mamseli25.01.2007 09:18
Ei tietenkään sanan varsinaisessa merkityksessä:).
Elikkä mitä ehdotatte, jos makea vaihtoehto on suklainen täytekakku ja vaikka muffinsseja, korvapuusteja, pikkuleipiä.
Kysymys on pienimuotoisesta kotikahvituksesta.
Olisi kiva, jos olisi ohje myös.
marke25.01.2007 10:56
Juustosarvet, croissantit, pasteijat. Pirkka-vehnäjauhopussin takana on ihana juustosarviohje.
satunnainen kokki25.01.2007 11:04
Käykö suolainen piiras? Tätä olen joskus tehnyt kahvipöytäänkin. Ohje on Hellapoliisin blogisivuilta (löytyy hyvin Googlella), ja ideana on pekonin "raikas" maku, joka sopii hyvin noihin herkkusieniin.

Pohja:
175g margariinia
4dl vehnäjauhoja
1 keltuainen
3rkl kylmää vettä

Täyte:
n 150g pekonia ohuina suikaleina
1 pieni sipuli silppuna
punainen paprika suikaleina
2-3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
n 10cm pala kesäkurpitsaa suikaleina
1 pieni prk säilykeherkkusieniä
2dl ruokakermaa
1dl maitoa
3 munaa
mustapippurirouhetta
persiljaa silppuna
150g emmental-raastetta

Nypi rasva ja jauhot murumaiseksi, lisää munankeltuainen ja vesi nopeasti sekoittaen. Painele voidellun piirakkavuoan pohjalle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
Kuumenna pannu, paista pekonit omassa rasvassaan, lisää sipuli, paprika, valkosipuli, kesäkurpitsa ja herkkusienet. Kääntele pannussa muutama minuutti.
Sekoita kerma, maito, munat, mustapippurirouhe, persiljasilppu ja juustoraaste. Kaada esikypsennetyn piirakkapohjan päälle ja paista kypsäksi 200-asteisessa uunissa.
Osteri25.01.2007 14:06
Pienet tai isommatkin voileivät ovat kauniita ja tervetulleita ainakin minulle kahvipöydässä. Eivät ole niin rasvaisia kuin jotkin piiraat ja päällysteistä riippuen raikkaitakin. Esim. täysjyväleipä, salaatinlehti, juustoa ja päärynää, tai sama leipä kalkkunaleikkeellä, paprikalla ja kurkulla, onhan noita vaihtoehtoja ja oma "taiteellisuus" vain rajana kuinka upeita vaatimattomistakin aineksista saa aikaseksi.
nupitar25.01.2007 21:18
Pieni voileipäkakku on musta hyvää. Entäs lämpöiset voileivät? Nehän voi tehdä valmiiksi etukäteen ja laittaa uunin vasta, kun alkaa kahviakin valmistella, tai sitten vieraiden saapuessa.

Itse suosin nykyisin suolaisia piirakoita. Eivät kaikki ole suinkaan rasvaisia, kuten osteri väitti. Laitan tohon loppuun oman piirakkapohjaohjeeni, joka on myös erittäin muuntautumiskelpoinen.

Jos ei sitten pelkää sitä rasvapeikkoa, niin valmiista lehti-/voitaikinasta voi tehdä vaikka mitä. Esim. ison levyn päälle mieleistä täytettä, kieputetaan rullalle ja leikataan sopivan kokoisia kiekkoja. Joulutorttulevyistä saa myös mukavia naposteltavia. Kalaversioon voi laittaa esim. keitettyä riisiä, kylmä- ja lämminsavukalaa, tillisilppua, sitruunapippuria ja jotain tuorejuustoa sideaineeksi. Kasa täytettä keskelle ja voidellut kulmat päälle. Tai sitten taivutetaan puolikuun muotoon.

SUOLAINEN PIIRAKKA

POHJA

Tämä määrä riittää noin 29 senttisen vuoan reunoillekin ja pohjasta tulee sopivan paksuinen. Uunipellilliseen 2,5-3 kertaisena.

1 dl neljän viljan hiutaleita
0,5 dl kaura- tai ruishiutaleita
3 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
hippu suolaa, riippuu täytteestä
0,75 dl öljyä (osa voi olla oliiviöljyä)
1,5 dl vettä

Aineet ”heitellään” tuossa järjestyksessä kippoon ja pyöräytetään lastalla sekaisin.

Vehnäjauhoista osan, tai kaikki, voi korvata hiivaleipäjauhoilla.

Hiutaleita voi käyttää oman maun ja kaapin sisällön mukaan.

