Keittiövälineiden huolto

Huolla keittiövälineitä oikein. Samalla pidennät välineiden käyttöikää ja toimivuutta.

Miten pestään valurautapannu?

  • Pese valurauta kuumalla vedellä ja astianpesuharjalla ilman pesuainetta.
  • Kuivaa se talouspaperilla tai kuumenna lämpimällä liedellä kuivaksi.
  • Jos astia ei puhdistu, kuumenna siinä vettä ja kaavi teräslastalla tarttunut ruoka irti. Pese kuumalla vedellä ja kuivaa. Jos tämä ei tehoa, toista sama astianpesuainetta käyttäen.
  • Rasvaa valurauta-astia huolellisesti ruokaöljyllä kuivauksen jälkeen.
  • Älä laita valurauta-astiaa astianpesukoneeseen.
  • Astiapyyhkeeseen ei kannata kuivata valurautaista tai alumiinista astiaa, sillä niistä lähtee ikävää väriä.

Miten ruosteen saa irti valurauta-astiasta?

  • hankaa astiaa ruokasuolalla ja sitruunanmehulla, teräsvillalla tai karhunkielellä
  • huuhtele ja kuivaa
  • voitele astia ruokaöljyllä tai suolattomalla silavalla

Miten valurauta-astiaan tehdään rasvapoltto?

Rasvapoltossa pannuun syntyy vettä hylkivä pinta. Pinnan ansiosta ruoka ei tartu pannuun eikä pannu ruostu yhtä herkästi. Tee rasvapoltto valurauta-astialle säännöllisesti esimerkiksi noin kerran vuoteen tai kun ruoka alkaa tarttua valurautapannu pintaan.

Rasvapolton tavoitteena on saada pannuun kiiltävä kova musta pinta. Onnistunut rasvapoltto ei jätä pintaa tahmeaksi. Täysin käsittelemätön valurauta vaatii usean rasvapolton hyvän pinnan aikaansaamiseksi. Rasvapolttoon voi käyttää perinteistä silavaa tai ruokaöljyä. Rasvapoltossa astia kuumennetaan rasvan savuamispisteen yläpuolelle.

Jos käytät silavaa
  • Hiero silavaa valurauta-astian pintaan esimerkiksi talouspaperilla. Käsittele astia kauttaaltaan mahdollisimman ohuella kerroksella.
  • kuumenna astiaa uunissa 250°C noin 5 min.
  • pyyhi ylimääräinen rasva pois talouspaperilla.
  • laita astia uuniin vielä noin puoleksi tunniksi tai kunnes rasvan savuaminen lakkaa.
  • Anna astian jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja käytä tavalliseen tapaan.
Käyttäessäsi ruokaöljyä
  • Hiero ruokaöljyä valurauta-astian pintaan esimerkiksi talouspaperilla. Käsittele astia kauttaaltaan mahdollisimman ohuella kerroksella.
  • Kuumenna astiaa uunissa 250 °C 20-30 minuuttia tai kunnes öljyn savuaminen lakkaa.
  • Anna astian jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja käytä tavalliseen tapaan.

Miten pestään pinnoitetut astiat?

  • Pese pinnoitetut astiat käsin harjalla ja neutraalilla käsiastianpesuaineella.
  • Älä käytä hankausjauheita tai hankaavia pesusieniä.
  • Jotkut pinnoitetut astiat kestävät konepesun. Suosi kuitenkin käsinpesua, jotta pinnoite kestäisi kauemmin.
  • Konepesun jälkeen pyyhkäise pinnoitettu astia ruokaöljyllä, sillä konetiskiaine kuivattaa pinnoitetta.
  • Varo naarmuttamasta pinnoitettua pintaa. Käytä muovisia tai puisia välineitä ja kohtuullisia lämpötiloja. Yli 250°C lämpö voi vaurioittaa pinnoitetta ja heikentää pinnan tarttumattomuutta.
  • Älä säilytä ruokaa pinnoitetussa astiassa.

Miten irrotan teräskattilasta pohjaan palaneen ruuan?

Teräskattilan voi pestä koneessa. Jos ruoka on palanut kiinni teräskattilaan, älä hankaa sitä hankaavilla pesimillä tai -aineilla. Alta löydät ohjeet kolmeen tehokkaaseen puhdistustapaan.

ETIKKA+SUOLA

  • Keitä kattilassa 2 osaa etikkaa ja 1 osan vettä.
  • Lisää ruokalusikallinen suolaa ja jätä liuos kattilaan yli yön.
  • Harjaa ja huuhtele

TAI

RUOKASOODA

  • Laske teräskattila puolilleen vettä ja lisätä siihen viisi ruokalusikallista ruokasoodaa.
  • Kuumenna seos kiehumispisteeseen, sammuta lämpö ja jäähdytä seos.
  • Kaavi harjaa ja huuhdellaan.

TAI

PESUAINE

  • laita kattilaan ½ – 1 dl pyykinpesuainetta tai koneastianpesuainetta ja 1 litraa vettä
  • kuumenna ja anna kiehua
  • harjaa ja huuhtele
Jos ruoka on tarttunut vain pohjaan
  • ripottele pyykinpesuainetta niin, että pohja peittyy
  • lisää vettä 1-2 cm
  • kiehauta tai anna liota
  • harjaa ja huuhtele
Ota avuksi ruokasooda
  • hiero astiaa sienipesimellä, jossa on ruokasoodasta ja vedestä tehtyä tahnaa
  • huuhtele astia

Miten sateenkaaren värit häviävät teräsastiassa?

