|

Makumatka Italiaan (reseptejä)

Lähdetään makumatkalle Variskankaan Marttojen marttailtaan. Koetaan pieni pala Italiaa!
Nappaa makumatkaltamme ideoita oman Italia -illanistujaisten järjestämiseen.

Variskankaan Marttojen Elsa ja Anna-Maija ovat ihastuneet matkoillaan Italiaan. He ovat perehtyneet italialaiseen ruokakulttuuriin ja näin mekin pääsimme makumatkalle heidän opastamanaan. Marttaillan alussa Elsa ja Anna-Maija esittelivät ruuanvalmistuksessa käytettäviä välineitä ja kertoivat, mitä ruokia illan aikana valmistetaan.

Antipasto tarkoittaa alkuruokaa, joka voi olla esimerkiksi rapeaa bruchettaa eli paahdettuja leipiä tomaatin, valkosipulin ja öljyn kera. Suosittu alkuruoka on prosciutto e melone eli ilmakuivattuun kinkkuun käärityt melonipalat. Italialaisia tyypillisiä alkuruokia ovat myös artisokan sydämet, oliivit, pieni lajitelma kinkkuja ja makkaroita. Italiassa juustot (gorgonzola, taleggio) syödään aterian alussa osana antipastolajitelmaa.

Primo tarkoittaa ensimmäistä pääruokaa, jonka tarkoitus on täyttää vatsa. Primo on yleensä risottoa, pastaa tai keittoa, joiden liemi lopuksi kaavitaan leipäpalalla lautaselta.

Secondo, toinen pääruoka, sisältää lihaa tai kalaa ja usein myös jotain kastiketta. Pelkistetty kala tai liha tuodaan pöytään omalla lautasellaan ja contorni, lisukkeet, omissa kulhoissaan.

Gnocchit

1 kg keitettyjä perunoita
300 g vehnäjauhoja
1 kananmuna
suolaa

Keitä perunat ja kuori. Muusaa perunat ja lisää jauhot. Lisää kevyesti vatkattu muna ja hyppysellinen suolaa. Vaivaa tasaiseksi pehmeäksi taikinaksi (ei saa vaivata liikaa, ettei niistä tule keittyessään kovia).

Tee taikinasta noin 2 cm halkaisijaltaan olevia tankoja. Voit käyttää apuna mannasuurimoita. Laita taikinatangot liinan alle, etteivät kuivu.

Leikkaa tangoista n. 1 cm kokoisia paloja. Pyöritä pala kevyesti painaen gnocchilaudalla tai haarukalla.

Laita valmiit gnocchit jauhotetulle liinalle. Laitan toinen liina päälle. Keitä suolatussa vedessä siihen asti, että gnocchit nousevat kellumaan.

Tässä valmistuu kastiketta pastalle ja gnoccheille. Huomaathan, että martta pystyy hämmentämään kahta kastiketta yhtäaikaa ;D

Kastike gnoccheille

valkosipulin kynsi
2 päärynää
200 g gorgonzola juustoa
oliiviöljyä

Kuori ja pilko päärynät.
Freesaa kokonainen valkosipuli oliiviöljyssä.
Freesaa päärynäpaloja hetki.
Ota valkosipulin kynsi pois ja lisää gorgonzola pannulle.
Kypsennä ja lisää tarvittaessa gnocchien keitinlientä tai kermaa.

Ruokailun päättää dolce, joka tarkoittaa makeaa. Italialaisten jälkiruokien klassikoita ovat mm. kahvia ja mascarponea sisältävät tiramisu, italialainen gelato (jäätelö) ja kermainen panna cotta. Jälkiruuaksi voidaan tarjoilla myös tuoreita hedelmiä. Italia -teemaillan päätimme herkuttelemalla Anna-Maijan meille etukäteen Dansukkerin ohjeella valmistamaa ricotta-limocellotorttua.

Ricotta-limoncellotorttu (Dansukkerin ohje)

Taikina:

300 g erikoisvehnäjauhoja
100 g voita
200 g erikoishienoa sokeria
3 keltuaista

Täyte:

500 g ricottaa
100 g erikoishienoa sokeria
3 rkl limoncellolikööriä
1/2 sitruunan kuori

Tee aineksista nopeasti nyppimällä taikina, joka saa jäädä kokkareiseksi.
Sekoita täytteen ainekset keskenään.
Vuoraa 20-25 cm:n torttuvuoka leivinpaperilla ja painele puolet taikinasta vuoan pohjalle,
lisää täyte ja murusta loput taikinasta täytteen päälle.

Paista 170 asteessa noin puoli tuntia.

Buon appetito!

Hyvää ruokahalua!