oliivia26.04.2006 09:03
Karsin terijoen salavia todella reilusti, katkaisin pari sivurunkoakin. Olisiko leikkauskohdat pitänyt käsitellä jollakin aineella ja kuinka pian leikkaamisen jälkeen käsittely pitää tehdä? Entä sama omenapuille?
alli26.04.2006 10:48
Terijoensalava ei ole herkkä

saamaan tauteja, mutta eihän se haavanhoitoaineesta vahingoitukkaan, varsinkin kun haava on iso. Me entisessä kodissamme leikkelimme kyllä omaa terijoensalavaamme välillä todella reippaasti, emmekä käyttäneet koskaan mitään hoitoaineita ja paju vaan kasvoi ja voi hyvin.

Omenan leikkauksessa kannattaa varmaan olla tarkempi. Itse laitan haavanhoitoainetta kun haavan pinta-ala on isompi kuin 5 sentin raha. Ja haavanhoitoaine pitäisi levittää suht HETI kun pinta on leikattu, koska sienen itiöitä ym. leviää puun rungoltakin juuri silloin, kun puuta ravistellaan ja leikellään. Mutta jos se haavanhoito on unohtunut, niin kannattaa sitä hoitoainetta varmaan vielä levittää heti kun on mahdollista.

Alli
Heta26.04.2006 11:06
haavanhoitoaineista

Haavanhoitoaneita ei enää nykyään suositella millekkään puulle, ei edes omenapuulle.
Kauppiaat kyllä varmasti mielellään myyvät.
alli26.04.2006 11:41
Siis KUKA ei suosittele ja MIKSI? ev.

tiuku26.04.2006 11:42
Re: haavanhoitoaineista

Laitoin haavalakkaa raidan kantoon ettei homesienet iskisi kovin pahasti. Homesienet ja itiöt ovat häirinneet erityisesti raitoja pihallamme. Tämä kyseinen puu kaadettiin maaliskuussa hangelle, ja jätettiin siihen reilu metrinen tukki pystyyn JOS lähtisi vielä versomaan kesän aikana. Toivo elää!
tosca26.04.2006 11:57
Asiantuntijat

Ne jotka asiasta jotain tietävät, kuten kokeneet puutarhurit, eivät suosittele haavnhoitoaineita. Ne pitävät leikkupinnan kosteana ja alttiina taudinaiheuttajille.
alli26.04.2006 12:13
Mitäs mieltä oma asiantuntijamme Marja K. on tästä?

Minulle juuri puutarhuri neuvoi haavanhoidon "kädestä pitäen" vielä viime keväänä. Eikä hän ollut myyntimielellä, koska ei hänellä ollut ko. aineita myytävänä.

Haavanhoitoainehan tekee kalvon puun pintaan ja juuri se estää taudinaiheuttajien sisäänpääsyn. Näin käy parhaiten silloin, jos leikkaus tehdään kasvin ollessa levossa. Kosteus tulee haavaan pääasiassa puusta itsestään. Jos puu leikataan väärään aikaan (esim. keväällä nesteiden nousun aikaan), niin mikään haavanhoitoaine ei tietenkään estä haavaa vuotamasta ja pinta pysyy kosteana.

Alli
Marja K26.04.2006 12:20
Re: Käyttäisin

Jos laikataan puusta vain pieni oksa pienillä saksilla, niin voihan sen jättää hoitamatta, mutta jos käytetään sahaa ja leikataan isoja oksia niin minusta haavan hoito on tärkeää. Minä hoitaisin ehdottomasti ja tarkistaisin vielä kesän kuluessa että haavapinnat ovat lähteneet arpeutumaan. Lahottajasienet tekevät ison vahingon puussa varsinkin jos edessä on sateinen kesä.
silhuetti26.04.2006 13:56
Re: Ennen käytettiin tervaa (ev)

Heta28.04.2006 20:30
Re: Siis KUKA ei suosittele ja MIKSI? ev.

Luen aika paljon puutarhalehtiä ja kirjoja, sekä otan osaa nettikeskusteluihin. Uusimmissa julkaisuissa "asiantuntijat" kehoittavat jättämään haavanhoitoaineen pois.
Mutta ei se nyt varmaan _niin_ vaarallistakaan ole.

Muistaakseni perustelu oli se, että haavanhoitoaine saattaa muodostaa hautovan kalvon leikkauspintaan? Eli pikemminkin altistaa taudeille.
Vilijonkka30.04.2006 13:51
Re: Re: Käyttäisin

Marttalan innoittamana rupesin hoitelemaan omenapuitani. Rusakon syömän omenapuun tyvestä karistelin irtonaisen kuoren pois ja suihkutin reilusti haavanhoitoaineella. Olen uusinut suihkutuksen vielä pari kertaa. Ei vuoda yhtään, silmut ovat ihan hyvinvoivia. Oma vikanihan se on, jos kuolee, kun en suojannut talveksi hyvin. Mutta melkein kuoli aviomieskin, vaikkei minun syyni ollut. - Joten: mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito, eikä sekään niin kovin tärkeää ole. Hauskaa Vappua!
mallu30.04.2006 13:57
Lähteekö terijoen salava kasvamaan oksan juurruttamisella? Pitääkö aluksi laittaa veteen, kunnes on tullut hyvät juuret?
alli30.04.2006 22:46
Lähtee kasvamaan oksasta

Ota paksuhko oksa (sellainen etusormesi paksuinen tai vähän ohuempi), leikkaa siitä noin 50 cm pala ja pistä vaikka suoraan lämpimään maahan. Kastele riittävästi, kunnes juurtuu.

Jos haluat olla todella varma juurtumisesta, niin pidä tuota oksanpätkää vedessä, kunnes näet juurten alut (ihan pienet) ja istuta vasta sitten.

Alli
on useinkin näitä juurruttanut, joskus jopa kasvimaalle tipahtanut oksa on alkanut kasvaa.

Sinun tulee olla kirjautunut vastataksesi.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.