(tuntematon)08.12.2005 23:20
Ajattelin tehdä jouluksi käpykakun. En ole koskaan aikaisemmin tehnyt sitä. En ole tullut ajatelleeksi, että sellaisen voisi tehdä itse ;)
Rohkaiskaa: miten te muut olette onnistuneet? Ohjeen näin lehdessä.
MariV09.12.2005 11:31
Mä näin sen saman ohjeen, ja hämmästelin kyllä... Siis mähän RAKASTAN sitä konditorian käpykakkua. Kerran pienenä mulla oli synttärit, ja sain parhaan synttärilahjan ikinä: Mumma oli ostanu mulle ihan ikioman kokonaisen käpykakun, koska tiesi että mä tykkään siitä niin paljon.

Mutta mulla on ollut se käsitys, että käpykakkuun pannaan kaikkien muiden kakkujen teosta tulleet reunat ja roiskeet, ja sitten peitetään se sillä ihanalla päällyställä... Jotta maku tuskin on ihan sama kuin leipomoilla?

Kuinkas se päällys siinä ohjeessa tehtiinkään?

Kerro ihimees, jos uskallat kokeilla!
Riana09.12.2005 18:27
Minun ensimmäinen kokemukseni käpykakusta mummon joulupöydässä oli painajaismainen!

En uskaltanut tuota sorttia maistaakaan sen koommin yli kymmeneen vuoteen, ja sitä pirua oli vuosittain tarjolla hänen merkkipäivillään.

Sitten erään kerran rohkaisin mieleni, ja hyväähän se olikin sillä kertaa.

Liekö juuri ensimmäisessä käpykakussa ollut mausteena karvasmantelia, jota en todellakaan voi sietää, leipomot kun tekevät kakkunsa hiukan eri resepteillä.

Samainen mauste on vuosien varrella tuottanut ikäviä yllätyksiä myös viinereiden kanssa, tuolloin tosin jo tiesin, mistä makuvirhe johtuu.

Viinereistä ja hillomunkeista saikin takavuosina nauttia kyllikseen, sillä eräs mukava muisto jo edesmenneestä isoäidistäni on, kuinka me lapsenlapset ylasteelta kotiin lähtiessä poikkesimme hänen luokseen hörppäämään pannullisen kahvia.

Päivittäin oli tarjolla myös viineri, tai hillomunkki.

Varmasti olsimme käyneet ilman moista tuhlaustakin, mutta ehkä hän halusi näin varmistua asiasta.
(tuntematon)09.12.2005 18:34
Re: Re: Käpykakkua

Mullon vähä samanlaisia muistoja kuin sulla!

Aion kokeilla, ostin tänään aineet. Teen sen kyllä vasta jouluksi. Jotenkin jouluun sopiva leivonnainen vai mitä?

Päällystä tehdään ohjeen mukaan näin:

3½ dl kaakaotomusokeria
150 g mantelijauhetta
2 kpl pieniä kananmunan valkuaisia

Aineet mitataan kulhoon ja sekoitetaan. Tarvittaessa lisätään kaakaotomusokeria ja mantelijauhetta niin, että seoksesta tulee kaulittava. Kääritään kuorrutus kelmuun ja laitetaan jääkaappiin 2 - 3 tunniksi.

Sitten kun kakku on tehty ja kuorritus otetaan jääkaapista, se tomusokeroidaan ja kaulitaan levyksi kelmun päällä ja kumotaan kakun päälle. Reunat siistitään (nam...).
(tuntematon)09.12.2005 18:37
Re: Re: Käpykakkua

Varmaan niin monen sortin käpykakkuakin löytyy kuin on tekijää. Minä en ole koskaan saanut pahaa kakkua ;)

Tuossa lehden ohjeessa kostutetaan omenamehulla, halutessa vähän rommillakin.

Heili Karjalasta09.12.2005 19:20
Käpykakku ja perunaleivos

olivat herkkuni 50-luvulla. Asuttiin leipomon pihapiirissä ja muistaakseni 7-vuotislahjaksi sain ison laatikon perunaleivoksia ja sellaisia marenkipäällyisteisä, vielä parempia. Vielä olen katkera siitä, että äitini tarjoasi kaikki leivonnaiset vieraille!!
(tuntematon)09.12.2005 19:53
Karvasmanteli

Minusta taas karvasmanteli on niin hyvää mausteena että laitan sitä aina toskakakun taikinaan.
Mihinkähän sitä muuhun voisi käyttää? En ole tavannut milloinkaan käpykakussa.
viivili09.12.2005 21:53
Re: eikö väliin kuuluisi jotain kreemiä?

