Alexandra06.01.2017 11:58
Pidän kovasti eri sipulilajeista, mutta mieheni vatsa ei niitä siedä. Olen etsinyt googlettamalla vastausta sipulin korvaavaan mausteeseen, mutta törmään pitkiin viestiketjuihin ihmisten omista vatsavaivoista. Itse vastausta en löydä. Ymmärtääkseni sipuli tuo umami -maun ruokaan
Lauritsa09.01.2017 23:27
Olen miettinyt sitkeästi kysymystäsi. Itse olen sipulinsyöjä, meillä menee eri sipuleita yhteensä enemmän kuin perunaa.
Ajattelin mausteita: salvia, rosmariini, jokin curry tai biryani-sekoitus, katajanmarja. Lehtivihannekset: pinaatti, roomansalaatti, erikoiskaalit. Kesällä voisi kokeilla villiyrttejä, suolaheinää, voikukan kirpakkaa, hauduttaa punajuuren lehdistä väkevää, silputa porkkanannaatteja ruokaan, havunneulasistakin eli kuusenkärkistä saa väkevää ja erilaista.
Mikähän siinä sipulissa oikein massua mättää. Keitetty, paistetty, etikassa uitettu, savustettu, kaikki erilaisia. Valkosipulia toiset kärhäävät liekissä ennen käyttöä, lähtevät jotkin arsyttävät kaasut pois.
Jos tekisi oikein vanhanaikaisen lihaliemen ja panisi kuutioina pakkaseen, saisi varmaan umamia.
Kiitos kysymästä, on ilo ajatella.
Alexandra10.01.2017 21:24
Lauritsa,
Kiitos vastauksestasi. Näkee ,että olet paneutunut asiaan. Syksyisin keitän hirven ja vasan luista lihalientä isoissa kattiloissa. Koko prosessi vie parikin päivää. Mikä sen ihanampaa lientä. Surutta sipulia joukkoon. Siivilöinnin jälkeen ei kukaan tiedä sipulista. Kokoonkeittämisen jälkeen laitan pieniin rasioihin pakkaseen.
Onkohan niin että sipuli ei ärsytä vatsaa, kun hautuu tarpeeksi.
Ongelmani ovat lihapullat, laatikot ja muut.
Kokeilen vinkkejäsi. Kiitos !
virva11.01.2017 06:24
Ilman sipulia ei pärjää, lihapullia ei kannata tehdä lainkaan, jollei niihin voi sipulia laittaa. Kokeile sipulijauhetta, antaa maun, mutta antaako vatsanpurutkin?

virva
Lauritsa11.01.2017 08:19
Jos miettisi makua: makeaa ja vähän karvasta, vivahdus pistävää. Oikein raaka vihreä omena, makeutuu paistettaessa, inkiväärin pistävyys, lipstikkaa tai piparjuurta karvaudeksi. Lihapullaan voi panna mitä vain @Virva, oleellista on kaiketi sipulin mehuisuus.
sanna satakunnasta11.01.2017 16:34
Kyllä sipulia on hyvä kypsentää ennen esim. jauhelihaan lisäämistä.

Olen aina tottunut "kuullottamaan" eli kullankeltaisiksi pannulla öljyssä tai voissa kypsentämään. Pitkissä uunihaudutuksissa padat, karjalanpaisti ym. Sipuli kypsyy samalla.
sanna satakunnasta11.01.2017 16:34
Kyllä sipulia on hyvä kypsentää ennen esim. jauhelihaan lisäämistä.

Olen aina tottunut "kuullottamaan" eli kullankeltaisiksi pannulla öljyssä tai voissa kypsentämään. Pitkissä uunihaudutuksissa padat, karjalanpaisti ym. Sipuli kypsyy samalla.
Luumu11.01.2017 20:56
Varsiselleri? Kypsennetty juuriselleri?

Sinun tulee olla kirjautunut vastataksesi.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.