Sipukka30.09.2005 14:48
Isoäitini laittoi aikoinaan ihanaa sianlihakastiketta, jota kutsui nimellä läskisoosi. Se tarjoiltiin perunasoseen etikkakurkkujen ja puolukkahillon kera. Siinä läskisoosissa ei kuitenkaan näkynyt yhtään läskiä vaan lihanpalat olivat ihanan mureita ja maukkaita samoin kuin koko kastike. Muistaakseni sitä keiteltiin monta tuntia. Valitettavasti isoäitiä ei enään ole enkä voi kysyä häneltä reseptiä. Voisiko joku Martta auttaa ja antaa wanhanajan läskisoosin reseptin.
(tuntematon)30.09.2005 15:34
Hei! Minäkin rakastan läskisoosia, hirmu hyvää myös mustan leivän kanssa - voideltu leipä likoamaan kastikkeen sekaan..
tämmöisen ohjeen olen joltakulta saanut, joka on löytänyt jostain -toivottavasti en loukkaa alkuperäisen ohjeen antajan oikeuksia lähettämällä tämän!
p.s. sitä hopealusikalla kokeilua en kyllä ymmärrä

Maukasta kokeilua!
Sianlihakastike eli Läskisoosi
Tarveaineet:
siansivua
sipulia
voita
jauhoja (ruis tai vehnä)
pippuria (mauste tai musta)
suolaa
vettä
Lisäksi tarvitaan valurautapannu ja paksupohjainen kannellinen kasari

Huomaa:
Tee sianlihakastiketta aina reilu annos, ainakin kaksinverroin se, minkä arvelet yhdellä kerralla kuluvan.
Kastike säilyy hyvin ja paranee "vanhetessaan".

Tee näin:
Silppua huomattava määrä sipulia, mutta älä tee siitä liian pientä.
Kuumenna pannulla reilusti voita ja ruskista sipuli hyvin tummaksi.
Siirrä sipulit kasariin.
Voit hyvällä omallatunnolla poistaa siansivusta "ylimääräisen" rasvan, jos puhtaan läskin syöminen on vastemielistä.
Lisää voita valurautapannulle.
Voin saatua väriä lisää siansivusta sopiviksi haarukkapaloiksi leikkaamasi lihat pienehköissä erissä. Anna palojen ruskistua pinnaltaan rapeiksi.
Kumoa lopuksi kaikki ruskistetut lihapalat pannulle.
Mikäli pannulla on selvästi näkyvää rasvaa ja jos lihan pinnalla on tihkuvaa rasvaa, voit ripotella paistokseen suoraan ruis- tai vehnäjauhoja. (Suosittelen kokeiltavaksi ruisjauhoa, vaikka perinteisesti käytetäänkin vehnäjauhoa. Ruisjauho tekee valmiista ruoasta tummaa, melkeinpä mustaa ja maku on syvempi.) Jos rasvaa ei ole, lisää voita ennen jauhoja. Anna jauhojen saada väriä pannulla ja lihojen pinnalla.
Lisää vettä ja sekoittele lihoja puukauhalla.
Anna tanakahkon seoksen poreilla hetki ja kumoa ainekset kasariin sipuleiden joukkoon. Sekoita.
Lisää pannulle vettä ja kaada liemi kasariin, jotta saisit kaikki makuaineet mukaan.
Anna seoksen kiehahtaa kasarissa kerran ja sitten vähennä voimaa levystä niin, että kastike harvakseltaan vain "hymyilee". Usein "ykkönenkin" on liikaa. Aseta silloin esimerkiksi kolikoita levyn ja kasarin pohjan väliin.
Anna seoksen kypsyä kannen alla vähintään kolme tuntia sitä silloin tällöin puukauhalla pohjalta hämmennellen. Varo, että kastike ei pala pohjaan! Lisää hiljalleen kastikkeeseen suolaa ja pippuria sekä tarvittaessa vettä ja tarkistele makua hopealusikalla.
Jos haluat noudattaa ikiaikaista tyyliä, käytät mausteena vain suolaa ja maustepippuria.
Valmis kastike on tummaa ja paksuhkoa. Sipulitkin ovat siihen melkeinpä liuenneet.

Läskisoosin teossa ei saa olla kiire. Jos teet kastikkeen tänään ja nautit sen vasta seuraavana päivänä tai myöhemminkin, aina parempi, sillä maku ikään kuin antautuu kastikkeen seisoessa.

Keitä jauhoisia ja kuivia perunoita tai tee perinteinen perunamuusi.

