(tuntematon)24.03.2005 12:30
mä en tiedä miksi hiivaleipä ei onnistu
eilen tein ja jotenkin "lötsähti" vaikka tein ohjeen mukaan
joten antakaas parempi ohje jota voin kokeilla,ja olis varmaan paremman makuinen,sanoivat et jos vielä teen tota leipää niin lopettavat leivän syönnin
nina124.03.2005 12:39
Et kertonut, minkälainen ohje on. Oman vakkarireseptin leipä lötsähtää välillä varmaan vain "ilmanpaineen" takia, mutta lisää jauhoja.

Tällä tulee hyvää meidän mielestä:
5 dl kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa (1 pala)
1 rkl hunajaa
0,5 rkl suolaa
2 dl grahamjauhoja
9 dl vehnäjauhoja + 2 dl.

Murenna hiiva, lisää suola ja hunaja sekä vesi, sekoita. Lisää grahamjauhot. Lisää vehnäjauhot, sekoita tasaiseksi. Ei tarvitse vaivata. Nostata tunti.

Leivo pöydällä taikinaan 2 desiä vehnäjauhoja, leivo leiväksi, siirrä pellille, pelti lieden päälle. Voit koristella pinnan parilla viillolla. Käännä nyt uunin termostaatti 250 asteeseen, uunin lämpenemisaika on nostatusaikaa leivälle. Paista 250 asteessa 15 min, vähennä lämpö 150 asteeseen, paista vielä 45 minuuttia.


(tuntematon)24.03.2005 12:41
Re: Re: hiivaleipä

voiko hunajan jättää ppois vai korvata jollain muulla kun meillä ei tykätä hunajasta varsinkaan lapset
nina124.03.2005 13:33
Re: Re: Re: hiivaleipä

Epäilemättä kyllä, sokeria sijaan. Hunaja ei kyllä maistu leivässä lainkaan, käsittääkseni hiiva tarvitsee sokeria käymisenergiakseen. Mutta epäilemättä paremmat martat osavat kertoa leivonnan kemiasta - siis nouseeko ilman sokeria, itse en "uskalla" poiketa ohjeesta!
viivili29.03.2005 22:15
Re: Re: Re: Re: hiivaleipä

Hunaja tai siirappi (pari ruokalusikallista) ei maistu taikinassa, sillä hiiva syö sen. Onnistuu ilmankin.
(tuntematon)30.03.2005 09:22
Re: Re: Re: Re: Re: hiivaleipä

minä lorautan aina siirappia hiivaleipätaikinaan...
Millater30.03.2005 11:00
kunnon nostatus on taikinalle ja leiville tärkeää. muutoinkin leivänteko on aikamoista kemiaa.
kädenlämpöinen vesi= 37 asteista. Hiivan toiminta loppuu 40 asteessa ja se kuolee kokonaan 45 asteessa. Hunajan käyttöä ei yli 45 asteessa, koska sen hiivat kuolevat korkeissa lämpötiloissa.
Älä lisää suolaa ja hiivaa samaan aikaan, koska suola estää hiivan toimintaa. hyvä nostatuslämpötila on 35-37 astetta. Jauhojen tuoreus vaikuttaa myös lopputulokseen. Esim. graahamjauhot alkavat "härskiintyä" todella nopeasti, ja leivästä tulee kitkerää.
Taikinan lämpötilaksi lasketaan 30 astetta, jossa hiiva lisääntyy tehokkaimmin.
Millater30.03.2005 11:31
Re: Re: hiivaleipä

Hyviä leipomisvinkkejä löytyy kirjasta: Eeva Jäntti, Matti Olkinuora:
TÄHKÄPÄÄ, luomuleipojan käsikirja.

"tärkeä vaihe on vaivaus, sen aikana vesi sitoutuu jauhoihin ja taikinaan sitoutuu ilmaa, joka vaikuttaa jauhojen sitkoon. ilman muodostus on tärkeää hiivan lisääntymiselle."

