Sofia22.10.2006 15:48
Tässä pari eri variaatiota hirvipaistille. Ainakin tuolla ensimmäisellä ohjeella voi valmistaa myös peurapaistia (miksei molemmillakin onnistuisi). Sopinevat myös porolle ja kauriille.

Sain ohjeet juuri äidiltäni, joten itse en ole ehtinyt vielä testata kumpaakaan. Äidin tekemänä molemmilla ohjeilla on tullut ihan hyvää...

**************************

Murea paisti

- 1,5 – 2 kg pakastettu paisti

Mausteliemi

- 3 rkl suolaa
- 2 ltr vettä
- 1 rkl sokeria
- (timjamia 10 oksaa, laakerinlehtiä 2-3 kpl)


Nosta jäinen paisti pussissa pellin päälle uuniin 80-100 asteeseen. (Mitä miedompi uunin lämpötila, sitä kauemmin kestää kypsyminen). ota paisti pois, kun sisälämpö on 75-80 astetta. Paistin kypsyessä keitä mausteliemi. Anna jäähtyä. laita lämmin paisti mausteliemeen. Katso, että liemi peittää koko lihan. Anna paistin jäähtyä ja maustua liemessä viileässä paikassa n. 5 tuntia. Valuta paisti, pyyhi pinta kuivaksi ja leikkaa viipaleita.

**********************

”Yön yli” –hirvi

- n 2,5 kg pakastettu hirvipaisti
- Jägerteetä (rommiteeuute, saa mm. Alkosta)
- rosmariinia


Kiedo jäinen paisti folioon tai paistopussiin. Ripottele pinnalle Jägerteetä ja rosmariinia. Laita paisti illalla 80 ast. uuniin ja anna paistua yön yli, kunnes lihan sisälämpö on 80 astetta.. Tarkista paistolämpömittarilla lihan sisälämpö.
Lippe23.10.2006 13:27
Edelliseen lisäten;
Olemme jo vuosia saaneet kaikista mehukkaimman ja mureimman hirvipaistin juuri tuolla menetelmällä että jäisenä mietoon lämpöön ja pitkä kypsytys, vaikka yön yli. Jos vielä on käytössä leivinuuni niin tämä on ihan ehdottomasti ykkösvaihtoehto hirvipaistin valmistuksessa. Lihan maustaminen paiston jälkeen on varmasti myös hyvä. Mutta jos ei sitä ehdi tai halua tehdä hyvä tulee niinkin, kun laittaa jäisen paistin uuniin antaa olla siellä niin kauan että lihan pinta sulaa. Sen jälkeen pintaan karkeaa merisuolaa, valkosipulia, mustapippuria. Sitten takaisin uuniin paistumaan.
meriheinä13.11.2007 18:37
Kiitos hirvipaistiohjeista! En ole vielä laittanut, mutta ajattelin kokeilla tuota Jägerteetä, kuulostaa hyvältä, nam!!
Sofia13.11.2007 19:21
Re: Re: Hyvää hirvestä -2 ohjetta

Ole hyvä! Itse olen tehnyt tuolla ylemmällä ohjeella.

Sinun tulee olla kirjautunut vastataksesi.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.