Tarjoa kastikkeen kanssa etikkapunajuuria, suola- tai etikkakurkkuja, puolukkasurvosta - jotain, jossa on kirpeyttä - sekä ruisleipää.
MariV30.09.2005 15:40
Olikos Geosilla joku lyömätön ohje läskisoosiin vanhassa Marttalassa? Vai oliko se ruskean kastikkeen ohje?
Onkohan jollain tallessa...?
(tuntematon)30.09.2005 16:07
Re: Läskisoosia, NAM

Aijaisentään kun tuli vesi kielelle. Se on tosi maukasta ruokaa kylmänä syyspäivänä. Jälkiruuaksi suosittelen nokosia :)

Minäkään en ole koskaan kirjoittanut mummoni reseptiä muistiin, mutta maikkarin Bonappetitin sivulla on resepti suurin piirtein juuri sellaisena kuin itsekin teen läskisoosin. Siinä on käytetty pelkästään possua, sipulia, jauhoja, vettä ja suolaa:

LÄSKISOOSI ELI SIANLIHAKASTIKE

Vähintään 1/2 kg hyvää viljasiankylkeä ohuina viipaleina ilman kamaraa eli nahkaa. Leikkaa pala ensin pituussuunnassa halki ja viipaloi noin 2x3cm:n viipaleiksi. Älä poista rasvaa!
suolaa
1-2 sipulia hienonnettuna (mielellään salottisipulia)
2-3 rkl puolikarkeita vehnäjauhoja
kiehuvaa vettä
loppumaustamiseen suolaa ja ripaus pippurimyllystä jos tuntuu tarpeelliselta

1. Sulata halutessasi kamarasta rasvaa pannulle ennen lihojen paistamista!
2. Ruskista lihaviipaleet lempeällä lämmöllä rautapannulla kauniin ruskeiksi molemmin puolin. (ei korpuiksi!)
3. Siirrä ruskistetut lihaviipaleet kattilaan tai rautapataan. (Tavela suosittelee rautapataa, koska ruoan voi nostaa siinä myös tarjolle.)
4. Jätä mahdollisimman paljon lihoista irronnutta rasvaa pannulle. Kaada tarvittaessa kattilasta lisää lihoista valuvaa rasvaa pannulle. Älä käytä voita!
5. Ruskista vehnäjauhot sianrasvassa koko ajan tasaisesti sekoitellen.
6. Lisää sipuli kuullottumaan joukkoon. Kevyt kuullotus riittää!
7. Kaada kuuma vesi jauhojen joukkoon. Varo kuumaa höyryä! Lisää vettä tarvittaessa, jotta syntyy tasainen vaalean toffeen värinen ohuehko kastike.
8. Sekoita hyvin.
9. Kaada kastike pataan lihojen päälle.
10. Tarkista suolaisuus ja lisää suolaa tarvittaessa.
11. Mausta ripauksella maustepippuria halutessasi.
12. Keitä kannen alla noin 30-40 minuuttia kunnes lihat ovat kypsiä ja pehmeitä.
13. Tarjoa kastike kuorineen keitettyjen perunoiden kanssa. Esim. Siikli-perunoiden kanssa.

(Minä kylläkin keittelen läskisoosia ainakin pari tuntia ja tarjoilen perunamuusin kanssa.)
mapeli30.09.2005 16:36
Tuli nälkä ;)

Sooseista taitaa olla joka mummulla oma versionsa, mutta aineet on kuitenkin aina samat:

Hyvää possun kylkeä
Sipulia
Kokonaisia maustepippureita
Vettä, vehniksiä ja suolaa
Valurautapata on paras, mutta muukin käy hätätilassa....

Ei oma mummuni, sen paremmin kuin itsekään, rasvaa pois leikannut. Rasvahan sulaa sianlihan kiehuessa sinne joukkoon. Korjaan ei keitetä, vaan muhistellaan.

Lihanpalat ruskistetaan padassa hyvin ja nostellaan sivuun odottamaan...
Toiset ruskistaa sipulin, itse en ja mummukin vain käytti niitä pannulla ja siivut oli tosi paksuja ;)

Kun kaikki lihat on ruskistetty, ne siirretään pataan. Joukkoon sipulit, pippurit, suola ja vettä niin, että lihat peittyvät reilusti. Liika neste haihtuu kyllä muhiessa.

Muhimisaika on PITKÄ. Sianliha ei kypsy nopeasti keittämällä, vaan hitaasti hauduttamalla.

Mummu ruskisti jauhot siinä rasvassa ja lisäsi sitten joukkoon. Miuta korventaa, joten laitan jauhot muulla tapaa joukkoon.

Lisukkeet ovat makuasia. Meillä läskisoosin kanssa on aina syöty tuppipottuja, ne murskataan lautasella haarukalla (siis jos tahtoo paljon soosia). Kylkeen puolukkasurvosta, etikkapunajuurta ja -kurkkuja.

