Alfhild04.03.2007 15:02
Kertokaapa ystävät, mitä tekisin. Rippijuhla alkaa kirkossa klo 10, kestää pari tuntia. Paikalle on kutsuttu vieraita aika kaukaakin. Siis mitä tarjotaan rippijuhlassa kotona? Riittääkö runsas suolapaloin varustettu kahvipöytä herkkuineen vai olisiko viisainta tarjoja vaikka lihakeitto alkajaisiksi ja sitten kakkukahvit päälle? Teen itse kaikki tarjoilut. Paikalla noin 25 henkeä.
Erika04.03.2007 16:37
Mulla on se kokemus,että kun kirkko kestää niin kauan,porukka on tosi nälkäistä.Melkein pääsee vähimmällä,jos tarjoaa aluksi "oikean"ruoan.Sitten jaksaa seurustella ja nauttia kahvia ym.Tai tietysti jos jaksaa väkertää kaikkea pientä suolaista PALJON,niin mikäpäs siinä.
rapiinuska04.03.2007 19:32

Ihmiset ovat tarjoilleet useille lohikeittoa mutta se on useille allergisille hankala juttu joten ehkäpä lihakeitto aluksi.

Tässä pähkäilyä viimevuodelta,
http://www.martat.fi/keskustelu/ruokanurkka/?x33064=47373

Lisääkin
tuntui löytyvän haulla, rippijuhlat !
Piika05.03.2007 11:15
Itse keitän kohta tuleviin pieniin talvisiin perhejuhliin suosiolla ison kattilan kasvissosekeittoa, koska osa porukasta tulee kaukaa, lähtee varhain ja on nälkäisiä päästyään perille.

Siihen keittoon itse kukin saa sitten mielensä mukaan lisätä freesattuja kuumia prinssinnakkeja ja/tai marinoituja oliiveja ja/tai juustoraastetta mauksi ja lisukkeeksi. Lisäksi korillinen hyviä leipiä ja pari levitettä. Juotavaksi varaan mehua, maitoa, sitruunaista jäävettä ja viiniä.
Jälkiruuaksi aikanaan täytekakkua ja hyvää suklaata kahvin ja avec konjakin/liköörin kanssa, lapsille mehubooli.

Keitto alkuun lämmittää ja sitten sitä pöytää ei tarvitse sen jälkeen varustaa niin tuhannella sortilla.
Alfhild05.03.2007 11:48
Re: Re: Menu rippijuhliin?

Näin olen ajatellut vähän itsekin, että keittoruoka ja vaikka karjalanpiirakat (itse tehdyt) alkuun helpottaa kahvipöydän tarjoilun laatimista. Yksinkertaista ja tarkoin harkittuja herkkuja eikä kauhean monen sortin naposteltavaa.
Alkoholi tuntuu kuuluvan nykyään juhlaan kuin juhlaan, vaikka ajattelin siitä tällä kertaa pidättäytyä kun se ei ole välttämätöntä. Mutta tietysti joku hyvä erityisempi likööri voisi sopia kahvipöydän antiin...
Onko sinulla mielessä joku tietty likööri?
kleopatra05.03.2007 12:08
Booli

Mehuboolia marjoista, tuoremehusta ja vichystä olen tarjonnut suurella menestyksellä rippijuhlissa, siellä käy kuitenkin nuoria ja lapsia, jotka eivät juo kahvia, ja aikuisillekin maistuu raikas mehu tervetuliaisjuomana kirkonmenojen jälkeen.
Piika05.03.2007 13:15
Re: Re: Re: Menu rippijuhliin?

Itse laitan omiin juhliini tarjolle viime kesän vadelmista tekemäni liköörin (viimeinen pullo, tujua ainetta, ja tarjoilen sen 2 cl:n pikareista).

Koska en tiedä mitä kakkusi sisältää, en osaa linjata likööriä siltä pohjalta... tosin jos siinä on lakkaa, tarjoilisin lakkalikööriä, jos siinä on kirsikkahilloa, tarjoilisin kirsikkalikööriä, jos vaniljaista creemiä niin vaniljalikööriä, jos mantelitäytettä niin amarettoa etc. Eli täytettä mukaillen ja sitä täydentäen ja syventäen.

Usko tai älä, ne alkon myyjät ovat uskomattoman ammattitaitoisia ja ovat aika iloissaan, jos pääsevät näyttämään oman tietotaitonsa muutenkin kuin antaessaan vastarahoja. Kerro myyjälle tarjoomustesi laatu ja kysy rohkeasti heiltä lisää!

