Äiskäle07.08.2008 11:05
Haluaisin kuivata mansikoita karkkipäivien iloksi. Toimiiko tavallinen uuni ilman kiertoilmaa niihin vai pitäisikö ostaa joku kuivatin?
(tuntematon)07.08.2008 12:02
Kokeile sitä uunia ainakin, ennenkuin ostat kuivattimen. Pienimmälle mahdolliselle lämmölle, luukku raolleen. Viipaloi ne mansikat ohueksi kerrokseksi leivinpaperille ja sekoittele välillä.

Jollei tuo ilmainen konsti toimi, niin osta sitte vasta se kuivuri.

Itse rakensin "kuivurin" parista pahvisesta hedelmälaatikosta ja kanaverkosta. Leikkasin laatikoista pohjat pois, ja nitojalla kiinnitin kanaverkkoa tilalle. Pyyheliina kanaverkolle, jotteivat kuivattavat valahda läpi, ja laatikkohökötykset jääkaapin yläkomeroon. Hyvin on toiminut, moinen kuivuri. Olen kyllä kuivaillut vain yrttejä ynnä muita heiniä, en siis marjoja tai muuta kovempaa kamaa.
virva
marke07.08.2008 13:08
Re: Re: Mansikoiden kuivaus

Leivinpaperia parempi olisi pienisilmäinen ritilä tai verkko. Haluaisin minakin kokeilla marjojen, hedelmien, vihannesten, sienien ja jopa lihan kuivausta retkimuonaksi.
paulamarita07.08.2008 13:17
Nyt täytyi ihan rekisteröityä uudeksi keskustelijaksi kun tuo kuivaus on mun lempijuttujani nykyään. Mielestäni ostomansikka on sen verran arvokas marja, että ei kannata pilata sitä uunissa. Voihan se toki onnistuakin, mutta suosittelen ehdottomasti hankkimaan hyötykasvikuivurin. Ostin sellaisen viime vuonna, maksoi 59 e, hinta putosi pian parikymppiä ja näkyy edelleen saavan siihen hintaan.
Ja on nimensä mukaisesti monikäyttöinen. Olen kuivannut sen viidessä kerroksessa sieniä, yrttejä, omenoita, mansikoita. Mansikat kananmunanleikkurilla siivuiksi, suuren vesipitoisuuden vuoksi kuivausaika on noin kuusi tuntia - mutta ovat ihania naposteltavaksi tai murojen sekaan!
Lippe07.08.2008 13:37
Re: Re: Mansikoiden kuivaus

Saako udella minkä merkkinen on ostamasi kuivuri. Olen aikeissa hankkia.
paulamarita07.08.2008 14:32
Re: Re: Re: Mansikoiden kuivaus

Mulla on Severin. Nordica, jonka kaveri osti, näyttäisi olevan samanlainen ritilöiltään, kytkimessä pientä eroa. Hänkin on paljon kuivannut, joten nuo merkit ovat ainakin olleet hyviä hinta/ laatusuhde.
Lippe07.08.2008 14:40
Re: Re: Re: Re: Mansikoiden kuivaus

Kiitos vinkistä! Tiedän yhden hyvän mutta hinnaltaan melko kalliin, jota olen monena syksynä/kesänä katsellut, mutta johon nytkään ei budjetti riitä joten olen katsellut halvempia merkkejä. Ongelmaksi onkin nyt tullut se, mikä halvemmista merkeistä olisi hintalaatusuhteeltaan hyvä. Näitä edullisen hintatason kuivureita näytää olevan melko paljon myynnissä eri merkkejä.
Simeone07.08.2008 15:28
Pieniä määriä mansikoita olen kuivannut tavallisessa uunissa. Mansikat ohuiksi viipaleiksi ja ritilän päälle (ritilälle leivinpaperia, muuten tahmea mehu on uunisi pohjalla). Matalin mahdollinen lämpö ja luukku vähän raolleen.

Mansikat ovat niin mehukkaita, että olen itse tehnyt vain "alkukuivauksen" uunissa ja kuivattanut mansikat loppuun ihan huoneenlämmössä. Alkukuivauksella tarkoitan sitä, että mansikat nahkeentuvat kunnolla (on kestänyt mulla yön yli muistaakseni).
Marianna07.08.2008 19:35
Severin

Meilläkin on Severin-kuivuri. Siinä on ritilä niin harva, että kuivuneet marjat varisevat siitä läpi. Onko muilla tätä ongelmaa?
paulamarita07.08.2008 21:00
Re: Severin

Harvahan se ritilä on, siksi siinä esim sienisiivut kuivuvat hyvin. Mulla on ensimmäinen kuivurini tehty suureen pyykinkuivauskaappiin ja sen irto"hyllyt" on päällystetty sellasella itikkaverkolla luulisin ja siinähän marjat pysyy hyvin. Siispä luulen, että leikkaan tuohon Severiini samanlaista verkkoa lisäksi marjoja varten. niin jos nyt niitä tänä vuonna saakaan...

Suuressa kuivurissani kokeilin mustikan jopa metsävatun kuivaamista kun tuli kerättyä suuria määriä ja hulluutta riittää. Jälkimmäinen saanee jäädä kokeiluksi sen verran mauttomiksi vatut menivät. muuten olen sitä mieltä että kuivaus tuo parhaat aromit esiin.
miinus07.08.2008 21:23
Orakas..

..kuivuri tuossa hyrisee, kun tällä hetkellä on tillit kuivamassa. Aamulla laitan persilat, kun en yöllä viitsi vaihdella ritilöitä.
On kätsä peli, tänä vuonna en mansikoita kuivannut, kun olivat tyyriitä ostaessa, oman maan aikaan kuivattelin ja niitä oli kiva napostella talvella, samoin omenoita.
Ei mene näistä ritilöistä läpi, on sen verran tuihat.
Kuivuri on yhdistyksen ja jäsenet saa käyttää kuin omaansa...sillai nätisti!
marke08.08.2008 13:21
Re: Orakas..

Siinäpä ideaa. Yhdistyshän voisi hankkia kuivurin ja jäsenet sitä käytää, ehkä pientä vrk-maksua vastaan?
miinus08.08.2008 16:32
Maksua....

...peritään sivullisilta muutama eku vrk. jäsenet saa ilman ! (Pitäähän jäsenetu olla, heh.. :)

Sinun tulee olla kirjautunut vastataksesi.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.