Ruusuliisa23.11.2010 12:39
Aihehan on juuri nyt hyvin ajankohtainen ja kysyn vinkkejä.
Oikein todella tässä on vasta suunnittelua kun maa on jäässä ja lumi on vallannut kaiken mutta eilen minulle tarjottiin kahta todella isoa syyshortensiaa, rungot kuin vanhoissa puissa ja itse latvus on iso ja syheröinen. Ne pitäisi siirtää joskus alkukesästä joten ei tässä vielä mitään kiirettä ole kuoppien kaivamisella.
Haluaisin vain tietää että koska ne ovat niin isoja että yksi jo täyttää ison peräkärryn ja pursuaa ylikin laidoilta niin mitä syyshortensia tykkää jos sitä leikkaa reippaalla otteella ennen kuin sen kaivaa ylös.Olisi paljon helpompi käsiteltävä jos saisi typistää jonkun verran.
Jos leikkely vie vuosiksi kukinnan ja muutenkin rasittaa pensaita jätän tekemättä.
toscaz23.11.2010 16:55
Re: Syyshortensian siirtoleikkaus

Kun puumainen kasvi siirretään, tuhotuu osa juuristosta. Sen takia latvustoa pitää keventää vähintään samasa suhteessa, ettei se ime puuta hengiltä. Yleensäkin uudelleen istutus on tehtävä juuriston ehdoilla. Latvusto kasvaa sittne omilla ehdoillaan.

Syyshortensia on leikattava joka kevät suhteellisen voimakkaasti. Se versoo runkosilmuista erittäin hyvin. Pihallamme kasvaa hyvin vanha hortsu, joka katkesi lumen painosta. Runko oli silloin lähemmäs kymmentä senttiä läpimitaltaan. Seuraavana keväänä kasvu jatkui tyviversoista. Että saksi reilusti.
vaavi23.11.2010 22:04
no tota: en ole ammattilainen

leikkaan omaa syyshortensiaani joka kevät (2/3). se on puska vaan, ei mitään tanakkaa runkoa. muttei leikkaus syksyn kukintaa ole haitannut. ja silloin ihan parina ensimmäisenä keväänä, leikkasin n. 15 sentin tapille, jotta alkoi tuuheutua.

ja ison pensaan uudelleen istutus: eikö se varren typistys ole hyväksikin, kun juuristoakin on siirto väistämättä typistänyt?

kuiva kevät ja kastelun riittävyys uudelleenjuurtumistilanteessa on varmaan haaste.
Ruusuliisa26.11.2010 23:29
Re: no tota: en ole ammattilainen

Minulla ei ole kokemusta isoista hortensioista ja mietin että vaikka leikattuna siirto olisi paljon helpompi niin onko se liian kova koettelemus. Nyt uskallan siis typistää sitä reippaasti, kiitos vastauksestasi.

Sinun tulee olla kirjautunut vastataksesi.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.