(tuntematon)27.02.2008 13:08
Eli mitä teet, jos valitsemasi ruoka-aine ei ollutkaan just sitä, mitä odotit?

Selvennys: otin pakastimesta pakkauksen, jonka päällä luki "poronkäristysliha". Pakkaus oli sen teurastamon lihanleikkaajan jäliltä, missä poronruho oli käsitelty, eli ei oma tekemäni. Oletin ilman muuta sen sisältävän valmiiksi pienittyä käristyslihaa, joten tietenkin sulatin sen. Vaan sepä olikin kokonainen liha, jota ei sulettuaan tietenkään voinut enää käristyslastuiksi saada millään. Soosiksi meni, palastelin lihan isompiin paloihin ja tein siitä eräänlaisen palapaistin, pettyneenä, kun olisin halunnut käristystä.

-Onneksi oli pari porkkanaa ja pari sipulia, muuten olisi tullut tosi kehno porosoosi...

Mitä teette silloin, jos / kun käy noin? Ja käykö ylipäätään kellekään muulle kuin minulle?
virva
TiraMisu27.02.2008 13:18
Hehheh, mulle ei tietenkään käy noin. Olen oppinut kirjoittamaan maalarinteipille pakkauksen päälle kaikki tiedot, eli päivämäärä, raaka/kypsä, mikä raaka-aine jne. Näin toimien pakastimesta ei löydy epämääräisiä paketteja, joista ei saa selvää.

Nimim."ei enää koskaan arvailujen varassa" :))
Lelu27.02.2008 13:25
Re: Re: Mitäs jos se ei ollutkaan "sitä"???

Vien usein töihin evääksi "yllätyslaatikon" - valmiiden eväsannosten päälle ei vaivauduta kirjoittamaan sisältöä. Mutta onneksi eväissä ei haittaa.
Vivian27.02.2008 14:54
Re: Re: Re: Mitäs jos se ei ollutkaan "sitä"???

Kai sen ois voinu sulanakin siivuttaa ja tehdä käristyksen tapaan.
Nästi27.02.2008 15:56
Silloin kannattaa ottaa yhteyttä valmistajaan.
On kaikkien etu että pakkauksessa on sitä mitä ilmoitetaan ja mitä ostetaan.
Valmistaja voi sitten tutkia onko hänen koneissaan tms muussa vikaa, vai onko etiketin liimaajalla ollut pallo hukassa.
Yleensä vielä hyvittävät vahingon.
(tuntematon)27.02.2008 17:07
Re: Re: Mitäs jos se ei ollutkaan "sitä"???

Eipä kehtoo enää, siis ottaa yhteyttä sinne teurastamoon.
Ensinnäkin se on jo ylivuotista poroa ja toisekseen, kerranhan se vaan kirpaisee, se pettymys. Soosista tuli ihan syötävää, ja se on jo syötykin.

Tarkoitin aloituksellani lähinnä sitä, jotta miten te muut "kestätte" sen pettymyksen ja miten hyvin onnistutte pyörtämään suunitelmat eli ruokalistan ihan toiseksi?

virva

( Nästistä edelliselle: poronkäristykseen ei kelpaa miten hyvänsä viipaloitu tai siivutettu liha, sen pitää olla veistelty jäisestä lihaköntistä lastuiksi. Muu on muuta soosia, siis isommista viipaleista/siivuista tehty.)
saukkomartta27.02.2008 19:01
Re: Re: Re: Re: Oletkos koskaan yrittänyt?

Ei nimittäin sulana onnistu - ainakaan helposti
pupu27.02.2008 19:13
enimmäkseen kestän hyvin,

muutan vauhdissa suunnitelmaa. Kerran tosin meni sormi suuhun, kun keittiön pöydällä ei odottanutkaan iso pöntöllinen hernekeittoa kun tulin töistä, vaan omenasosetta. ;oD
alli27.02.2008 19:52
Viimeksi kävi viime perjantaina:

Piti tekemäni vadelmasuklaakakkua (suuuurta herrrkkkua!) ja kakkutaikina oli muuten valmis, mutta marjoja uupui. Nappasin pakastimesta vadelmapussin ja rapistelin suoraan pussista ne jäiset marjat vähän murusina joukkoon. Jossain sekoitusvaiheessa sitten huomasin, että aika paljon vihreää näkyy. Tarkistin pakastinpussin kyljen ja siinähän luki jotta "vatukoita" eli suomeksi mesimarjoja. Ihan nyppimättöminä, karoineen kaikkineen meni marjat kakun sisään. Eipä tullut silti valitusta syöjiltä, oli kuulemma ihana mesimarjan aromi. Ja saivatpa mukavan annoksen kuitua terveys-suklaakakussaan. :)

Ja kyllähän niitäkin käy, että tuli sulatettua väärä pussi. Hukkaan ei ole heitetty sitäkään ruokaan vaan aina on "väännetty päätä" uuden reseptin kehittelemiseksi.