Banaanikakussa on keltaista banaanikreemiä ja käpykakussa hillon lisäksi jotain kreemiä (mokka?). Katselin leipomossa kerran kun meille täytettiin käpykakkua. Näissäkin on eroa.
Tilkku09.12.2005 22:04
Re: Käpykakku on minunkin herkkua

Vaan enpä ole rohjennut itse tekemään. Syntymäpäiväkseni ostan aina. Kerrohan Silhuetti sitten miten onnistui ja miltä maistui!
(tuntematon)10.12.2005 00:35
Perunaleivoksia :)

Itse tutustuin perunaleivoksiin vasta nuorena aikuisena Ekbergin kahvilassa. Ai että oli hyvää. Itsekin olen tehnyt useammallakin ohjeella, tässä yksi:

2 soseutuvaa perunaa
175 g kaurakeksejä
100 g tummaa suklaata
noin 75 g mantelijauhetta
1 dl sokeria
3 rkl punssia tai konjakkia
2 valkuaista
1/2 dl tummaa kaakaojauhetta

1. Kuori ja paloittele perunat. Keitä ne kypsiksi.
2. Hienonna kaurakeksit pieniksi muruiksi.
3. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa.
4. Muhenna lämpimät perunat ja sekoita joukkoon pehmeä suklaa.
5. Lisää mantelijauhe, sokeri ja punssi.
6. Vaahdota valkuaiset ja lisää ne seokseen.
7. Pyörittele taikinasta pieniä leivoksia ja kierittele ne tummassa kaakaojauheessa.

Aika ihania ovat nämäkin ja ohje on sieltä helpoimmasta päästä :)

Joskus olen tehnyt näitä vastaavia punssipalleroita jouluksi/pikkujouluksi siten, että päällystänkin ne kaakaon asemesta vaaleanvihreällä tai vaaleanpunaisella marsipaanilla. Söpöä ja herkkua!

Alli
(tuntematon)11.12.2005 18:04
Re: Käpykakkua, ohje kokonaan

Kuorrutuksen valmistusohjeen annoin tuolla jo, mutta laitan tähän kakun ohjeen kokeilunhaluisille.

Kakusta riittää 10- 12 hengelle.

Pohja:

5 kananmunaa
2 1/2 dl (Siro-)hienosokeria
2 1/4 dl perunajauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

Pohja paistetaan pellillä, 225 asteessa noin 7 min.

Hilloksi tarvitaan 3 dl kiinteää vadelma- tai omenahilloa. Kostutukseen tarvitaan 1/2 - 3/4 dl omenamehua (2 rkl rommia).

Leikkaa jäähtyneen levyn neljänneksestä kakun suurin käpyaihio. Kostuta ja levitä hillo päälle. Leikkaa seuraava aihio vähän edellistä pienemmäksi ja aseta se ed. päälle, kostuta ja levitä hillo jne, kunnes on jäljellä vain suikaleita. Niistä muotoillaan kakku kävyn muotoon.

Asetetaan kaulittu päällyste kakun päälle ja siistitään reunat. Napsitaan saksilla kävyn suomut.
(tuntematon)12.12.2005 20:24
Re: Re: Käpykakkua kondisohjeella

Yleensä käpykakussa käyt vadelmahilloa täytteenä ja mokkakreemiä. Kuorrutus syntyy ruskeasta marsipaanista,( valmiina saatavana) joka kaulitaan kakun päälle ja saksitaan siihen "suomut".
Pinnalle sirotellaan siivilällä tomusokeria. Itse laitan vielä täytteeseen marenkeja. Kostutukseen hieman rommia tai rommiesanssia.
viivili13.12.2005 11:03
Re: Aku - siis miten sitä marenkia sinne täytteeseen?

Kuivia marenkeja rouhittuna? Siis sinnekö vadelmahillon ja mokkakreemin seuraksi? Onko tämä kondissovellus vai ihan omasi? Entä mokkakreemi? Minulla on ryytihyppysen jauhetta. Ajattelin kokeilla ...
(tuntematon)13.12.2005 14:01
Re: Re: Aku - siis miten sitä marenkia sinne täytteeseen?

Olen laittanut marenkia paloina muun kakkupohjan kaveriksi. Jokaisella leipomollahan on hieman omat sovellukset.

Kreeminhän voi tehdä suolattomasta voista vatkaamalla siihen sokeria ja kylmää vahvaa kahvia lisäämällä siitä tulee mokan makuista.

Oikeaan kreemiin pitää ensin keittää vahva sokeriliuos, joka jäähdytetään, ja vasta sen jälkeen vatkataan voin joukkoon.
Mikään ei estä sinua laittamasta sinne sitä vaniljakreemiäkään, jos haluat.

Olen ostanut ruskeaa marsipaania tukusta ja jäin miettimään, olenko sitä kaupoissa nähnyt.....

Sori, jos vähän sekava vastaus, kuulin just että veli on saanut infarktin. Harmi, kun asuu 400 kilsan päässä....

Sinun tulee olla kirjautunut vastataksesi.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.