alli26.04.2012 15:00
Kesäkukkakauteni on alkanut. Tietysti jonkun verran on siementaimia kasvanut ikkunalla jo tovin ja Cannatkin ovat jo kohta metrisiä. Mutta eilen päädyin ihan kauppapuutarhalle asti. Kävin ostamassa kaksi isoa, aniliininpunaista maljaköynnöstä, jotka saavat kesällä kiipeillä terassilla (nyt vielä sisällä) sekä yhden uuden, aniliininpunaisen runkoruusun. Näyttää siis siltä, että aniliininpunaista tulee tänä vuonna pitkästä aikaa vaaleanpunaisen ja sinisen kaveriksi.

Ostamani runkoruusu oli täynnä nuppuja, joten jätin sen vielä puutarhan kasvihuoneeseen odottelemaan lämpimämpiä aikoja. Kellarista sen sijaan raahasin vanhat runkoruusuni pihalle ja leikkasin niistä uudet, hailakanvihreät vesiversot pois. Ne saavat aloittaa kasvunsa ja kukintansa hissukseen tuolla eteläseinustalla. Jos tulee kovia yöpakkasia niin raahaan ne autotalliin.

Ihana oli kierrellä puutarhan kasvihuoneissa taas. Toukokuussa nautin ehkä eniten juuri puutarhoilla vaeltelusta. Miltäs muiden kesäkukkamaat ja -ruukut tänä vuonna täyttyvät?

Alli
Ruusuliisa27.04.2012 07:13
Ensimmäiset kesäkukat ostin eilen, 8 kpl:n alusta miniorvokkeja.Tästä se taas alkaa!

Penkeissä tulee kesällä kasvamaan akileijaa, sormustinkukkaa, salkoruusua ja perennoita plus yksivuotiset jotka ostan mielijohteiden mukaan ilman etukäteissuunnitelmaa. Kylvän lisäksi tarhaneitoa, tuliunikkoa, kosmoskukkaa, silkkikukkaa, punapellavaa, krasseja ja muuta mitä en edes muista (siemenpusseja on tullut rohmuttua).

Tällä hetkellä on meneillään cottage garden-tyyli, paljon värejä ja tuoksuja vastapainoksi pitkälle talvelle.

Runkoruusut ajattelin nyt viikonloppuna siirtää kuistista pihalle, kuukausi takaperin siirsin ne pimeästä. Jos (kun) tulee yöpakkasia ne on nopsa nostaa saunan eteiseen.
Mutta voi miten hitaasti kevät etenee!
piki27.04.2012 13:10
Klarkiaa tulee, krassit ja kehäkukat ovat siementäneet kukkapenkkiin, katsotaan, lähteekö kasvamaan.
Muuten seison täysin hämmentyneenä kukkamaani vieressä, tuijotan kasvinalkuja ja viimevuotisia kuivuneita varsia ja yritän muistaa, mitä ihmettä missäkin kasvaa. Muista ruukuista ja laatikoista en vielä tiedä. Keväthuvia puutarhakasvihuoneissa siis tulossa, kun lähden katsomaan, mitä olisi tarjolla. Sellainen hilpeä cottage garden olisi kyllä ihana.
miina kasvattaa28.04.2012 08:17
Millaisen kasvualustan runkoruusut vaativat menestyäkseen? Kukkiiko koko kesän? Miten talvetus? Laitatko jotain niiden juurelle kasvamaan? Uteliasisuus heräsi, voisi vaikka kokeilla...
Kävin minäkin puutarhalla jo ihmettelemässä, kovalla tohinalla puulaatikoista taimia purkivat esille.
Tekis mieli kokeilla perennoja ja kesäkukkia sekaisin ruukkuun...
En vaan tiedä mitä perennaa laittais. Onko poimulehti hyvä ruukkuun vihertaustaksi? Kävisikö yrtit? Onko yrteissä pensasmaisesti kasvavia kauniin vihreitä lajeja?

Tänä vuonna haluan ehkä iloisen kirjavia kukka ruukkuja eri lajeja yhdistellen. Kokeilin jo laitttaa hortensian isoon ruukkuun. Laitoin mullan sekaan tuhkaa ja upean vaaleanpunaiset kukinnot tuli.On vielä sisäkukkana.Ehkä kesällä siirrän ulos. Terassilla kukkii narsissit kauneimmillaan, ovat maaliskuun alusta sielä olleet ilona. Nyt hain orvokin taimia myös ruukkuun koristukseksi.
piki28.04.2012 17:42
Kukkamaan arvoitukset jatkuvat

Tämä on tosiaan toivottomin kevät pitkään aikaan: kukkapenkki on edelleen arvoituksia täynnä. Istutin viime keväänä jotakin uutta ja syksyllä vähän lisää. Äsken löysin kompostista semmoisen valkoisen läpyskän "idänpeurankello". Idänpeurankello? Mun kukkapenkissä, mikä - missä? Sininen se varmaan on, joten itse valitsemani on ja todennäköisesti kesällä sitten toivottavasti jostain ilmaantuu. Toisen kukkapenkin varhainen arvoitus muistui mieleen sisällä (kahden tunnin kuluttua): oi sehän on kultatyräkki! Tekee kohta kauniit keltaiset latvalehdet. Edellisen annoin vahingossa kokonaan naapurille, enkä kehdaannut pyytää takaisin, joten oli ostettava uusi puutarhalta.
alli28.04.2012 18:36
Runkoruusuista

Käytän runkoruusuilleni 20-30 litran lasikuituruukkuja (en jaksaisi raahata niitä kellariin, jos laitan noin isot keraamiset ruukut). Laitan ruukun pohjalle hyvän salaojan (sukkahousun punttiin lecasoraa ja puntti solmuun, "makkaraa" voi käyttää monta vuotta, eikä sorat karkaa), vähän multaa, sitten hevonkakkaa ja taas multaa. Multana käytän useimmiten Kekkilän kukkamultaa ja ainakin se toimii hyvin.

Talvetan ruukut perunakellarissa talon alla. Joka kevät ne aloittavat vesiverson kasvatuksen liian aikaisin ja joudun leikkaamaan niitä rankasti ennen ulosvientiä. Käytän ruusut poissa ruukuistaan, rapsutan juurten välistä multaa pois ja lisään hevonkakkaa. Ulos laitan ruusut keväällä heti kun pahimmat yöpakkaset ovat ohi. Jos tulee ylläripakkasia, vien ne autotalliin yöksi. Syksyllä kuivatan kasvualustaa katetulla kuistilla pari viikkoa ja odotan pienen pakkasen puraisun. Sitten imuroin lehdet pois ja vien kasvin ruukkuineen kellariin. Talvella en juuri kastele ruusuja, ehkä kerran tai kaksi vien niiden juurelle lumipallon sulamaan.

Osa pienikukkaisista tertturuusu-tyyppisistä ruukkuruusuistani kukkii kaiken kesää siinä juhannuksesta alkaen (alkaisivat kukkia aiemmin, jos laittaisin ne vaikka kasvihuoneeseen jo maaliskuussa) ja pakkasiin lopettaen. Isokukkaiset ruusut kukkivat muutamaan otteeseen ja pitävät välillä taukoa.

Aluskasveja laitan runkoruusuille mielelläni, esimerkiksi nukenkaulukset ovat oikein somia ruusun alla. Ja sekaan voi laittaa vähän Poutapilvi-tyräkkiä (Diamond frost). Samoin tykkään ruusujen alla kivikkokilkasta, joka on perenna, mutta kukkii kaiken kesää pienin sinisin kukin.

Kyllä runkoruusuja kannattaa kokeilla. Jos ei ole talvetuskellaria, niin voi ne haudata pötkölleen pottumaahankin talvehtimaan.

Alli
miina kasvattaa29.04.2012 12:24
Re: Runkoruusuista

Kiitos Alli seikkaperäisestä ohjeestasi. Voi olla, että kokeilen tätä tänävuonna. Hyvä idea tuo lecasorasukkahoususalaoja. Olen mietiskellytkin miten soran saisi uusiokäyttöön. Mullan kanssa salaojaaines tahtoo ruukuissa aina sekoittua ja turhaan menee haaskioon syksyllä kesäkukkaruukkuja tyhjentäessä.
Leija01.05.2012 16:27
3o isokukkaista orvokkia hankittu ja istutettu. Väreinä oranssi, keltainen ja valkoinen sekä hiukan kahta eri sinistä. Näillä mennään kesäkuun alkuun.
sumi01.05.2012 19:33
Kesäkukista laitan jotain hyväksi todettua, viime-ja toissavuoden kokemuksella ehdottomasti siniviuhkaa, se on tosi kiitollinen ja helppo kasvi.
Sitten perunkoisoa ja koristemaissia, jotka ovat jo hyvässä kasvussa ikkunalla. Tietysti myös petuniaa ja samettikukkia.

Köynnöksistä hyasinttipapua, ruusupapua ja kelloköynnöstä.
No tuleehan sitä muutakin ostettua, mutta nuo on aina varmoja.
seidatar02.05.2012 23:55
Verannan pöydällä kukki ensimmäinen oranssinsävyinen miljoonakello. Pakkasta se ei kestä, joten jos näyttää kovin kylmältä jatkossa se pitää tuoda yöksi sisälle, ehkä kylmiöön ja viedään sitten aamusta ulos. Orvokkeja on ostettu 20 kpl yhteensä. On sinisävyisiä, luonnonvalkoisia ja keltaoransseja.
Tänään kävimme puutarhamyymälästä hakemassa nuo kaikki.
seidatar06.05.2012 16:01
Re: Ei paleltunut...

...vielä tuo miljoonakello, vaikka sisään ei ole otettukaan ja maanpinnassa on ollut muutamana yönä pari-kolme pakkasastetta.
Se on tuossa verannan pöydällä ja asumme hieman korkeammalla paikalla tässä kylässä, ehkä se auttaa, halla ei siis ole päässyt verannalle saakka.
miina kasvattaa26.05.2012 09:38
Kokeilin nyt vanhoista sukkahousuista lecasoratäytteellä salaojan tekoa. Oli helppoa ja siistiä sekä toivottavasti myös toimii. Hankin sitten sen runkoruusunkin ja istutin ruukkuun matalaa roikkuvaa kesäkukkaa mm lumihiutaleen, nukenkauluksen, huovinkukan. Värien ilotulitusta, mutta sopii miljööseeni. Tein myös ison kesäamppelin ja laitoin dianaa, lumihiutaleen, hopeavitjan ja verbenan. Lopputulos kepeän kesäinen. Dianaa päädyin kokeilemaan marttapalstalla kuulemani perusteella.

Tein myös isoon ruukkuun istutuksen johon kokeilin tällä kertaa kiinanruusua, daaliaa,orvokkia, pelargonia, verbenaa ja timanttikukkaa. Sijoitin tämän lasitetulle terassille. Kiinanruusu ja timanttikukka uusia kokeiluja. Daaliaa on mulla ollut viimeksi noin 10v sitten.

Tietenkin sitten laitoin toiseen amppeliin riippuvan pelargonin sen pienikukkaisen, joka kukkii kesän taukoamatta.Tämä oon ollut kestosuosikkini jo yli 10 vuotta.

Nyt päätin kokeilla yrttien kasvatustakin. Harkinnassa vielä kokeiltaavat lajikkeet. Tähän täytyy perehtyä.
alli26.05.2012 14:53
Kuulostaa hauskalta :)

Tuo sukkahousuniksi on niin hyvä, että sitä kannattaa levittää edelleen kaikille tutuilleen. Voihan olla, että sen on moni itsekin keksinyt. Itse minäkin sen hokasin joku vuosi sitten, mutta ajatus on niin ilmeinen, että se pyörä on varmasti keksitty moneen kertaan.

Minkä värisen runkoruusun ostit?

Alli

miina kasvattaa28.05.2012 21:26
Re: Kuulostaa hauskalta :)

Punakukkaisen runkoruusun, mutta ei kuki vielä, aloittelee kasvuaan. :) Joo olihan se kiva puuhata kesäkukkien kanssa. Tuli jo nautittua ekat aamu ja päiväkahvit pihalla viikonloppuna aikaansaannoksia ihaillen. Jalat ja kädet on mustelmilla ja naarmuilla, kun innostuin myös oman talon kohdalta risukon raivaamaan tienposkesta. Vein myös risut ja pitkin kevättä haravoimani lehtijätteen kaatopaikalle jatkokäyttöön, kun kaikki ei mahdu pensaiden juurelle ja omaan kompostiin maatumaan. Tulipa myös poikettua puutarhamyymälään ja hankittua uusia pensaan taimia ja perennan taimia. Tein sitten uuden istutusryhmän. Toivottavasti lähtee kasvuun. Nyt pohdiskelen varjopaikan kasveja. Haluaisin pihan suojaiseen nurkkaan tiheän varjopaikan perennakasvuston. Haluaisin myös pihapensaiden takaa tilan jatkuvan kepeästi isohkoon sekapuustoon, lajikkeet vielä hakusessa, mutta ei hätää. Valmista ei tarvitse tulla heti vaan mietteillä on aikaa jalostua:)
alli05.06.2012 21:58
Lisää hankittu ja laiteltu lopulta ruukkuihinkin

Laitoin kahteen isoon rukkuun taas ryhmäruusuja (molempiin ruukkuihin valkoisen ja vaaleanpunaisen); alle siniviuhkon ja nukenkauluksen. Tein myös Clematis-ruukkuja: kolme suurikukkaista kärhöä samaan ruukkuun ja alle vaaleanpunakukkaisen Oxaliksen käpyjä. Keskellä ruukkua on metallikartio johon ohjaan kärhöt kasvamaan. Tähän aikaan vuodesta kaunein ja tuoksuvin tuli kuitenkin ruukusta jossa on iso runko-heliotrooppi ja reunoilla sulkalaventelia.

Kahteen koriamppeliin tuli tumman sinertävän punainen riippapelargoni (todella mielenkiintoisen värinen), valkoinen poutapilvi-tyräkki ja lime suikeroalpi. Yhteen koriamppeliin istutin kolme keijunmekkoa.

Cannat eivät näytä nyt järin kauniilta ruukuissaan jättiläislehtineen, siksi ne jäivät vielä käsittelemettä. Miksihän minä niitäkin olen istutellut. Huomenna mietin nakkaanko ne pois noista ruukuistaan ja istutan tilalle jotain nätimpää.

Etupihalle laittelin penkkiin havujen eteen aniliinia hämähäkinkukkaa, nukenkaulusta, vaaleanpunaista miljoonakelloa ja limeä suikeroalpia, taustalle laitoin sitä harmahtavaa "lankaa", jonka nimi ei nyt tule mieleeni.

Vielä pitäisi laitella muutama amppeli ja pari isoa ruukkua.
Alli
vaavi05.06.2012 22:03
Re: Kesäkukkina siis ryhmäruusu ja Clematis ?

Kuinka isoja ovat ruukkusi?

Yritätkö edes talvettaa niitä ? ruukuissa?
anjuska05.06.2012 22:18
Enpä ole osannut noin varhain edes katsella kesäkukkaketjua! Kuten on aiemminkin moneen kertaan todettu, Suomi on pitkä maa ja kesä siellä etelässä pitempi kuin meillä täällä .

Paljon olet laittanut kesäkukkia. Monet minulle ihan tuntemattomia.
alli05.06.2012 22:35
Clematikset kippaan syksyllä pottumaahan.

Nostan ne keväällä takaisin ruukkuunsa kasvamaan tai istutan ne maahan. Pieniä Clematiksen alkuja kasvattelen yleensä aina ruukussa isommaksi ainakin yhden kesän ajan ennen kuin istutan ne maahan.

Nuppuisia ryhmäruusuja saa niin edullisesti puutarhoilta keväisin, että ne eivät poikkea isojen kesäkukkien hinnasta mitenkään. Mutta jos ruusu on oikein kaunis, se kannattaa istuttaa myös pottumaahan talveksi. Kohopenkkiin syvälle haudattuna ruusu kuin ruusu selviää mainiosti. Kellariinkin voisin ne viedä, mutta ei sinne enää mahdu lisää ruusuja. Tykkään ryhmäruusuista ruukussa, koska ne kukkivat koko kesän. Ja niitä on mukava yhdistellä kesäkukkien kanssa.

Alli
alli05.06.2012 22:37
Isolle pihalle mahtuu paljon kukkia.

Ja aina on sellainen olo, että lisää tekis mieli. Luulen muuten, että tuntisit kaikki nämä keskukkani, jos näkisit ne. :)

Alli
leeann06.06.2012 16:04
Alli, saisiko kuvia tänne??

Yksi kuva puhuu enemmän kuin tuhat sanaa ja olisi kiva ihastella istutuksiasi!
anjuska06.06.2012 18:07
Re: Yhdyn edelliseen toivomukseen. :) ev.

Sinun tulee olla kirjautunut vastataksesi.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.