Oletko koskaan ollut mukana liveluennolla? Entäpä webinaarissa? Se on mukava tapa oppia uutta – kuuntelet, katselet ja voit esittää kysymyksiä luennon jälkeen. Marttojen Aikaa oppia -sarjaan kuuluvissa Facebook Live -lähetyksissä sekä Martta-akatemian webinaareissa kerromme sinulle esimerkiksi kasvisruuista, yrttien kasvatuksesta ja kodinhoidosta. Tule oppimaan uutta, saamaan tietoa ja kuulemaan vinkkejä. Me martat haluamme olla tukenasi ja helpottaa arkea.


Facebook Live -lähetykset

( Martat vinkkaa Facebookissa > )  Kaikki Facebook Livet tallennetaan. Vaikka et ehtisikään mukaan, näet livetallenteen seuraavana päivänä.

Ajankohta: torstaisin, kello 18.00

Päivä

Sisältö

16.4.

Kas kas kasviksia

Kas kas kasviksia -liveluennolla näet, kuinka syntyy terveellinen kasviswokki ja kuulet hyödyllistä asiaa kasviksista. Opit, kuinka lisäät kasviksia ruokavalioon, samalla kun kokkaamme värikkään ja herkullisen Pähkinä-kasviswokin. ”Miksi et sinäkin kokeilisi kasvisruokapäivää”, kysyy liveluennon pitäjä, kotitalouden asiantuntija Emmi Lukkarila. Tule mukaan!  Kasvisten lisäämisestä ruokavalioon hyötyy jokainen. Tule mukaan oppimaan uutta!

23.4.

Garderobi, harkitse korjaa ja kierrätä

Hei, hei talvi – tervetuloa kesä! Nyt tuuletamme ja puhdistamme vaatekaapit. Kuulet liveluennollamme asiaa talvivaatteiden säilytyksestä henkarivinkkeineen sekä saat tietoa vaatteiden pesusta ja korjauksesta Marttojen kotitalouden asiantuntija Pia Niemosen johdolla.

Mitäpä, jos tutustuisit oman vaatekaappisi sisältöön ennen luentoa. Mieti, olisiko pian aika tehdä kesävaatteiden inventaario ja tuumailla, aiotko käyttää vaatetta vielä tänäkin kesänä. Siis harkitse – huoltamalla ja korjaamalla voit pidentää vaatteen käyttöikää. Luentobonuksena parittoman sukan hyötykäyttö!

30.4.

Ihanat vappumunkit

Liveluennolla valmistaudumme vappuun ja paistamme suussa sulavia munkkeja. Vappuherkuttelijan ehdoton suosikki on sisältä pehmeä, pinnasta rapea, ihanan sokerinen munkki. Sokerihuurteisia tunnelmia ja vinkkejä leipomiseen sinulle tarjoaa Marttojen kotitalouden asiantuntija Sari Raininko. Tule mukaan!

7.5.

Marttailua ja ilon kipinöitä!

Tänä keväänä marttailemme kotona, puutarhassa ja luonnossa. Marttayhdistykset ovat keksineet monenlaisia ideoita marttailla etänä ja pitää yhteyttä jäseniinsä. Marttailla voi, vaikka marttailtoja ja muuta tavallista toimintaa ei järjestetäkään. Tule kuulemaan vinkkejä etämarttailuun ja kokeilemaan Ilon kipinöitä -harjoitus. Varaa liveluennolle mukaan kynä ja paperia. Luennon pitää Marttojen kansalaistoiminnan johtaja Reija Salovaara.

14.5.

Hyvää & helppoa kotiruokaa

Terveellinen ja maukas kotiruoka syntyy helposti, lupaa liveluennon pitäjä, kotitalouden asiantuntija Emmi Lukkarila. Tule luennollemme ja saa ajankohtaiset vinkit terveellisen ja maukkaan kotiruoan valmistamiseen.

20.5.

