirrä perunat lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä. Kumoa perunat puhtaan keittiöpyyhkeen päälle ja kuivaa hyvin.
  2. Kuumenna öljy kattilassa 150-asteiseksi. Kypsennä perunoita muutamassa erässä noin 3 minuuttia. Älä ruskista. Nosta perunat reikäkauhalla talouspaperin päälle. Anna jäähtyä.
  3. Pyyhi kalafileet kuiviksi ja leikkaa ne tasakokoisiksi paloiksi, esimerkiksi isot ahvenfileet pitkittäin puoliksi ja kuha- sekä siikafileet 4–6 osaan. Pienet ahvenfileet voi käyttää kokonaisina.
  4. Sekoita uppopaistotaikina. Yhdistä jauhot, suola ja pippurit ja sekoita joukkoon kylmä olut. Jos taikina tuntuu paksulta, lisää tilkka vettä. Taikinan tulisi olla kuin paksua lettutaikinaa.
  5. Kuumenna öljy noin 180 asteeseen. Upota kalapalat taikinaan ja kypsennä öljyssä muutamassa erässä 4–5 minuuttia. Kääntele varovasti reikäkauhalla, jotta saat tasaisen paistopinnan. Nosta kalat reikäkauhalla talouspaperin päälle. Pidä tarvittaessa kuumana tarjoiluastiassa 120-asteisessa uunissa.
  6. Uppopaista esipaistetut ranskanperunat uudelleen 180 asteessa, kunnes ne ovat ruskeita ja rapeita. Nosta hetkeksi talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy valuu pois.
  7. Kokoa fish and chips -annos lautaselle tai paperikääreeseen ja tarjoile sen kanssa majoneesia ja muussattuja herneitä.

Pikamajoneesi
1 kananmuna
2 tl sinappia
1 tl valkoviinietikkaa
0,25 tl suolaa
0,25 tl valkopippuria
3,5 dl rypsiöljyä

  1. Varmista, että ainekset ovat keskenään saman lämpöisiä, joko jääkaappikylmiä tai huoneenlämpöisiä.
  2. Riko muna kapeaan, korkealaitaiseen kulhoon. Lisää sinappi, valkoviinietikka ja mausteet. Aseta sauvasekoitin kulhoon niin, että keltuainen jää sekoittimen alle. Lisää kulhoon rypsiöljy. Käynnistä kone ja pidä aluksi hetki paikallaan. Kun näet majoneesin alkavan muodostua, nosta sekoitin hyvin hitaasti ylös. Majoneesi valmistuu sinä aikana, kun sekoitin nousee pois seoksesta.
  3. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.

Muussatut herneet
200 g herneitä, tuoreita tai pakastettuja
10 mintunlehteä
2 tl kaura- tai ruokakermaa
(0,25 tl suolaa)

  1. Jos käytät pakasteherneitä, anna niiden sulaa. Mittaa herneet ja mintunlehdet tehosekoittimeen, tai jos käytät sauvasekoitinta, korkealaitaiseen kulhoon. Soseuta.
  2. Lisää tilkka kaura- tai ruokakermaa ja mausta maun mukaan suolalla.
  3. Tarjoile muussatut herneet fish & chips -annoksen kanssa.

Huom: Pidä uppopaistaessasi aina kattilan kansi käden ulottuvilla. Jos öljy leimahtaa, se pitää sammuttaa tukahduttamalla. Vettä ei saa koskaan käyttää.

Vinkki: Muussatut herneet sopivat myös muiden paistettujen kalaruokien lisukkeeksi.

Testattu Marttakeittiössä

Hiilijalanjälki
2.25 kg CO2 ekv
  • Energia 1554 kcal/annos
  • Rasva 110.9 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 6.9 g
  • Proteiini 41.4 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 99.6 g
  • Sokerit 8.1 g
  • Kuitu, kokonais- 6.5 g
  • Natrium 1427.3 mg
  • Kalsium 199.5 mg
  • Rauta 6.8 mg
  • C-vitamiini 31.3 mg