Erityisruokavaliot

Gluteeniton, Maidoton, Munaton

Reseptiluokka

Kasvisruoat

Kuuma kasvishernekeitto sopii mainiosti talvisen päivän ateriaksi. Sitä syntyy vaivattomasti isompikin annos kerralla. Tästä annoksesta kauhoo isolle joukolle. Keittoa voi ottaa myös retkievääksi ruokatermokseen.

(noin 8 hengelle)

500 g kuivattuja vihreitä tai keltaisia herneitä
2 ½ l vettä
1 sipuli
3 isoa porkkanaa
1 iso palsternakka
150 g juuriselleriä
2 tl suolaa
2 rkl sinappia
2 tl meiramia
mustapippuria
Pinnalle:
punasipulia hienonnettuna
Mausteeksi: sinappia

  1. Huuhtele herneet kylmällä vedellä. Liota herneitä muutama tunti tai yön yli isossa kattilassa, jossa on vettä puolet reseptin vesimäärästä.
  2. Nosta kattila levylle ja lisää loppu vesi. Kuumenna ja keitä hetki. Kuori vaahto pois keiton pinnalta. Lisää suola ja hienonnettu sipuli ja keitä miedolla lämmöllä 1–1,5 tuntia.
  3. Pese ja kuori juurekset ja leikkaa ne suikaleiksi tai pieniksi kuutioiksi. Lisää juurekset keittoon ja jatka keittämistä vielä noin 1/2 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa.
  4. Mausta keitto sinapilla, meiramilla ja pippurilla. Tarjoa hienonnetun punasipulin ja sinapin kanssa.

Vinkki!
Jos haluat tehdä perinteisen lihaisan hernekeiton, lisää keittoon jo keittämisen alkuvaiheessa noin puoli kiloa possun lapaa tai etuselkää tai/ja savupotkaa. Hyvin Kasvishernekeiton muutat helposti lihaversioksi lisäämällä kypsentämisen loppuvaiheessa 200 g paloiteltua ylikypsää palvikinkkua.