Huom! Poikkeuksellisesti keskiviikkona.

Villinä villiyrteistä

Hortoilu on ihanaa ajanvietettä, mutta myös hyödyllistä, kun keräät kävellessä koriin luonnon antimia. Oletko kokeillut ekologisia ja nyt niin trendikkäitä villiyrttejä? Alkukesä on täydellinen aika hyödyntää luonnonkasveja, kun kasvien lehdet ovat nuoria ja tuoreita. On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikki kasvit eivät ole syötäviä tai sopivia ruoan laittoon. Tule liveluennolle kuulemaan lisää! Sinua opastaa Marttojen kotitalouden asiantuntija Riitta Laatu.

28.5.

Perustetaan perhosbaari!

Perhoset ovat ihania, mutta tiesitkö, että niillä on myös tärkeä pölyttämistehtävä? Keväällä kukkivia kasveja on kuitenkin vähän ja perhoset eivät löydä ruokaa. Perhosbaarissa ne voivat herkutella ennen kukkien avautumista. Tule mukaan live- luennolle, rakennetaan yhdessä perhosbaari ja toivotetaan perhoset tervetulleeksi pihaan! Kurkistetaan samalla ötökkähotelliin ja tutkitaan, onko huoneita jo varattu! Liveluennon pitää Marttaliiton puutarha-asiantuntija Tiina Ikonen.

4.6.

Kesän herkut lautasella

Suolaista ja makeaa kesäherkutteluun! Hyvä ruoka ja yhdessä kokkailu tekevät kesästä entistä hauskempaa. Marttojen kotitalousasiantuntija Alina Leinosen kesäkeittiön herkut ovat helppoja ja mutkattomia valmistaa. Tule Marttojen Facebook Liveen kuulemaan lisää – kokataan yhdessä! Kun menu suunnitellaan yhdessä, löytyy pöydästä varmasti jotain jokaisen makuun.

11.6.

Me tulemme taas – parsaa ja perunaa

Alkukesän odotetuimmat tulokkaat ovat täällä taas! Kun parsa ja varhaisperuna ilmestyvät myyntitiskille, tiedämme, että kesäsesonki herkkuineen on edessä. Marttojen kotitalousasiantuntija Alina Leinosen opastuksella saat hyvät vinkit juhannustarjottavaksi ja loihdit herkullista ja hyvää kesän tärkeisiin hetkiin!

Martta-akatemian webinaarit

Huom! Pääset rekisteröitymään webinaariin kaksi tuntia ennen sen alkua – mukaan mahtuu 50 ensimmäistä. Jotta voit liittyä webinaariin, sinun on luotava käyttäjätunnus Martta-akatemiaan >  Kaikki webinaarit tallennetaan. Vaikka et mahtuisikaan mukaan, näet webinaaritallenteen seuraavana päivänä.

 

 

 

 

 

Tilaa Martta-akatemian uutiskirje >

Ajankohta: kello 17.30

Päivä

Sisältö

21.4.

Kas kas kasviksia -webinaari

Jos haluat vähentää lihan syöntiä tai harkitset kasvisruokaan siirtymistä, aloita se osallistumalla webinaariimme Martta-akatemiassa. ”Kasvisten avulla pidät paino- ja rasvaprosentin kurissa, ennaltaehkäiset monia elintapasairauksia ja parannat vastustuskykyä. Miksi et kokeilisi kasvisruokapäivää”, kannustaa luennon pitäjä, kotitalousasiantuntija Viivi Maskulin. Anna kasvisten tuoda väriä ja vaihtelua ruokavalioon – tule oppimaan uutta kanssamme! Saat myös reseptivihkosen sekä viikon ruokalistan, jolla helpotat kauppareissua. Ilmoittaudu Martta-akatemiassa.

28.4.

