Elisa06.09.2011 08:09
Huomenia,
on päässyt tuo piha-aidan marja-aronia oikein kunnolla röyhähtämään ja ryhdyinkin pohdiskelemaan kunnon leikkuuoperaatiota. Tarkoituksena olisi tuuheuttaa pensaita alhaalta lähtien leikkaamalla paljon pois. Mutta milloin tämä leikkaus olisi parasta toteuttaa?
Taloyhtiö toi loppuviikoksi pihaan jätelavan pensaiden oksille, mutta olisiko kevät kuitenkin parempi aika leikkuille?

Kiitos!
miinus06.09.2011 09:50
Keväällä suositellaan leikkaamista ja jos ovat jo 7-8 vuotiaita, leikataan tapille, eli 10-20 sm matalaksi!

Ohjeet marja-aronian kohdassa.
http://www.taimia.fi/tuotteet/hedelmae-ja-marjakasvit

Itse
olen leikannut ränsistyneiä oksia myös syksyllä, kun ovat marjojen painosta revenneitä. mutta hoitoleikkauksen keväällä....yleensä!
Tuskin se paljoakaan kärsii, vaikka nyt syksyllä siistii!
alli06.09.2011 18:22
Meillä leikattiin viime toukokuussa

15 cm tapille koko pitkä marja-aronia-aita. Vähän ehkä myöhään leikkasimme, kun silmut olivat jo ehtineet pullistua. Annoin samalla vähän kevätlannosta ja lisäsin kompostia aidan juurelle. Siitä se aita vain toipui hetken mietittyään. Kun kasvu alkoi kohista, leikkasin haarat vielä uudelleen kesäkuun loppupuolella siten, että jäljelle jäi noin 10 cm uutta kasvua. Jo nyt meillä on noin 60-70 cm korkea aita, joka on todella tuuhea ja reippaan näköinen. Aronia näköjään uudistaa itseään todella nopeasti.

Aronian varovaisempaa hoitoleikkausta voi tehdä satokauden jälkeen kuten muillakin marjovilla pensailla. Mutta jos vain mahdollista, niin jättäisin mahdollisen alasleikkauksen kevääseen. Se pitäisi tehdä silloin, kun pahoja pakkasia ei enää tule, mutta ennen kuin silmut alkavat turvota. Siis lähinnä huhtikuun lopulla.

Nyt vain hermoilemme, mitä pihalla loikkivat rusakot mahtavat tehdä nuorille aronian oksille talven mittaan... 8-0

Alli

Meriones09.09.2011 23:28
Re: Laita ihmeessä verkot!

Meillä jänikset syövät aroniaa reilusti. Olet saanut aikaan hienon aidan, kannattaa suojata nyt.

Aronia on leikkaamattomana kamalan harva roikko, tosin marjoja se tekee runsaasti. Liekö niinkuin omena sun muut, että aurinkoa pitää tulla joka oksalle, vai onko vain se että vanhempi oksa on paremmin satoiässä.

Sinun tulee olla kirjautunut vastataksesi.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.