Ja kotona voi kahvin avecina tarjota todellakin myös sen 2 cl:n annoksen, juhlistamiseen sekin on kyllin!
marke05.03.2007 13:24
Meillä on kolmissa rippijuhlissa tarjottu kunnon ruoka kirkonmenojen jälkeen. Se on osoittautunut parhaaksi ratkaisuksi. Ruokana olleet keitetyt perunat, leipäjuustolla höystetty lihakastike (kasvissyöjille soijasuikaleista) salaattien ym. kanssa. Ruokaa odotellessa vieraille on tarjottu mustaviinimarjanlehdistä tehtyä mehua. Kahvipöytä on katettu jälkiruuaksi ja siitä ovat nauttineet sitten sekä vieraat että myöhemmin paikalle tulleet onnittelijat, lasten kaverit, naapurit ym. Kaikki tarjottava on tehty valmiiksi, ainoastaan perunat on keitetty, kastike lämmitetty ja nostettu salaatit pöytään. Viime kesän helteissä helpotimme itseämme ja tilasimme kaikki leivonnaiset leipomosta.
viiru05.03.2007 13:29
Re: Re: Re: Menu rippijuhliin?

Minä en tarjoaisi rippijuhlissa mitään alkoholia, vaikka se kuinka olisi nykyisin tapana ja vaikka sitä tarjottaisiin kuinka vähän.

Rippijuhlissa sankari on noin 15-vuotias melkein aikuinen enkä haluaisi ainakaan omille lapsilleni opettaa, että nuoren erottaa 'oikeasta aikuisesta' se, että aikuisille tarjotaan aina juhlissa alkoholia, mutta nuorille ei.
Himme05.03.2007 16:30
Ei alkoholia rippijuhliin!

Muuhun tarjoiluun en ota kantaa, mutta alkoholia en rippijuhlissa tarjoa, en edes siideriä. Käsitteln työssäni yläluokkien kotitalousopena rippijuhlateemaa, jolloin tuon tämänkin asian esille. Ja olenpa sanonut sen vanhempainillassakin. Perusteluksi riittää, että laki kieltää alkoholin tarjoamisen alle 18-vuotiaalle ja piste. Juhlat ovat lapsen, jolla on ikää 14-15 vuotta.

terv. Himme, jonka lapset ovat nyt 21 ja 19.
hukassa05.03.2007 17:32
Re: Re: Re: Re: Menu rippijuhliin?

Samaa mieltä kirjoittajan kanssa, lastenjuhliin ei kuulu alkoholi.

Alfhild05.03.2007 19:35
Re: Ei alkoholia rippijuhliin!

Kiitos kannanotoista! Kallistun kyllä itsekin nyt tälle kannalle, lapsen juhlathan nämä ovat eikä alkoholi ole tarpeellista aikuisillekaan tässä tilanteessa. Onhan noita juhlia muuten tarpeeksi.
Kapteenska05.03.2007 20:02
Pitopalvelu hoiti tarjoilut

Koska jumalanpalvelus ja konfirmaatio alkoivat klo 10.00, turvauduin molemmilla kerroilla juhlapalveluun. Kirkkoon lähtiessä avasin tarjoilujen tuojille ovet ja kaikki oli kauniisti pöydässä kun saavuimme, tuojat häipyneet.

Molemmilla kerroilla menu valittiin niin, että se miellytti myös nuoria vieraita, kavereita, isosia jne. Ruokaisia salaatteja, "kanakepukoita", juustopiirakkaa, sämpylöitä, hyviä levitteitä, jne. Esillepano oli hyvin juhlava ja näyttävä, itselläni ei olisi ollut aikaa, taitoa eikä haluakaan ruveta värkkäämään kattausta, joka oli rakennettu pöydässä hauskasti useampaan tasoon.

Ei tarvinnut vieraiden odotella yhtään pöytäänpääsyä. Joskus ihan nolottaa kaikkien, erityisesti pitkämatkalaisten vieraiden puolesta, kun kirkosta tultua loivaliikkeinen emäntä alkaa lämmittää ruokia syömään päästään myöhään iltapäivällä. Ei siinä enää juttukaan luista ja tunnelma kärsii.