Kasvata hyötykasveja parvekkeella -webinaari

Kevät tulee ja sormet syyhyävät – nyt on sopiva aika aloittaa kylvöpuuhat omalla parvekkeella. Avoparvekkeella viihtyvät yrtit, palkokasvit, salaatit ja vaikkapa amppelimansikka. Lasitettu parveke on kuin kasvihuone – siellä voit kasvattaa lämpöä rakastavia vihanneksia, kuten tomaatteja, chiliä, kurkkua ja vaikkapa munakoisoja.

Webinaarissa saat tietoa, ideoita ja vinkkejä hyötykasvien kasvattamisesta kotiparvekkeella. Webinaariluennon pitävät Marttojen puutarha-asiantuntija Tiina Ikonen ja Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula. Tule mukaan!

5.5.

Hei, me siivotaan!

Hei me siivotaan! -luennolla annamme vinkkejä ja neuvoja, miten siivoat ja puhdistat kotisi eri kohteet tehokkaasti, mahdollisimman vähällä vaivalla ja kestävästi. Luennon pitää Marttaliiton neuvonnan johtaja Teija Jerkku. Tule mukaan!

6.5.

Viekkaat vieraslajit kotipihassa

Kevät on hyvää istutusaikaa ja monelle kotipihalle hankitaan nyt innokkaasti uusia kasvilajeja. Tiesitkö että koristekasveista suuri osa on vieraslajeja? Jotkut saattavat muuttua eri olosuhteissa haitallisiksi vieraslajeiksi, levitä kotipihalta luontoon ja olla jopa terveydelle vaarallisia. Webinaarissa saat tietoa vieraslajeista, mitä ne ovat ja mitä haittaa niistä voi olla. Saat myös vinkkejä turvallisiin kasvivalintoihin ja vastuulliseen pihanhoitoon.

Webinaari on ensimmäinen osa kevään Viekas LIFE -hankkeen vieraslajit-luentosarjasta. Webinaariluennon pitää Marttojen puutarha-asiantuntija Tiina Ikonen. Luennolla kerromme myös Martta-akatemian Vieraslajit-opinnoista. Tule mukaan!

Pääset rekisteröitymään webinaariin kaksi tuntia ennen sen alkua – mukaan mahtuu 50 ensimmäistä. Jotta voit liittyä webinaariin, sinun on luotava käyttäjätunnus Martta-akatemiaan >

12.5.

klo 17.30-18.15

Iloa yrteistä

Mausteyrttejä voi kasvattaa sisällä ja ulkona. Lajeja on valtavasti ja jokainen löytää varmasti oman lempiyrttinsä. Erilaisia tuoksuja, makuja ja lehtimuotoja on mukava yhdistää ruukkuistutuksiin. Monet yrtit myös kukkivat kauniisti ja sopivat hyvin houkuttelemaan viljelylaatikkoon pölyttäjiä. Tule Iloa yrteistä -webinaariin tutustumaan yrtteihin. Vinkkejä kolmen yrtin ruukkuistutukseen ja yrttilaatikon perustamiseen. Luennon pitää Marttaliiton puutarha-asiantuntija Tiina Ikonen. Tule mukaan!

Pääset rekisteröitymään webinaariin kaksi tuntia ennen sen alkua – mukaan mahtuu 50 ensimmäistä. Jotta voit liittyä webinaariin, sinun on luotava käyttäjätunnus Martta-akatemiaan >

13.5.

klo 17.30-18.30

Tunnetko haitalliset vieraslajit?

Kevät on hyvä aika havainnoida ympäristöstä vieraslajeja, tunnistaa lajit ja aloittaa torjunta. Pienten taimien tunnistaminen voi olla kuitenkin haasteellista. Tunnetko sinä jättipalsamin, jättiputken, keltamajavankaalin, kurtturuusun, lupiinin ja tatarkasvit? Webinaarissa tutustutaan näihin haitallisimpiin vieraslajeihin ja niiden torjuntaan. Tule mukaan. Webinaari on toinen osa Viekas LIFE -hankkeen vieraslajit-luentosarjasta. Webinaariluennon pitää Marttaliiton puutarha-asiantuntija Tiina Ikonen. Tule mukaan!

