joohanna03.05.2005 11:26
Missähän minä teen virheen kun karjalanpaistin liha tuntuu sitkeältä. Teen ohjeen mukaan, lihat noin 2 cm paloiksi paistan pari kolme tuntia reilussa vedessä, mutta etenkin nauta tuntuu jäävän sitkeäksi. Kiitokset jo etukäteen vinkistä.
(tuntematon)03.05.2005 11:40
Paistoaika on vain liian lyhyt: itse annan paistin hautua 5 tuntia (kilon määrä) välillä vettä lisäillen ja tulee pehmeää.
joohanna03.05.2005 13:02
Re: Re: karjalanpaistilihat sitkeitä

kiitokset vastauksesta. vielä kysyisin, että missä lämpötilassa annat hautua. Kiitokset taas jo etukäteen.
(tuntematon)03.05.2005 14:21
Re: Re: Re: karjalanpaistilihat sitkeitä

Olen kuullut ohjeen, että parasta tulee, kun neste ei edes kiehu, kuulemma ideaali olisi yön yli jäähtyvässä leivinuunissa... Ei ole leivinuunia eikä kärsivällisyyttä, pidän 175 asteessa.

Mielestäni kaikki haudutusohjeet annetaan alakanttiin, palapaistinkin pitää porista 1,5-2 tuntia hiljalleen, niin tulee pehmeää ulkopaististakin.
joohanna03.05.2005 14:26
kiitos vastauksesta

(tuntematon)03.05.2005 16:32
Re: kiitos vastauksesta

Minä olen huomannut Karjalanpaistilihojen helposti sitkistyvän, jos liemi pääsee kiehahtamaan haudutuksen aikana. Lisäksi sama ilmiö tapahtuu jos lihan laittaa jääkaappikylmänä...minä annan kaiken lihan aina lämmetä huoneenlämpöön ennen kypsentämistä. Ja niinkuin hoitaja totesi kyllä sitä saa hauduttaa melkein maailman tappiin asti:)
onnioskari03.05.2005 18:36
Re: Re: riippuu myos sen naudan iasta

Jos on vanhan elaimen lihaa, se on sitkeaa, nuorempi kypsyy nopeammin. Oletko varma, etta leikkasit poikkisyin lihan? En ole nimittain koskaan hauduttanut viitta tuntia, vaan siina kolmisen tuntia. Ensin kuumassa uunissa ruskistaen ilman vetta ja sitten lisaan veden ja mausteet ja annan paistua, varmaan lampotila koko ajan jotain 200 astetta. Loppupuolella voin peittaa astian, jos nayttaa ruskistuva liikaa.
(tuntematon)03.05.2005 19:55
Re: Re: Re: riippuu myos sen naudan iasta

Tuli mieleen opiskeluaikojen (kehitysmaasssa) lihapata, johon oltiin hankittu vesipuhvelilihaa, kun naudanlihaa ei ollut saatavilla. Haudutettiin koko päivä eikä pehmeää tullut. Asiasta vitsaillaan vieläkin vanhojen opiskelukavereiden kesken! Liemi oly kyllä ihan ok.
häh04.05.2005 16:05
Isoäitini opetti minulle karjalanpaistin teon näin: lihat ladotaan uunipataan, nauta alle ja porsas päälle. Vettä sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät, mausteeksi suolaa, ja kokonaisia mauste- ja mustapippureita. Kansi päälle heti alusta lähti. Ensimmäisen 40 minuuttia uuni 185 astetta, jonka jälkeen lämpö vähennetään 120 asteeseen. Haudutetaan muutama tunti määrästä riippuen.

Tällä ohjeella tehtynä noin kilon lihamäärä on kypsynyt (sähköuunissa) noin kolmessa tunnissa niin mureaksi, että sen saa hajoamaan pelkällä haarukalla painamalla. Käytän yleensä semmoista karjalanpaistilihaa, joka on aika isoina kuutioina. En tykkää niistä valmispaketeista joissa liha on sitä luokkaa että näyttää siltä kuin lehmä olisi vahingossa joutunut paperisilppuriin.
joohanna05.05.2005 11:06
kiitos kaikille vastanneille.

eiköhän nyt karjalanpaisti onnistu.
(tuntematon)05.05.2005 17:49
Karjalanpaisti


Naudan lapaa ja sian etuselkää puolet ja puolet.Tai valmiiksi paloiteltu karjalanpaisti paketti, jos se on isoja paloja.Ei mitään pilipalisilppua.
Jos ostat lihat paloina, varmista, että luuta tulee mauksi mukaan.
Paloittele lihat, sianliha päälimäiseksi(isoja paloja) ja ripottele suolaa kerrosten väliin.
Lorauta vähän kylmää vettä päälle.Vain vähän.
Laita uuniin 225 asteeseen.Kääntele välillä lihoja, niin, että ruskistuvat jokapuolelta.Anna ruskistua kunnolla.Muuten tulee "väritöntä vesivelliä".
Sitten lisää keitettyä vettä, niin, että lihat peittyy ja lisää maustepippuria ja iso sipuli ja laakerinlehtiä, jos on.
Laita kansi päälle, vähennä lämpöä 120-130 asteeseen ja anna olla uunissa mooooonta tuntia.
(tuntematon)05.05.2005 19:43
Vielä pari vinkintapaista!

Innostuin itsekin tänään tekemään karjalanpaistia...tosin huomisia ruokavieraita varten. Ostin kyllä aivan liian vähän lihaa ja nyt ihmettelen millä kummalla sitä saan vähän jatkettua...hitsi hitsi.

Mutta se ei ollut syy miksi kirjoitin. Piti vain vinkata, että jos joskus huvittaa, niin laita sinne lampaan luullista keittolihaa joukkoon...saat ihanan täyteläisen makuista paistia....minä pienin lihan ( paitsi nuo lammasmötikät) aika pieniksi tällä kertaa, kun tulossa on sellaisia just haarukan käyttöä osaavia kansalaisia, makuun pienillä paloilla ei ole vaikutusta...mutta kovin kaunista paistista ei tällä tavoin tule. Ja porkkanoita ja siplaa runsaasti:)

Ja lisäksi laitoin vielä persiljaa aika määrän...mutta toisaalta minä pidän persiljasta joten jos satut olemaan persiljan ystävä myös, niin tähän jos johonkin se sopii huuurrrrjan hyvin.

Sinun tulee olla kirjautunut vastataksesi.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.