Alli
iiik27.02.2008 20:09
Lihakaupasta tuli kerran mukaan toisen ihmisen paketti. Ensin meni sormi suuhun, sillä lihapala oli sellainen harvinaisempi täkäläisten liha-asiantuntijoiden suosima pala... Oli tietysti juhlapyhä. No, ihmetyksen laannuttua se paistettiin ja siitä tuli suussasulavan ihanaa. Onneksi lihaa oli sopiva määrä meidän jengille. :D
(tuntematon)27.02.2008 20:35
Tämä ei ole vastaus kysymykseen, mutta ihmettelen miten lihanleikkaaja olisi pystynyt tekemään sulasta ruhosta käristyslastuja. Ja kuka leikkaaja olisi niin hurja että lähtisi moista tekemään. Lihanleikkaajahan paloittelee ruhon säilytystä varten, eikä tee siitä ruokavalmisteita. Onko kaupan tumpelotarjonta hämärtänyt odotuksiamme noin paljon.

Teollisesti käristyslastujen valmistaminen onnistuu, mutta sanoisin, että käsipelillä niitä ei juuri pysty esivalmistamaan edelleen pakastettavaksi.

Kerrankos sitä muuten sattuu, että pakasteesta tulee ihan muuta kuin luulee. Siinä sitten muuttuu ruokalistan sisältö.
(tuntematon)28.02.2008 18:16
Re: Re: Mitäs jos se ei ollutkaan "sitä"???

Toscakulta, jokapaikassa, Lapissa ja muualla, epä...siis "virallisesti määrittelemättömissä" - ja sellaisia ei taas ihan oikeasti edes ole olemassa!!! --teurastamoissa tehdään ihan asiakkaan toiveen mukaan. Sieltä "teurastamosta" halutaan just ne määrätyn sortin pakkaukset, ja se on yksityiselle kuluttajalle (=minä) herttaisen sama, onko siinä elintarvikelakia noudatettu - tai yleensä mitään muuta lakia kuin erämaan-. Tarkoitan siis sitä, että kun siellä teurastetaan poro, paloitellaan se, tai useimmiten ( varmaan??) annetaan riippua ruhona jonkin aikaa, pakkasessa eli ulkona. Silloin siitä olosuhteitten pakosta jäätyneestä porosta tulee vuoltuna sitä poronkäristyslihaa. Se pannaan pakettiin, jäätyneenä, pannaan edelleen miinus kaheksantoista-säilytykseen ja mulle. Joka sulatan, käristän ja syön.

(Nästi ja muut Lapin likat - olenko ihan väärässä?)

virva
ja elekää kuulkaa immeiset alkako vaan kukaan puhua bakteereista, hygieniasta tai muusta semmoisesta. ...
(tuntematon)28.02.2008 18:55
Re: Re: Re: Mitäs jos se ei ollutkaan "sitä"???

Ole sinä huoleti oikeassa niine lapin likkoinesi, mutta ihan pötyä nyt puhut. Voisit tietysti miettiä asiaa tai kysyä leikkaajalta tai peräti mennä katsomaan jos pääsisit. Vitsi oli siinä minkä sanoin. Eli siinä, että ei liha saa jäätyä ennen leikkausta eikä pakastamista. Käristys tehdään jäisestä lihasta, mutta ei sitä ruhosta vuolla. Minusta kyllä tuntuu, että et nyt halua ymmärtää, mutta ei sen niin väliä ole. Juttusi puhui kyllä puolestaan.
Nästi29.02.2008 10:58
Käristysliha

Tehdään sulana leikatusta lihasta, joka pakataan blokkeihin ja jäädytetään, joita sitten hieman "sulatetaan", kohmeisena siivutetaan käristyslihaksi ja pakataan myyntipakkauksiin. Näin teollisesti.
Kotona otetaan paisti sulamaan ja kohmeisena vuollaan lastuiksi, jotka pannaan heti samantien pannulle hautumaan ja jos lihaa jää pannaan loppu pakkaseen.
Nästi29.02.2008 11:07
Virvalle

