Leija13.04.2006 23:34
Puutarhanurkka...jes!

Minusta on ihan yllättäen tullut kasvihuoneen omistaja. Ongelma on vain se, etten oikein tiedä mitä sillä tekisin. Mikä on kasvihuoneviljelyn perusidea? Kokemusta minulla on ainoastaan persiljan, salaatin, tillin ja herneen viljelystä avomaalla hyvin pienessä mittakaavassa. Kasvihuoneeni sijaitsee mökilläni, joten en pääse sitä joka päivä enkä edes joka viikko hoitamaan. Mitkä olisivat noviisille sopivia helppoja takuuvarmoja kasvihuoneviljeltäviä kasveja? Mitä minä teen uudella kasvihuoneellani? Jääkö se tyhjäksi? Help!
Sofia14.04.2006 20:59
Kasvihuoneista ja kasvihuoneviljelystä en tiedä juurikaan mitään, mutta minulla olisi yksi vinkki tuohon kastelupuoleen. Konsti on peräisin naapurimme taannoiselta Saksan (?) matkalta.

Kasteluvettä ei lorotella tomaattien ja kurkkuntaimien juurelle kannulla, vaan käytetään pulloja.

Eli vanhat viinipullot täytetään vedellä ja pullo törkätään kasvin juurelle multaan. Pullon suu upotetaan multaan niin syvälle, ettei vesi pulputa pois pullosta heti vaan imeytyy multaan pikkuhiljaa. Näin kasteluvesi menee juuri sinne, minne pitäisi -siis kasvin juurille.

Äitini käyttää tätä konstia pienessä kasvihuoneessaan kastellessaan tomaatteja ja kurkuntaimia. Ihan tarkkaan en osaa sanoa kasteluväliä, mutta arvelisin hänen täyttävän pulloja joka toinen päivä. Jos en aivan väärin muista, niin äidillä taisi viime kesänä kuumimpaan aikaan olla joka taimelle kaksi pulloa juurella.
Gwennie14.04.2006 22:38
kastelu'järjestelmästä' ja vähän toisen noviisin ajatuksia kasvihuoneviljelystä.

Minulla on ollut vähän samantyyppinen kastelusysteemi mökillä, tosin olen käyttänyt maitotölkkejä, joiden alaosaan olen kairannut pieniä reikiä ja sitten upottanut osittain siihen kasvin juurelle. Niiden täyttäminen uudelleen on aika hidasta ja sopivan reikätiheyden/koon määrittelykin ottaa joskus aikaa:) Kotona lintsaan ja lorotan veden letkulla suoraan kasvin juurelle.


Sitten niistä kasvihuoneista, minäkin olen aivan noviisi koko hommassa. Rakensin toissakesänä sellaisen halvan muovihuoneen kasvimaalle. Ajattelin tehdä ensi halvan ja katsoa pidänkö hommasta ja sitten jos innostun, niin voin investoida johonkin hyvään kasvihuoneeseen. Listaan tähän epämääräisessä järjestyksessä joitakin juttuja mitä on tullut mieleeni tämän lyhyen kasvihuoneharrastajan urallani:

- Tuuletus on hurjan tärkeää ja lämpömittari kasvihuoneessa. Ilma jää helposti joko kuumaksi ja kosteaksi taikka kylmäksi ja kosteaksi, ilman kunnollista tuuletusta. Eikä kovin kosteassa ilmanalassa kasva oikein mikään muu kuin kasvitaudin aiheuttaja ja se sitten kasvaakin ällistyttävän tehokkaasti. Yritin lintsata tuuletuksesta, kun arvelin siten nopeuttavani kasvua no ahneelle ahneen palkka menetin ison osan tomaatteja, jollekin homeelle tästä syystä.

- Tukilangoitus/muu tukirakennelma ( tukea vaativille) kannattaa tehdä taikka ainakin miettiä etukäteen valmiiksi. Taisi olla ekan vuoden kurkut, joita totesin loppuvaiheessa kasvattavani niin merkillisessä tukilankaseitissä, että en meinannut saada enää rikkiksiä nypittyä tahi kypsiä kurkkuja pois.