"nopeasti, paljolla hiivalla kohotettu leipä maistuu kuitenkin hiivalta, siinä ei ehdi kehittyä tarpeeksi maitohappoa, joka on taikinan arominmuodostaja. Teollisesti valmistetussa leivässä saattaa olla 50g hiivaa jauhokiloa kohti. Mutta leipä voidaan kohottaa myös yhdellä grammalla hiivaa jos sille annetaan aikaa kehittyä"......

lukekaapa itse ja ei muuta kun hyviä leipiä....

Leija30.03.2005 18:14

Pistän tähän "iidamarin hiivaleivän" ohjeen. Leipä sai vanhalla palstalla paljon kiitosta. Ei ole oma ohjeeni, joten uskallan kehua. Onnistuu aina, on rapea, säilyy hyvin eikä maistu hiivalle.

2 l vettä
2 rkl pan-suolaa
1 rkl sokeria
50 g hiivaa
4 dl vehnärouhetta
2 dl vehnähiutaleita
2 dl grahamjauhoja
noin 3,6 l vehnäjauhoja
1 dl öljyä

Sekoita haaleaan veteen suola, sokeri ja hiiva. Vatkaa joukkoon vehnärouheet, hiutaleet ja grahamjauhot. Alusta taikina vehnäjauhoilla ja lisää mukaan myös öljy. Anna taikinan kohota rauhassa. Taikinassa on vähän hiivaa, mutta se säilyy tuoreena pitkään.

Leivo taikinasta 8-10 hiivaleipää, kohota, pistele ja paista 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

Noin kuului ohje, jonka lehdelle oli lähettänyt Hilkka Kolkkala Inhasta. Itse käytän aina luomutarvikkeita alusta loppuun. Ja leivon leivät niin, että teen pitkiä tankoja, jotka pyöräytän kiekoksi vähän eurooppalaiseen malliin. Joskus huitaisemme miehen kanssa yhden leivän maiskuttimeen siltä istumalta.
(tuntematon)30.03.2005 18:33
Re: Re: hiivaleipä

kiitos ohjeesta.Tulostan ohjeen ja kokeilen seuraavan kerran kun leivon.
nina131.03.2005 08:08
Re: Re: hiivaleipä

Olen joka kerran yllä olevaa ohjetta toteuttaessani kerran viikossa heittänyt hiivan ja suolan kulhoon samalla kertaa, hienosti on noussut. Taikinaa ei myöskään tarvitse vaivata ennen nostatusta.
mapeli01.04.2005 00:57
Hiivaleipää juurella

Erittäin maukasta hiivaleipä saa, kun tekee juuren edellisenä iltana:

Esim. näin:

1 l huoneenlämpöiseksi jäähdytettyä kiehautettua vettä
n. 10 g hiivaa murennetaan joukkoon
9 dl hiivaleipäjauhoja vatkataan hyvin joukkoon

Peitetään astia hyvin ja annetaan muhia vedottomassa, lämpimässä paikassa noin 12 tuntia. Tee juuri illalla ja leivo seuraavana päivänä.

Seuraavana päivänä joukkoon lisätään vielä murena hiivaa ja suolaa noin rkl. Jos haluaa, niin voi lisätä siirappia tai sokeria, mutta ei tarvitse.

Taikinajuureen lisätään jauhoja kunnes saadaan sopiva taikina. Voi lisätä mitä jauhoja itse haluaa.

Perusohje juuritaikinalle on, että jauhoja desi vähemmän kuin vettä. Jos kuitenkin tekee vain pikajuuren, niin silloin voi jauhoja vatkata nesteen joukkoon saman verran.

Hankalaa, mutta hiton hauskaa hommaa :)

sentti01.04.2005 23:26
Re: Hiivaleipää juurella

Vanha satakuntalainen kakko (=hiivaleipä) on kolmeen kertaan nostatettu, juurena, taikinána ja leipänä. Kun on aikaa, ehtii sitä makuakin tulla, vaikka ainekset olivat ihan yksinkertaiset
kipinä20.12.2008 21:46
nostetaan ylös hyvä leivän ohje ev.

Sinun tulee olla kirjautunut vastataksesi.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.