Kyllä suoramyyntitilat ovat nykyjään ihan virallisesti määriteltyjä ja kaikkia niitä "hemmetin EU direktiivejä" noudattavia, mutta siellä tehdään asiakkaiden toiveiden mukaisesti just sitä mitä asiakas haluaa.
Teurastus ja laadunvalvonta on hanskassa, joten se on asiakkaalle ihan turvallista syötävää.
Teurastuksen jälkeen ruppia riiputetaan tietty aika säädetyssä lämpötilassa, jonka jälkeen se paloitellaan ja pakataan.
Vielä on kyllä mahdollista ostaa aidaltakin teurastettu poro, mutta sekin on syötetty, juotettu ja teurastettu kaikkien taiteen sääntöjen mukaan.
kaisa-muori29.02.2008 15:07
Poronlihan ostajille paljon hyvää ja tarpeellista tietoa löytyy täältä:
http://www.paliskunnat.fi/pororeseptit/Mainpage/poronlihainfo.htm


kyllä
poro on parasta, onneksi vielä on pakasteessa syömätöntä odottamassa. =)
Vivian29.02.2008 17:09
Re: Virvalle

Lapin likka olen minäkin ja tarkoitin mitä kirjoitin, että;käristyksen tapaan.Toki tiedän miten käristys tehdään, mutta kaikista resepteistähän voi poiketa ja soveltaa.
(tuntematon)29.02.2008 20:31
Hei, hei, ymmärtäkäätten - - -en mitenkään ole asiantuntija - - -

kun meille on aina - siis aina, eli koko mun elämäni tämän ukkorakkaani kanssa - (joka "se aina" on oikeasti melko pienoinen , 9 v) Lapista ne porot tuotettu = hankittu sillees, että me ollaan soitettu ukkorakkaan tutuille, jotka ovat luvaneet hoitaa homman, etteivät etelän elävät kuole nälkhän.
Net ovat sen rupin hankkineet, ja tehneet kuten on pyydetty. Ite ei olla päästy aidalle vahtimaan ( Kurjaa, olisin halunnut!!) mutta muuten ollaan annettu ihan täysin vapaat pyssyt ampua koska ja kenet mielivät. Eli me ollaan pyydetty yks - viiva - yheksän poroa, paloiteltuna / kokonaisena - - siinä. Haettiin sovittuna päivänä.
Ja on ollut taivaallisen hyvää aina, paitsi mitä joskus joku etikettilapun teksti hämää, hirmuisenkamalasti.
virva
Nästi29.02.2008 20:54
Re: Hei, hei, ymmärtäkäätten - - -en mitenkään ole asiantuntija - - -

No mutta hyvänen aika eihän siinä mitään kun lopputulos on ollut yleensä ollut hyvä.
En minäkään tiedä miten kana nykyään tapetaan, enkä muista olenko koskaan nähnytkään, vaikka kyllä mummolassani ja lähiympäristössäni oli lapsuudessa niitäkin.
Enkä tiedä mistä kana pissii, mutta sen tiedän mistä munat tulevat. ;o)
Eihän kaikkea voi, eikä tarvitsekaan itse tietää, mutta jos haluaa, niin aina löytyy joku, joka kertoo sen mitä ei itse tiedä.........ainakin täällä marttalassa.
Itse olen innostunut nyt laittamaan poroa uunissa. Otan sulamaan paistin palasia, lisään runsaasti grillimaustetta, annan muhia huoneenlämmössä elleivät jo ole täysin sulia ja seuraavana päivänä uuniin, vähän karjalanpaistin tapaan, mutta isompia palasia ja se grillimauste. Hyvin maistuu.
kyllikki29.02.2008 21:46
Re: Re: Kävin omaani tarkistamassa

tänään nim. ostin poronkäristyslihapaketin pakastimeen. Ohjeessa lukee että palaa käristetään pannulla ja irrotetaan siivu kerrallaan siitä sitä mukaa kuin irtoaa.

Eli oikeeta on jos sisällä on mitä kuoressa lukee.
(tuntematon)01.03.2008 08:22
Tanks, Nästi

taijanpa tulla syömään poroasi...en muuten ole kanantappotouhua kuunaan nähnyt!

Kiitos ymmärryksetäsi poronraatojutuissa, poro on ihan kokonaan tosi hyvää ruokaa. ( Paitsi se KokkiKolmosen peräsuolijuttu!!)

Miten tokka mahtaisi viihtyä Savossa???
virva
ei ehkä ihan tosissaan, Lappiinhan ne karkaisivat kuitenkin, jos vapaana olisivat. Ja vangittu poro??? - ei.

Sinun tulee olla kirjautunut vastataksesi.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.