Japanilainen riisipallo (Onigiri)

G
4 annosta

Valmistusohje

Onigiri tai omusubi eli japanilainen riisipallo on tyypillinen koululaisten välipala Japanissa. Pyöreät, soikeat tai kolmionmalliset riisipallot täytetään ja viimeistellään norilevällä ja erilaisilla mausteseoksilla. Onigirit valmistuvat helposti ja täytteissä voi käyttää luovuutta.

Keitettyä lyhytjyväistä riisiä kuten puuroriisiä tai sushiriisiä
3–6 arkkia norilevää
100 g loimu- tai lämminsavulohta
särkikalatahnaa
umami-furikakea

Riisi
5 dl puuroriisiä
5,5 dl vettä
1 tl suolaa

  1. Huuhtele riisi kattilassa. Vaihda välillä vettä, kunnes vesi on kirkasta. Keitä 5 minuuttia kovalla lämmöllä ilman kantta. Laita levy pienimmälle lämpötilalle noin 20 minuutiksi. Pidä kansi koko keittoajan kattilan päällä avaamatta. Kun riisi on valmista, jäähdytä se laakealla astialla puulastalla hellästi käännellen.

Särkikalatahna
1 prk järvikalasäilykettä öljyssä
1 dl (1 ruukku) ruohosipulia hienonnettuna
2 rkl majoneesia
1 tl chilihiutaleita

  1. Valuta järvikalasäilyke niin, että kaikki ylimääräinen öljy on valunut pois. Hienonna ruohosipuli. Yhdistä kala, ruohosipuli ja majoneesi. Mausta chilillä ja sekoita tahnaksi.

Umami-furikake
Furikake on japanilainen mausteseos, jota käytetään pöytä- ja riisimausteena. Furikake syntyy yksinkertaisimmillaan norilevästä, seesaminsiemenistä sekä suolasta. Sienet ja umami-mauste tuovat furikakeen lisää aromaattisuutta ja täyteläisyyttä.

2 arkkia norilevää
1 dl paahdettuja seesaminsiemeniä
2 rkl kuivattuja suppilovahveroita tai mustatorvisieniä
1 tl sormisuolaa
1 tl umami-maustetta

  1. Hienonna kuivatut sienet. Paahda seesaminsiemeniä kuivassa, kuumassa pannussa hetki. Murskaa tai leikkaa norilevä pieniksi hiutaleiksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
  • Energia 550 kcal/annos
  • Rasva 16.4 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 2.2 g
  • Proteiini 36.7 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 85.2 g
  • Sokerit 1.8 g
  • Kuitu, kokonais- 28.9 g
  • Natrium 1781.3 mg
  • Kalsium 449.9 mg
  • Rauta 14.2 mg
  • C-vitamiini 8.5 mg