Juuh.... Pitää mennä lämmittään lihasoppaa....Njami njami maiskis Meinaan niin lihasopalle kuin ihanale läskisoosillekin ;)

Hyvää ruokahalua kaikille, Nauttikaa hyvästä Suomalaisesta, puhtaasta, ruuasta.
Sipukka30.09.2005 17:05
Millä nimellä läskisoosin voi "myydä" lapsille?

Kiitos kaikille resepteistä.

Minä tiedän, että läskisoosi on hyvää vaikka en ole sitä koskaan itse laittanutkaan. Mutta nyt aion laittaa. Huolella ja hartaasti kuten olen ymmärtänyt reseptin vaativan.

Heräsi vaan sellainen kysymys, että millä nimellä tämä ruoka "myydään" murkkuikäisille nuorille naisille, jotka kavahtavat kaikkea mikä vaan vähänkin vivahtaa rasvaan. (Karkissahan rasvaa ei ole, joten sitä voi mussuttaa?) Uskon että läskisoosi on heidänkin mielestään hyvää, mutta keksisikö joku sille sopivan trendikkään uusionimen?
mapeli30.09.2005 17:33
Maukas mummun kastike, vaikka

Meillä laitettiinn sinne joskus punajuurta ja tomaattipyrettä joukkoon, mutta tietty se ei ole sitten enää perinteistä läskisoosia.

Mulla tosin on vain aikamiespoika (ja perhe) ja pojat ei taida olla yhtä nirsoja sen ruuan suhteen, luulen ma.

Jos vaikka tekisit sen soosin silloin kun tyttö ei ole paikalla, niin hän ei näe sitä valmistusprosessia, eikä haista... Käristetty sianliha ei "haise" kovin hyvälla, maku on parempi.
palmikko30.09.2005 21:32
Läskisoosia... druulspsista !

Kuola valuu jo :) Soosi on mun suosikkini, taidanpa tehdä heti huomenna...

Kyllä, salaisuutena on tuo hidas kypsyttely. Ideana on tosiaan sulatella sivusta rasvat irti ja tehdä siitä se ruskeakastike -> sivun pitää olla läskistä että tulee läskisoosi. Mausteina perinteisesti minun mielestäni vain sipuli, suola ja maustepippuri. Lisukkeeksi pottua.
palmikko30.09.2005 22:11
Re: Millä nimellä läskisoosin voi "myydä" lapsille?

Seuraa nimiehdotuksia. Älkääkä kielinerot sanoko että väärin meni ! Näillä on vaan niin hienohko kaiku...
---------------------------
Italiaa:
sika -> http://www.ilmainensanakirja.fi/?Q2=&Q=sika&P=39
kasari -> http://www.ilmainensanakirja.fi/?Q2=&Q=kasari&P=39

Tulee -> "casseruola maiale"
---------------------------
Espanjaa:
sika -> http://www.ilmainensanakirja.fi/?Q2=&Q=sika&P=37
kasari -> http://www.ilmainensanakirja.fi/?Q2=&Q=kasari&P=37

Tulee -> "cacerola cerdo"
---------------------------
Ranskaa:
siankylki -> http://www.ilmainensanakirja.fi/?Q2=&Q=siankylki&P=45
kasari -> http://www.ilmainensanakirja.fi/?Q2=&Q=kasari&P=45

Tulee -> "casserole côte levée"
---------------------------

Olisi hauskaa nähdä murkkujen ilmeet kun lyöt casserole côte levéet pöytään pomme de terrejen kera ja toivotat että Bon appétit !
Sipukka30.09.2005 23:31
Re: Re: Millä nimellä läskisoosin voi "myydä" lapsille?

Tuo oli hulvaton ajatus. Kiiiiiiiitos.

Lähiviikkojen aikana tarjoiltava läskisoosi tullaan tarjoilemaan meillä
casserole côte levée:nä.
(tuntematon)01.10.2005 08:41
Minun tapaan:

Laitetaan ohueksi siivutetut sianselkäpalat kylmälle pannulle.Kun ne ovat paistuneet aivan koppuraksi niin nostetaan sivuun ja lisätään rasvaan vehnäjauhoja n. 3 rkl jotka ruskistetaan.Ruskistamisen loppuvaiheessa lisätään hienoksi silputtu sipuli.Sipulia ei saa polttaa.
Sitten kiehuvaa vettä ja maustepippuria suolaa ja lihat ja annetaan hautua miedolla lämmöllä.

Ps.Geos taisi lisätä tilkan etikkaa.

Sinun tulee olla kirjautunut vastataksesi.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.