- Johtuen kahdesta ylemmästä ongelmasta en kehoittaisi tuppaamaan huonetta kovin täyteen enkä myöskään neuvoisi kasvattamaan sielä maissia. maissi kyllä kasvaa...nimittäin pituutta. Niin taikka jos tahdot viidakon, niin sitten saat sen helposti maissilla:)

- Rikkaruohotkin kasvavat kasvihuoneessa hirveän hyvin, taikka ainakin minun luonnonvaraisessa muovihuoneessani. Tänä vuonna aion kaivaa osan maata pois, laittaa rikkisesteen ja kasvualustaksi kasvuturvetta. En suosi kotipuutarhassa myrkkyjä, mutta tunnusta viimekesänä haaveilleeni kaupan 'raundap'hyllyn ääressä muutamankin tovin, sen verran kiivasti viherhuonettani yritettiin vallata.

- Taimiharrastajalle kasvihuone on loistava jatkojalostamo, taikka ainakin minun kokemukseni mukaan. Sinne on hyvä vaikka harson alle viedä keväällä pienet taimet, joita ei vielä voi ihan ulos istuttaa mutta joiden henkeä uhataan esimerkiksi taloudessa asuvien herrahenkilöiden taholta, heidän kyllästyttyään jakamaan vähät asuinneliöt lukuisten vihreiden kanssa.

- Kasvihuoneeseen aion itse tulevana kesänä laittaa
Tomaattia
Paprikaa ( tämä menestyi oikein hyvin)
Muutaman avomaakurkun
Ja paaaljon basilikaa, se viihtyi viime kesänä ja minä pystyn vuoden aikana tuhoamaan köökissäni loputtomat määrät basilikaa.

Minulla on kymmeniä paprikan taimia kasvattamossani tällä hetkellä, joten luulisin keskittyväni niihin ensi kesänä. Osa on sellaisia pitkulaisia 'banana' nimikkeellä mutta suurin osa ihan tavallisia kalifornian ihmeitä.

Lisäksi aion hyödyntää sitä kukantaimeni karaisuun. Nyt ei tule muuta mieleen mutta palaan asiaan, jos pääsiäisruokasavotan näivettämät aivoni joskus heräävät ja ryhtyvät 'muistamaan' lisää yksityiskohtia.

ps. tuosta saattoi jäädä kauhean negatiivinen tunnelma, mutta tosiasiallisesti olen ihan kasvihuoneeni lumoissa, alku vaan on aina vähän takkuista. Sitä paitsi sielä on ihana istua ( vein sinne puutarhatuolin) kun lämmin kesäsade ropisee ulkona ja unelmoida olevansa jossain kaukana missä on kuumaa ja eksoottista;D


vaavi15.04.2006 07:04
Re: Tuuletusautomaatti

Se on mahdottoman hyvä, aukaisee ikkunan, kun läpötila nousee. Tuttava asensi sellaisen muovihuneensa tuuletusikkunaan. Meillä on lasihuone ja jotkut ovat merkkikohtaisia.
Kasvukautta pidentää sekä keväästä että syksystä.
Yrtit ainakin viihtyy, osa niistähän on aika arkoja hallalle.
x016.04.2006 20:58
Re:Kasvihuoneviljely

Miten suhtaudutte niihin istutusvälisuosituksiin?

-Noudatatteko orjallisesti joka tilanteessa, vai voisiko esim. maassa mönkivän vesimelonin istuttaa heti ylös kipuavan kasvin, kuten kurkun, tai tomaatin rinnalle?
vaavi17.04.2006 08:33
Re: Re: tungen "täyteen"

ja syksyisin viidakkotunnelma. Ei ne pahemmin mätäne, kun tuuletus toimii. Ja lämmittävät toisiaan. On esteettisesti kivampi.
Kaikenhan saa kaupasta edullisemmin.
Vesimelooni ei onnistunut. En yritä enää. Mutta tomaatin juurella kasvaa salaattia ja yrttejä.

Sinun tulee olla kirjautunut vastataksesi.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.