Pohjataikinaan voi laittaa myös esim. pinaattia, persiljaa, tilliä, aurinkokuivattua tomaattia, valkosipulia, riippuen täytteestä ja syöjistä. Jos käyttää pakastepinaattia, niin laitetaan vähemmän vettä, muuten joutuu lisäämään jauhoja.

Mä mittailen aineet aina sillai kuhan hänessä on. Öljyä kaadan pullosta näppituntumalla, samoin lorautan vettä pannusta. Taikina on hyvää, kun siitä sekoitettuna tulee sellainen pitsataikinan tyylinen, kasassa pysyvä, pehmeä pallukka. Se ei saa siis olla KOVAA, vaan pehmeätä, hiukan näppeihin tarttuvaa..

Taikina painellaan hiukan jauhoja apuna käyttäen vuoan pohjalle ja reunoilla.

KINKKUTÄYTE

Savukinkkurouhetta ja kevyitä kinkkukuutioita
Myös pekoni antaa hyvän säväyksen.
Parsakaalia (kannattaa ryöpätä, jos käyttää tuoretta). Käytä myös varret palasteltuna)
Makeata maissia
Pieniä tomaatteja paloiteltuina, ei siemeniä mukaan
Sipulin vartta silputtuna, tai purjon vihreätä osaa ohueksi siivutettuna. Purjo kannattaa käyttää mikrossa tai pannulla.
Loota herkkusieniä palasteltuna ja pannulla käytettynä.
Paprikaa pienittynä (se pitkulainen on makeampaa kuin tavallinen ja sen voi vain siivuttaa renkaiksi)
Säilykepersikkaa, tai ananasta, tai päärynää
Homejuustoa murusteltuna
Fetan ystävät voivat käyttää sitä
* Maitoallergikot voivat käyttää tofua

Kaikkia ei tarvitse käyttää samaan piiraaseen. Omat tottumukset ratkaisevat.

Kinkun voi korvata esim. hunajamarinoidulla broilerilla tai savukalalla., silloin lisukkeita kannatta hiukan vaihdella.

Purkki Alpron ruokakermaa (2 dl), tai muuta vastaavaa.
0,5 dl makeuttamatonta soija- tms. maitoa.
Tai pelkkää ruokakermaa.
Joko yksi kananmuna, tai muuta saostusainetta, joukkoon.
Muna-allergikot voivat käyttää esim. soijajauhoa saostavana aineena.

- Sekoitetaan keskenään ja kaadetaan täyteaineiden päälle. Joukkoon voi lisätä esim. pippuriseosta ja rouhittua roseta, muutama tippa Tabascoa ja loraus Thai Sweetiä ja hiukan suolaa. Maun mukaan taas.

Päälle laitetaan reilusti esim. pitsajuustoraastetta, jos sopii.

Paistetaan ensin uunin alatasolla 200 asteessa noin 30–35 minuuttia ja sen jälkeen 175 vielä noin 5-10:sen minuuttia alalämmöllä. Mun uunissa on vähän vikaa, joten käyttäkää omaa uunianne kuten se parhaiten toimii. Toi on mun vammaiselle uunilleni tarkoitettu.


Piirakkapohjaan voi tehdä myös makean tortun lisäämällä siihen hiukan sokeria. Kokeiltu on!

mamseli25.01.2007 22:09
Re: Re: Suolainen kahvileipä

Voileipäkakku olisi hyvä, mutta yksi ongelma,en ole tehnyt koskaan sitä. Jotenkin aristaa alkaa tekemään sitä. Olisi kiva, jos kertoisitte omia hyviä ohjeitanne ja aika tarkasti, niin vaikka yrittäisin.
rapiinuska25.01.2007 22:38
Re: Re: Re: Suolainen kahvileipä


Meillä tämä on kelvannut kaikissa juhlissa.
Yksi vuokaleipä

toinen täyte:
-maustamatonta tuorejuustoa (minä käytän creme bonjouria) rasia
-kinkkua n. 200 g erittäin hienoksi pilkottuna (ostan hienointa suikalekinkkua kaupasta 250 g rasian ja pilkon sen vielä pätkiksi)
- suolakurkkua hienoksi kuutioituna 2 kpl
- sinappia n. 1 rkl

toinen täyte:
- samaa maustamatonta tuorejuustoa rasia
- n. 10 cm:n pala purjo pieneksi silpuksi kuutioituna
- hapan omena pieneksi silpuksi kuutioituna (silppu sitten suoraan sitruunamehulla maustettuun tuorejuustoon ettei tummu)
- sitruunamehua n 1 rkl
- valkopippuria hiukkanen

