vekki17.08.2008 10:53
Lasten kasvettua mehun menekki on hiipunut ja pitäisi viritellä viinimarjoista jotain uutta. Pakastaminen sellaisenaan antaa vuoden mittaan mahdollisuuksia moneen, mutta tuli mieleen kuivaaminen. Marjajauheestakin olisi moneksi. Onko kuivaamisesta kokemuksia?
Ansku17.08.2008 12:06
Vadelmien kuivatus onnistuu, mutta mustikat jäävät tahmeiksi. Mansikkaa aion kokeilla seuraavaksi, mutta viinimarjat epäilyttävät: käykö niille kuin mustikoille, että ainakaan minun kuivurin teho ei riittäisi?
rapiinuska17.08.2008 20:57
Kuivaa hilloa !


Kuulemma mustien viinimarjojen kuivaus ei onnistu, ja muistan itsekkin että se on totta kun sitä aikoinaan kokeilin.

Mutta jos teet viinimarjoista sellaista tönkköä hilloa (marmelaadia,hyytelöä tms) ja laitat sitä kuivumaan kuivuriin pienen leivinpaperin päälle, pitäisi onnistua. Aion itsekkin kokeilla tänä vuonna..:-)
Sitten vaan purkkiin kokonaisina levyinä tai jauheena.

Meillä on sama tilanne, kotona ei ole paljon syöjiä eikä tunnu tuo nuoriso juovan liikaa itsetehtyä mehua.
vekki18.08.2008 21:24
Re: Kuivaa hilloa !

No jopas jotain! En olisi osannut itsekseni ajatella hillon kuivaamista. Mutta jahka tuo sateen lotina vähän taas taukoaa, otetaan marjat työn alle ja koe-erä kuivuriin. Katsotaan, mitä siitä tulee.
rapiinuska18.08.2008 22:30
Re: Re: Kuivaa hilloa !


Eihän sen tarvi olla hilloa, sosekkin ehkä riittää mutta kun levität sitä ritilälle, niin ei kuulemma piä ihan koko ritilää täyttää vaan laittaa paloja leivinpaperin päälle.
Niin että ilma sitten kuitenkin pääsee kiertämään.
paulamarita18.08.2008 22:48
Re: Re: Marjojen kuivatus???

Mansikan kuivaamisesta onkin jo juteltu tossa edellisellä sivulla. Onnistuu mainiosti, samoin kuin mustikat. Tulee rapsakoita. Millasia kuivureita teillä on, että jää tahmeiksi? Tosin ne, mitä kaupassa ja messuilla on myynnissä, karpaloita ym. ovat tahmeita. Ne ovatkin ammattimaisesti kuivattuja siis tietävät mikä kosteus% saa jäädä että säilyvät. Jospa oletkin jo (tietämättäsi) ammattilainen...?

Oon aatellut kokeilla kuivata ruusunmarjoja, jos niitä vois jotenkin sitten jauhaa.Mitäpä mieltä olette? Kuulostaa kyllä yhtä hullulta kuin tuo hillon kuivaus.
alli12.08.2010 13:07
Täällä on vinkkejä marjojen kuivaukseen.

http://apumatti.redu.fi/lcms.php?am=1082-1082-1&page=2362

Mustikoita
juuri ajattelin kuivata, enpä tiennyt, että niitä saattaa joutua kuivaamaan pari vuorokautta. Kokkeillaas. Omenoita pitää myös kohtapuoleen alkaa kuivailemaan. Viime vuonna keksimme tuon kuivurin vasta suppilovahveroaikaan (kun oli pakko äkkiä jotain keksiä) ja omenoita oli kuivattavaksi enää aivan liian vähän. Ne loppuivat heti syksyllä. Omenasato ei tänä vuonna ole kummoinen helteiden ja kuivuuden vuoksi, mutta nuo vähät omenat voi tänä vuonna kuivata vaikka kaikki (ovatkin jo valmiiksi varsin vähävetisiä :).

Meillä on isohko vanhasta tiskikaapista tehty kuivuri, jonka tehopelinä toimii auton sisätilalämmitin. Ainakin suppiksille ja omenoille se toimi viime syksynä mainiosti. Illan-yön aikana tuli kuivaa parista sangollisesta supiksia tai reilusta sangollisesta omenaa rinkuloina.

Marjajauhettakin voisi tehdä uunissa, se on hitsin kallista ostettuna, mutta ah niin ihanaa vaikka kastikkeissa.

Alli

Sinun tulee olla kirjautunut vastataksesi.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.