Pääset rekisteröitymään webinaariin kaksi tuntia ennen sen alkua – mukaan mahtuu 50 ensimmäistä. Jotta voit liittyä webinaariin, sinun on luotava käyttäjätunnus Martta-akatemiaan >

19.5.

klo 17.30-18.15

Marttayhteisön tunne- ja vuorovaikutustaidot tutuksi

Marttayhdistys, marttayhdistyksen hallitus tai toimintaryhmä on toiminnallinen marttayhteisö – ryhmä, joka toimii sitä paremmin, mitä paremmin vuorovaikutus sujuu. Tässä tunnetaidoilla ja yhteisön sisäisellä viestinnällä on iso merkitys. Tässä webinaarissa puhumme marttaryhmän tunne- ja vuorovaikutustaitojen vahvistamisesta, tunne- ja vuorovaikutustaitojen merkityksen tunnistamisesta ja näiden taitojen vahvistamisesta. Luennon pitää Marttojen kansalaistoiminnan johtaja Reija Salovaara.

Pääset rekisteröitymään webinaariin kaksi tuntia ennen sen alkua – mukaan mahtuu 50 ensimmäistä. Jotta voit liittyä webinaariin, sinun on luotava käyttäjätunnus Martta-akatemiaan >

20.5.

klo 17.30-18.30

Mediamarttojen webinaariralli

Tule mukaan jutustelemaan yhdistyssivuista. Saat tietoa ja pääset rakentamaan seuraavien webinaarien sisältöjä. Tämä on mediamarttojen yhteinen puuhatunti. Kokoa asiasta kiinnostuneet martat kaveriksi ja varaa iso kuppi kahvia tai teetä. Ja pullaa 😉 Kanssasi on mediamarttavalmentaja Susanne Ranta-Kiiski

Pääset rekisteröitymään webinaariin kaksi tuntia ennen sen alkua – mukaan mahtuu 50 ensimmäistä. Jotta voit liittyä webinaariin, sinun on luotava käyttäjätunnus Martta-akatemiaan >

26.5.

Helppoa ja herkullista ruokaa koko perheelle

Yhdessä syöminen ja säännölliset ateriat rytmittävät päivää. Luennolta saat vinkkejä siihen, miten rakentaa ruokailut vauvaperheessä niin, että koko perhe voi syödä samaa ruokaa yhden padan periaatteella. Luennolta vinkkejä myös yhteisten ruokailuhetkien toteuttamiseen lapsiperheessä. Luennon pitää Marttojen Lapsiperheiden arjen tukeminen -toiminnan koordinaattori Katariina Silanen.

Pääset rekisteröitymään webinaariin kaksi tuntia ennen sen alkua – mukaan mahtuu 50 ensimmäistä. Jotta voit liittyä webinaariin, sinun on luotava käyttäjätunnus Martta-akatemiaan >

27.5.

Käytännön vinkkejä haitallisten vieraslajien torjuntaan

Vieraslajien paras torjunta-aika on nyt! Tee hieno ympäristöteko ja innostu vieraslajien torjunnasta! Millaisia vieraslajien torjuntamenetelmiä on olemassa ja miten kullekin lajille sopiva torjuntamenetelmä valitaan? Tule webinaariin kuulemaan käytännön vinkit haitallisten vieraslajien torjumiseen. Webinaari on kolmas osa VieKas LIFE -hankkeen vieraslajit -luentosarjasta. Webinaariluennon pitää Pirkanmaan Marttojen puutarha-asiantuntija Heidi Ovaska.

Tule mukaan! Pääset rekisteröitymään webinaariin kaksi tuntia ennen sen alkua – mukaan mahtuu 50 ensimmäistä. Jotta voit liittyä webinaariin, sinun on luotava käyttäjätunnus Martta-akatemiaan >

2.6.