Teräskattila ei pidä tyhjänä kuumentamisesta eikä suurista lämpötilaeroista. Ne voivat aiheuttaa sateenkaaren värejä kattilaan.

Sateenkaaren värit lähtevät ajan kuluessa pois tai voit yrittää poistaa niitä liuoksella, jossa on ½ dl etikkaa ja 1 litra vettä.

  • kuumenna liuosta noin puoli tuntia
  • harjaa ja huuhtele
  • pese lopuksi käsiastianpesuaineella, huuhtele ja kuivaa.

Valkeita täpliä teräsastiassa

Lisää suola vasta nesteen kiehuessa tai valmiiseen ruokaan. Muuten pohjaan saattaa tulla valkeita täpliä tai syöpymiä.

Tarttuiko maito kiinni kattilan reunaan?

Kiinnitarttumisen vähentämiseksi voitele keittimen sisäseinämät ohuelti rasvalla.

Miten puhdistan tummuneet kahvi- ja teekupit, muoviastiat?

  • Ota kostutettuun astianpesuharjaan tai sienipesimeen pyykin- tai koneastianpesujauhetta. Ruokasoodakin tehoaa.
  • Harjaa tummia ja pinttyneitä kohtia.
  • Pese astiat lopuksi normaaliin tapaan.

Kirkasta sameat lasit

  • Maljakoiden ja lasien kirkastamiseen hyvä keino on suolan ja etikan yhteiskäyttö.
  • Laita maljakoihin tai laseihin karkeaa suolaa ja päälle väkiviinaetikkaa niin, että suolaa on noin kymmenesosa, etikkaa yhdeksän kymmenesosaa.
  • Anna vaikuttaa yön yli. Pese lopuksi lasit ja maljakot tavalliseen tapaan.

Miten puhdistan tummuneet tai kirjavat teräksiset ruokailuvälineet

Jos teräksiset ruokailuvälineet ovat kirjavia

  • kiehauta ne vedessä, jossa on pyykinpesu- tai konetiskinpesuainetta
  • huuhtele ja kuivaa pesun jälkeen.

Pidä pöytäpyyhe puhtaana

  • huuhtele pöytäpyyhe ja laita se kuivumaan.
  • pese pöytäpyyhe kirjopesun mukana 60°C viikoittain.
  • vaihda pyyhe tarvittaessa uuteen, likaisena se on varsinainen bakteeripesä.

Leikkuulaudan puhdistus ja hoito

Hanki lihalle, vihanneksille ja leivälle omat leikkuulaudat, tai ainakin pese ne huolellisesti eri elintarvikkeiden käsittelyn välillä. Voimakastuoksuisille ruoka-aineille kuten sipulille ja kalalle kannattaa myös hankkia omat laudat.

  • Kun käsittelet värjääviä ruoka-aineita, kuten paprikaa ja punajuurta, suojaa leikkuulauta kosteutta kestävällä paperilla, esimerkiksi leivinpaperilla, tai ainakin kastele lauta.
  • Kastelu estää hieman myös kalan hajua ja makua tarttumasta lautaan.
  • Pese laudat käytön jälkeen huolellisesti harjalla ja astianpesuaineella ja huuhtele kuumalla vedellä.
  • Muovisen laudan voi yleensä pestä astianpesukoneessa.
  • Jos leikkaat vain leipää, pelkkä laudan pyyhkäisy riittää.
  • Anna laudan kuivua pystyssä ilmavasti.
  • Älä liota puulautaa vedessä tai makuuta märkänä pöydällä.
  • Puulaudan voi hioa ja öljytä ruoka- tai parafiiniöljyyn kastetulla liinalla. Öljyäminen pidentää laudan ikää ja estää värien ja hajujen tarttumisen.
  • Naarmuuntuneen muovilaudan tilalle on hankittava uusi, sillä pöpöt viihtyvät rikkinäisessä pinnassa.

Veitsien huoltaminen

Säilytä puhtaat veitset veitsitukissa, -magneetissa tai laatikossa siten, etteivät ne kolhi toisiaan. Älä koskaan laita likaista veistä säilytystukkiin, ettei niihin synny bakteeripesiä.

  • Pese veitsi harjalla ja käsiastianpesuaineella heti käytön jälkeen ja kuivaa se. Älä liota veitsiä pitkään.
  • Vältä konepesua, se tylsyttää.
  • Pese veitset eri elintarvikkeiden paloittelun välillä.
  • Pese multaiset juurekset ennen leikkaamista.
  • Poista ruostetahrat hankaamalla niitä etikkaan kostutetulla siivousliinalla.
  • Voit teroittaa sileäteräiset veitset teroituspuikolla, teroituskivellä tai helppokäyttöisillä pikateroittimilla. Terävällä veitsellä työ sujuu helpommin ja turvallisemmin.
  • Voit antaa veitset myös ammattilaisen, esimerkiksi suutarin teroitettaviksi.

Voiko laseihin kaataa kuumaa nestettä?

Lämmitä laseja lämpimällä vedellä ennen kuuman nesteen kaatamista. Kuumiin juomiin on hyvä käyttää laseja, joiden seinämät ja pohja ovat yhtä paksut.

Katso vinkit palaneen kattilan puhdistamiseen