On juhlia, johon alkoholi ei mielestäni sovi. Meidän suvuissamme ei kummankaan puolella tarjota alkoholia ristiäisissä, rippijuhlissa eikä hautajaisissa.
Viola05.03.2007 21:11
Meillä kaikkien kolmen rippijuhlissa on tarjottu ensin kunnon ruoka,koska suurin osa vieraista oli kauenpaa.Hommasin kotiin "apulaisen",joka laittoi pöydän valmiiksi siksi kun tulimme kirkosta.
Minkäänlaista alkoholia ei meillä ole koskaan rippijuhlissa tarjottu,enkä ole kyllä saanut muuallakaan.
Lopuksi kahvit ja täytekakkua ja kotijuustoa lakkojen kera.
toffo06.03.2007 18:44
Suosittelen tarjottavaksi KASVISSUIKALEKEITTOA joka on ihan totta suussa sulavan hyvää. Se sopii kaikille. Ruokakermankin voi ostaa laktoosittomana. Jos ei halua laittaa sieniä, niin ne voi jättää pois.

Keitä kokeilusatsi ennen juhlia, niin tiedät vähän, kuinka paljon tästä annoksesta tulee. Tämäkin satsi riittää jo usealle ruokailijalle.

5-6 porkkanaa
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
pala selleriä
kourallinen suppilovahveroita tai muita sieniä
musta koskenlaskija
1 prk ruokakermaa

Kasvisten määrät ovat suunnilleen määriä, niiden ei tarvitse olla tarkkoja.

Kasvikset suikaloidaan ohuiksi suikaleiksi. Sipulit ja valkosipulit pilkotaan pieniksi. Laita kasvislientä kasvisten päälle niin paljon, että ne peittyvät ja keitä kypsiksi ja pehmeiksi. Lisää sienet ja keitä vielä hetki. Lisää musta koskenlaskija ja ruokakerma.

Ja sitten nauttimaan. Selleri antaa tosi pikantin maun keitolle. Tästä tykkää sekä vanhat että nuoret. Jopa minun nirso vannoutunut lihankannattajamiehenikin.
Lissukka06.03.2007 18:48
Itsellänikin on kesällä rippijuhlat laitettava ja ajattelin tarjota seuraavaa:
pääruoaksi :
savuporokiusaus
tuoresalaattia : jäävuorta,kurkkua,tomaattia ja melonia ,sal.kastike
punajuurisalaatti
leipävalikoima :rieskaa,ruisleipää ja vaaleaa leipää
tuorejuustoa ja beceliä
jotain leikkelettä esim.kinkkua ,juustoa ja graavi lohta
juomat :mehu,maito,vesi
ja jälkkäriksi:
kahvi,tee,mehu.limsa
Mansikkatäytekakku
kuivakakku,pikkuleipiä,leipäjuustoa
mitäs sanotte?
vaavi06.03.2007 22:08
Re: Re: Meillä oli

kirkosta tulijoille alkukeitto: porkkanakeitto, chilipatonki

oma viritelmä seisovasta pöydästä tyyliin jokaiselle jotakin:
uudet perunat, sillikaviaari, kylmäsavustettu lohi
lihapullat + suppiskkastike
kalapullat+ kermaviilikastike
tuoresalaatti, feta, oliivit
lanttulaatikko
porkkanalaatikko
kotijuusto

jälkiruoka:
raparpeikiisseli+kermavaahto (kermavaahdon loputtua kakusta jääneitä mansikoita)

myöhemmin iltapäivällä ja iltapäivällä kutsutuille
kahvi
täytekakkuja
voileipäkakku
pikkuleipä

Kutsuttiin vieraita porrastetusti kolmeen eri kellonaikaan. Lähisuvulle tarjottiin koko "menyy". Koska juhlat olivat juhannuksena olivat uudet perunat kaikkein arvokkain ruoka. Porkkanakeitto ja suppilovahverokastike pakastimesta, samoin lanttu- ja porkkanalaatikko (pakastimen tyhjennyksiä). Isäntä oli kalastanut kalapullien hauet. Raparperi ajankohtaisesti tuoreena omasta maasta.
Alfhild07.03.2007 11:56
Olen yllättynyt näistä runsaista vastauksista, kiitos kovasti! Hieman kyllä heikkopäistä hirvittää, kuinka valtavan monensorttista ja hienoa tarjottavaa nykyään on rippijuhlissa! Ei sillä etteikö nuorta tulisi juhlia, mutta...huh huh.
Millä tavoin muuten juhlistatte/olette juhlistaneet juhlaa? Juhlat ovat meillä pääsiäismaanantaina.
silhuetti07.03.2007 12:25
Re: Re: Menu rippijuhliin?

Katselin myös vähän sillä silmällä, että jopas on hienot trahteerit.