Leivästä ensin kuoret pois ja muotoillaan selkeä suorakaiteen muotoinen leipä. Leikataan n. sentin paksuisiksi siivuiksi, siivuja tulee siten että täytettäviä välejä tulee 4 kpl, kaksi molemmille täytteille.
Ensin kostutetaan lihaliemellä pullasutilla voidellen, sitten täyte ja taas seuraava kerros.
Valmis kakku kääritään voipaperiin jääkaappiin mehustumaan ja lepäämisen jälkeen voidellaan päältä ja sivuilta vielä yhdellä tuorejuustopaketilla. Sitten koristellaan (juustohöylällä vedetyt porkkanasiivut ovat myös värikäs sivujen koriste).

Ohjeessa josta tämän olen napannut, tuorejuuston sijasta oli kermaviiliä, mutta tuorejuusto on huomattavasti parempi (ja kai kalliimpi).

Toivottavasti onnistut!

Lisää voileipäkakun ohjeita löytyy tältä palstalta kun laitat ruokanurkan kohdalla viestihakuun hakusanaksi voileipäkakku !...:-)
nupitar27.01.2007 07:45
Voileipäkakusta

Me tehdään nykyisin miniän kanssa Fazerin ruistoastista se niin, että hienonnetaan siivut yleiskoneen leikkuuterällä ja laitetaan nestettä joukkoon. Ei tarvitse kuoria leikata pois, eikä tuossa kyllä niitä pahemmin olekaan. Eikä ole liian hapanta.

Leipämuruseos on helppo painella vuokaan ja voi käytää muunkinlaista kuin pyöreätä tai pitkulaista.

Tässä on se hyvä puoli, että kakusta tulee aina siisti eikä sitä tarvitse tasata. Se ei myöskään ala nauramaan leikatessa, eli on siisti myös leikkauksen jälkeen.

Vinkki on otettu joskus Pirkasta ja plussan sivuilta löytyy varmaan hyvät ohjeet.

Kostutusliemenä käytän "ohutta" kasvislientä, myös maito käy ellei ole allerginen samoin kivennäisvesi.

Täytteitä voi tehdä monenlaisia. Aina kuitenkin jokin sidosaine mukaan, esim. tuorejuustoa tai kermaviiliä.

Päällystykseen käytän jotain tuorejuustoa, se ei ole raskasta, eikä meillä muutenkaan "digata" tuota "perinteistä" majoneesia. Myös löysä sulatejuusto sopii, pitää vain koitella sitä rasiaa, että se on pehmeä. Liian paksua voi tietysti ohentaa.

Joskus muinion tuli tehtyä Koskenlaskijasta niin, että sitä sulatti lihaliemeen. Se on hankala prosessi, aina tuppaa jotain olemaan liikaa. Onneksi nykyisin on jo muita vaihtoehtoja.

Täytteet tulee yleensä tehtyä mielialan mukaan. Saattaisi jotain ohjeita löytyä tallennettunakin. Pitää katsoa.

Tärkeätä on kuitenkin, että leipä on tarpeaksi kosteata ja, että kakku tehdään jo edellisenä päivänä kylmään, kevyen painon alle. Näin maut ja kosteus tasaantuvat. Päällystetään sitten vasta ennen tarjoilua. Tällaisessa kakussa ei välttämättä tarvitse reunoille laittaa muuta kuin persiljatupsuja tökkiä sinne täytekohtiin.
(tuntematon)27.01.2007 20:30
Re: Voileipäkakusta

Kesällä kerran tein monivilja-paahtoleivästä pohjan, kostutin maidolla. Ladoin leivinpaperilla sisustettuun leipävuokaan ja kasasin päälle kerroksen perunasalaattia ja sen päälle taas leipää ja sen päälle raejuustosta ja kinkkusuikaleista tehdyn seoksen kerroksena ja taas leipää. Kiedoin tiukasti pakettiin ja laitoin painon alle jääkaappiin päiväksi. Sivelin päälle Creme Bonjouria ja koristelin kurkkuviipaleilla ja tomaattilohkoilla. Herkkua - nam maistui, vaikka olikin tehty pelkistä "jämistä", jotka oli jääneet viikonlopulta.
nupitar27.01.2007 22:25
Italiansalaatti

on myös oiva täyte yhteen väliin, ellei allergiat sotke.

Se monivilja on hyvä myös. Sitä vain pitää kostuttaa hyvin niukasti. Leipä kun on "höttö". Olen käyttänyt myös sitä, mutta varovasti.

Sinun tulee olla kirjautunut vastataksesi.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.