Ruukuissa kasvavat mausteyrtit ovat koristeellisia ja tuoksuvia parvekekasveja. Parvekkeella viihtyvät kaikki meillä kasvavat yksi- ja monivuotiset mausteyrtit.

Satoa riittää koko kesän ajan, kun versojen latvoja leikataan jatkuvasti niin, että yrtit eivät ala kukkimaan.

 

Yrtit kasvavat puutarhassa, parvekkeella ja ikkunalaudalla. Yrttilajeja ja -lajikkeita on niin paljon, että tarhurille riittää kokeilemista vaikka koko elämän ajaksi.

Yksivuotiset lajit kylvetään joka vuosi uudelleen. Kaksivuotiset lajit kasvattavat ensimmäisenä kesänä lehdet ja toisena vuonna ne kukkivat ja tekevät siemenet. Monivuotiset yrtit menestyvät hyvässä kasvupaikassa vuodesta toiseen. Ne viihtyvät myös ruukuissa, jos pääsevät talven ajaksi viileään ja valoisaan paikkaan.

Puutarhassa yrtit kasvavat yrttimaassa ja kukkapenkissä. Yrtit kuuluvat myös luonnonmukaisesti hoidettuun puutarhaan ja viihtyvät puiden ja pensaiden aluskasveina. Lajeja löytyy sekä kuivalle kalliolle että rehevään lehtoon.

Kun yrttejä kasvatetaan koristeeksi, ei sadon määrä ole pääasia. Yrtit istutetaan perennojen seuraksi tai kukkapenkin reunakasviksi kukkia varten kunnostettuun maahan ja niiden annetaan kukkia ja houkutella perhosia. Jos halutaan kunnon sato, yrtit kylvetään ja istutetaan hyvään puutarhamaahan. Monivuotisille perustetaan yrttipenkki, jossa kasvualustan syvyys on 40-50 cm.

Kylvö

Taimikasvatus

Vain pistokkaista ja jakamalla

Kirveli

BasilikatPiparminttu

Kumina

IisoppiRanskalainen rakuuna

Korianteri

Kesäkynteli 

Maustefenkoli        

Mintut 

Perslljat

Salvia 
 Sitruunamelissa  
 

Stevia

 

Ladattavat tiedostot: