Leikki-ikäisen ruoka

Leikki-ikä tuo lapselle paljon uusia makukokemuksia. Uusiin makuihin tottuminen vaatii usein useita maistelukertoja ja erilaisten ruokien tarjoamisen kanssa kannattaakin olla kärsivällinen.

Omatoimisen syömisen opettelua

Noin yhden vuoden iässä lapsi useimmiten kokeilee mielellään lusikkaa ja ehkä onnistuukin viemään ruokaa sillä suuhunsa.

Lapsen auttaminen ruokailussa on vielä välttämätöntä. Ruokailu sujuu mukavimmin yhteistoimin. Lapsi syö aikuisten kanssa samaa ruokaa.

Monipuolisia makuja

Leikki-iässä lapsen ruokavalio monipuolistuu uusien makukokemusten myötä. Jos lapsi saa itse vapaasti valita ruokansa, hän valitsee tuttuja ruokia. Toistuvasti tarjotuista ruoista tulee lempiruokia, ja uudet vieraat ruoat epäilyttävät. Tarjoa siis lapselle monipuolisia makukokemuksia.

Tutustumisruokia

Lasta voidaan auttaa tutustumaan uusiin makuihin tarjoamalla uutta ruokaa ns. tutustumisruokana pieninä annoksina useita kertoja saman viikon aikana. Keskimäärin tarvitaan 10–15 maistamiskertaa, ennen kuin lapsi alkaa pitää uudesta ruoasta.

Lapsi hyväksyy uuden ruoan helpommin, jos se tarjotaan tutun ruoan kanssa ja jos hän näkee aikuisen tai toisen lapsen syövän samaa ruokaa. Maistamista kannustetaan ja kehutaan. Tuputtaminen ja maanittelu johtavat siihen, että tarjottu ruoka tuntuu lapsesta entistä vastenmielisemmältä.

Anna lapsen osallistua

Lapsi kannattaa ottaa mukaan aterioiden valmistamiseen taitojensa mukaan. Lapsi nauttii yhdessä tekemisestä, ja hän oppii myös arvostamaan ruokaa. Kaupassa lapsi voi osallistua ostosten tekemiseen esimerkiksi valitsemalla kahdesta vaihtoehdosta mieleisemmän tai auttamalla hedelmien punnituksessa. Anna lapsen itse valita jokin uusi kasvis kaupasta ja maistelkaa sitä kotona yhdessä – ennakkoluulot karisevat huomaamatta.

Kun antaa lapsen osallistua, maistaa, haistaa, tutkia ja tunnustella uusia ruoka-aineita, kehittyy lapsesta utelias ja rohkea ruokailija.

Tarkista koko perheen ruokailutottumukset

On tutkittu, että lapsen siirtyessä ensimmäisen ikävuoden jälkeen syömään samaa ruokaa koko perheen kanssa, ruokavalion laatu usein hieman heikkenee. Erityisesti lisätyn sokerin, suolan ja tyydyttyneen rasvan ja eläinproteiinin määrä ruokavaliossa kasvaa, kun taas monityydyttömättömien rasvahappojen, ravintokuidun, raudan ja E-vitamiinin saanti voi jäädä suosituksia niukemmaksi. (Varhaiskasvatuksen ruokailusuositus, 2018)

Tämä onkin hyvä hetki tarkastella koko perheen ruokailutottumuksia ja tehdä valintoja, joista hyötyy koko perhe. Suolan lisäämistä ruokaan kannattaa edelleen välttää, aikuiset voivat ripotella omaan annokseen suolaa niin halutessaan. Koko perheen ruokavalioon on hyvä lisätä kasviksia eri muodoissa. Kasviksia voi syödä sellaisenaan pilkkoen niitä eri muotoisiksi suupaloiksi. Kasviksia voi lisätä kastikkeisiin, laatikkoruokiin ja keittoihin. Kokeile myös raastaa esim. porkkanaa tai palsternakkaa sämpylätaikinaan, saat leipään mehevyyttä ja samalla kasvisten osuus ruokavaliossa kasvaa.

Kasviksia suositellaan syömään 5-6 kourallista päivässä. Annos kasvaa käden mukana.

Lapsen ruokavalio kehittyy esimerkin voimalla ja hyvistä valinnoista hyötyy koko perhe.

Katso vinkkejä leikki-ikäisen ruokailuun

Leikki-ikäinen lapsi tarvitsee 4–6 ateriaa päivässä. Lapsen vatsaan ei mahdu suuria ruokamääriä kerrallaan ja siksi ateriat jaetaan pitkin päivää antamaan energiaa tasaisesti.

Kahden päivän ateriaesimerkkejä leikki-ikäiselle:

 Päivä 1Päivä 2
Aamuateriapuurojogurtti
hedelmälohkomarjasose
maitovoileipä
Lounasperunasoseperuna
lihapyörykätbroileriwokki
tomaattikastiketomaatti, kurkku
porkkanaraastemaito/piimä/vesi
maito/piimä/vesivoileipä
voileipä
Välipalamarjarahkamansikka-mannapuuro
sämpylämaito
Päivällinenkala-kasviskeittomakaronilaatikko
maito/piimä/vesilanttu-appelsiiniraaste
voileipämaito/piimä/vesi
voileipä
Iltapalamustikka-tattaripuurokarjalanpiirakka
maitojuustoviipale
 omenalohko