naakka28.04.2006 14:52
Auttakaa hyvät ihmiset. Onko jotain poppakonstia jolla täytekakun pohjan saisi sopivasti kostutettua. Olen lopettanut kakkujen teon kokonaan kun niistä aina tulee joko liian kuivia tai liian kosteita. Mistä tietää mikä on oikea määrä? Vai onko se vaan kokemuksen mukanaan tuoma mutu-tuntuma? Harjoituskappaleita ei viitsisi paljon tehdä kun ne sitten tulee syötyä, ja toisaalta vieraille ei kehtaisi tarjota kakkua josta ei tiedä mitä se pitää sisällään.
Millä kostutatte? Marjamehulla, spritella..?
Ompelijatar28.04.2006 15:01
Maidolla,jossa on vähän vaniljasokeria. Näppituntumalla kokeilen kakkulevyjen pintaa. Siitä tuntee sormin sen kosteuden.

Kai se on vähän makuasia minkälaisesta kakusta pitää. Itse pidän kunnolla kostutetuista, entinen anoppini aivan kuiviksi luokiteltavista.
Lady28.04.2006 15:24
Re: Re: Täytekakun kostutus

Makukysymyshän se on oikea kosteus.
Kokokemuksen myötä on syntynyt. Ensin katselin vierestä äitiä ja mummua.

Kaikki neste käy. Sokerivesikin on sopivan neutraali kosteuttaja. Silloin ei ainakaan vie makuelämystä niistä hilloista, hedelmistä ja muusta kakkuun tulevasta.

Kostuttaessa kannattaa miettiä se, milloin kakku syödään ja miten kostea täyte siihen väliin tulee.

Jos kakku syödään tunnin kuluttua, niin se kosteus ei ehdi kauheasti levitä. Jos kakku täytetään nyt ja päällystetään ja syödään vasta seuraavana päivänä, se ehtii mukavasti muheentua.

Jos väliin laitetaan rahkaa ja banaania, saa kostuketta olla enemmän kuin kotoisan mehukkaan marjasurvoksen kanssa.

yleensä täytekakku tekee hyvin kauppansa, kun sen nimi on täytekakku ja se vähän muistuttaakin sitä ;)
silhuetti28.04.2006 15:52
Re: Kostutuksen abc

Taito tulee hyppysiin kokemuksen myötä, mutta joitakin perusniksejä on:
- eniten tulee kostuttaa päällimmäistä levyä ja vähiten pohjimmaista levyä
- täyte sanelee, paljonko kannattaa kostuttaa: jos täyte on kiinteää, kostutusta enemmän, jos täytteenä mehukas survos, kostutusta tarvitsee vähemmän
- kostutuksen tasoittamiseksi on hyvä kietaista täytetty, kostutettu aihio kelmuun ja pistää kevyt paino päälle odottamaan jääkaappiin seuraavaan päivään
- kostutukseen voi käyttää sokerivettä, vedellä laimennettua hedelmäsäilykelientä, maitoa, mutta ei mielellään hiilihapokkaita nesteitä
- reunojen kostutukseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, ne on kakun kuivin osa ja jos ne on jääneet kuiviksi, leikkaaminen hankaloituu heti ja kakusta saa kuivan vaikutelman.
Marianna28.04.2006 18:35
Miksi ei hiilihapollista?

Käytän nimenomaa hiilihapollista virvoitusjuomaa, yleensä maustettua esim. sitruunavichyä.
Teen kakun levyistä. Täytän sen heti, niin pohjalevyt eivät ehdi kuivua.
silhuetti28.04.2006 22:28
Re: Miksi ei hiilihapollista?

Kouluajoilta on jäänyt takaraivoon, että kostutukseen pitäisi valita melko neutraali ja väriä antamaton neste ja sellainen, joka ei reagoi mitenkään täytteen kanssa. Kostutuksen tarkoitushan on kostuttaa. Jos väliin laittaa vaikka hillon lisäksi kermavaahtoa, voi sen rakenne muuttua ja kerma happamoitua.

Tiedä häntä :)
Cleo29.04.2006 08:39
Re: Re: Kostutuksen abc

Allekirjoitan nämä:
- eniten tulee kostuttaa päällimmäistä levyä ja vähiten pohjimmaista levyä
- täyte sanelee, paljonko kannattaa kostuttaa: jos täyte on kiinteää, kostutusta enemmän, jos täytteenä mehukas survos, kostutusta tarvitsee vähemmän
- reunojen kostutukseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota

Mutta sokerivesi on huono kostuttaja, tietysti makuasia, itse en pidä kovin makeasta ja kakku on sitä muutenkin.

Yleensä laitan täytteeseen osaksi säilykeananasta ja persikkaa, joten kostutus tulee näiden mehusta vedellä sopivaksi lantrattuna.

Kuivakakut ja täytekakut on eri asioita, joten mielestäni kakun on oltava (liian)kostea.
hukassa29.04.2006 22:35
Tee edellisenä päivänä kakku jääkaappiin, ei tarvitse kostuttaa lainkaan.

Pestyn paistovuoan pohjalle kakun kansilevy (paistopuoli alaspäin), kermavaahtokerros, hillo-marjasurvosseos ja seuraava kakkulevy päälle, tätä, kunnes kaikki on käytetty. Kun marjasurvos on kerman päällä, se ei värjää kakkua.

Tuorekelmu päälle, kylmään ja seuraavana päivänä kumoaminen kakkuvadille ja koristelu.
Lady30.04.2006 19:19
Re: Re: Re: Kostutuksen abc

Sokeriveden ei tarvitse olla makeaa, mutta ripaus sokeria tekee hyvää.
Kaisut30.04.2006 20:00
Re: Re: Täytekakun kostutus

On siihen ihan jokin ohjeellinen arvokin eli tyyliin ½ desiä munaa kohti. En ole aivan varma oliko se ½ desiä...
Tietysti myös kaikki edellä mainitut vaikuttaa.
naakka01.05.2006 19:08
Kiitokset neuvoista!

Oli niinkuin arvelinkin, että kokemus tässä auttaa. Eipä kai muuta kuin harjoittelemaan!

Sinun tulee olla kirjautunut vastataksesi.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.