Minusta lajeja ei tarvitsisi mahdottomasti olla, maukkaan ja juhlavan kokoonpanon saa vähemmilläkin lajeilla.
Tulee miettineeksi sitäkin, mitä juhlan jälkeen. Tähteitä jää paljon, täytyy olla hyvät säilytystilat jne.

Monet hämmentyvät nähdessään, että pöytä niinsanotusti notkuu. Ei osata ottaa lopulta paljon mitään, tai sitten syömiseen tuhraantuu tolkuttomasti aikaa, ikään kuin se olisi tärkeimpiä ohjelmanumeroita.

Ei kannata väsyttää itseään työläillä ruokalajeilla. Pitopalvelukin on hyvä vaihtoehto.
Pääsiäisteemaa suosittelisin hyödyntämään. Persikkaista rahkapiirakkaa kahvin kanssa, salaatiksi sopii hienosti jäävuorisalaatti, johon voi laittaa tummia rypäleitä, melonia ja kuutioitua leipäjuustoa.

kleopatra07.03.2007 12:36
Re: Re: Re: Menu rippijuhliin?

Minulla oli aikoinaan tarjolla kahta lajia voileipäkakkua, sekä pullaa, pikkuleipiä ja täytekakkua. Kun tulimme kirkosta, nostimme kakut muuten valmiiseen pöytään. Aivan onnistunut tarjoilu sekin, kukaan ei rynnännyt nakkikioskille kesken juhlien.
(tuntematon)07.03.2007 13:45
Re: Siitä alkoholista

Kiitos kaikista vinkeistä. Meillä on esikoisen juhlat myös ensi kesänä. Hyväksyn kantanne ettei juhlissanne ole tarjoiltu alkoholia, mutta itse aion kyllä tarjoilla. Mielestämme siitä ei pidä tehdä mitään niin ihmeellistä ainetta, että toisissa juhlissa on ja toisissa ei. Samalla lapsen saavat tapakasvatusta, siitä mitä ja miten tarjoillaan. Rippijuhla on lapsen ensimmäinen suuri juhla kastejuhlan jälkeen, joten kyllähän sitä kelpaa juhlistaa kuplilla.

Meillä on lapsille omat kuplat tarjolla, samoin kuin autoilijoille ja muille, jotka eivät halua nauttia alkoholipitoista. Saamani etikettikoulutuksen mukaisesti (pätee muihinkin juomiin ja ruokiin) mahdollisimman samankaltaista kuin pääjoukolle. Sen lisäksi jo juhlia valmistellessa tulee oppia siitä mnkälaisien ruokien makuja tietynlaiset viinit täydentävät ja miten viinit kannattaa tarjoilla, minkälämpöisinä, milloin avataan etc. Laitamme pöytäänkin syömiset esille niin, että niiden kanssa suunnitellut viinit ovat samassa kohtaa, jolloin vihkiytymättömienkin on helppo valita juomansa.

Tätä ei pidä kuitenkaan tulkita niin että lapsillemme pidetään luentoa vaan ehkä hyvällä tuurilla sivukorvalla kuulevat jotain, joka myöhemmin on hyödynnettävissä ja mahdollisesti herättää mielenkiinnon viinien ja muiden hienojen juomien kiehtovaan makumaailmaan.

Lapset saavat niin halutessaa tuoksuttaa viinit, mutta kukaan ei ole tainnut edes pyytää maistiaisia. Kasivee on joskus kysynyt miksi lapset eivät saa juoda viiniä ja silloin kaikille siinä samalla on kerrottu syyt miksi ei. Lasten nenä on tosi tarkka ja he ovatkin löytäneet viineistä hienoja vivahteita, joita edes ammattihaistajamme ei ole sieltä ensin keksinyt. (Joskus vuosia sitten, kun viinimessuilla sai käydä omien lasten kanssa, siellä oli pieni tyttö, joka tiesi teoriatasolla lähes kaiken viineistä ja osasi tuoksusta kertoa mielettömiä juttuja. Mutta kun oli niin pieni, hänellä ei ollut hajuakaan miltä viinit maistuivat. Mielenkiinto oli herännyt isovanhempien parintuhannen tai jotain viinin innoittamana ja hän niistä pitikin silloin kirjaa)

Noin tulipa taas tekstiä. Toivottavasti (varmasti) herätti uusia ajatuksia teissä rakkaat Martta-siskot. Älkää tuohtuko.

Sinun tulee olla kirjautunut vastataksesi.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.