Ympäristö lautasella

Vaikuta pienillä teoilla ja tee ilmastoruokaa! Voiko kalaa syömällä keventää ruoan ympäristökuormaa? Minkälaista ruokaa tulevaisuudessa syödään ja mitä kestävä ruoka oikeastaan tarkoittaa? Minkälaisia ilmastovaikutuksia ruoalla on ja miksi keskustelu ympäristövaikutuksista keskittyy lihansyöntiin? Tärkeään ja ajankohtaiseen aiheeseen sinut vie Viivi Maskulin.

Tule mukaan! Pääset rekisteröitymään webinaariin kaksi tuntia ennen sen alkua – mukaan mahtuu 50 ensimmäistä. Jotta voit liittyä webinaariin, sinun on luotava käyttäjätunnus Martta-akatemiaan >

3.6.

P E R U T T U – uusi aika keskiviikkona 17.6.

Kysy haitallisista vieraslajeista

Milloin on tehokkain aika torjua jättiputkia? Kuinka kauan kestää jättipalsamin hävittämisessä omalta pihalta?  Näihin ja muihin haitallisiin vieraslajeihin liittyviin askarruttaviin kysymyksiin on loistava tilaisuus saada asiantuntijavastauksia. Luennolla käsitellään myös Marttojen vieraslaji-chat neuvontaan lähetettyjä kysymyksiä. Webinaari on neljäs osa VieKas LIFE -hankkeen vieraslajit-luentosarjasta. Webinaariluennon pitävät Luonnonsuojeluliiton vieraslajiasiantuntija Markus Seppälä sekä Marttaliiton puutarha-asiantuntija Tiina Ikonen.

9.6.

Kuulumisia kentältä – korona-ajan vaikutus kumppaniemme työhön Afrikassa

Martoilla on naisten ja tyttöjen elämää tukevia hankkeita Kamerunissa, Etiopiassa ja Malawissa. Mitä kumppaneille kuuluu? Miten työ jatkuu? Mitä koronan vaikutuksesta Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa nyt tiedetään? Luennon pitää Marttojen kansainvälisen toiminnan kehittämispäällikkö Terhi Lindqvist.

Pääset rekisteröitymään webinaariin kaksi tuntia ennen sen alkua – mukaan mahtuu 50 ensimmäistä. Jotta voit liittyä webinaariin, sinun on luotava käyttäjätunnus Martta-akatemiaan >

11.6.

Vinkkejä haitallisten vieraslajien bongaamiseen ja ilmoittamiseen

Oletko innostunut bongaamaan ulkoillessasi esimerkiksi jättipalsamin, jättiputkien, ruttojuuren tai japanintataren kasvustoja? Vieraslajien ”kansalaiskartoittaminen” on monella tapaa hyödyllinen harrastus – hyötyliikunnan lisäksi autat luonnon monimuotoisuutta ilmoittamalla havaintosi eteenpäin.

Webinaarissa kuulet Luonnonsuojeluliiton vieraslajiasiantuntija Markus Seppälän vinkit minne bongausretkensä kannattaa suunnata ja miten havainnot voi ilmoittaa kätevästi hankkeen tuottamalla älypuhelimille suunnatulla ilmoituslomakkeella. Webinaari on viides osa VieKas LIFE -hankkeen vieraslajit -luentosarjasta.

Tule mukaan! Pääset rekisteröitymään webinaariin kaksi tuntia ennen sen alkua – mukaan mahtuu 50 ensimmäistä. Jotta voit liittyä webinaariin, sinun on luotava käyttäjätunnus Martta-akatemiaan >

17.6.

Huom! Poikkeuksellisesti keskiviikkona

Kysy haitallisista vieraslajeista

Milloin on tehokkain aika torjua jättiputkia? Kuinka kauan kestää jättipalsamin hävittämisessä omalta pihalta?  Näihin ja muihin haitallisiin vieraslajeihin liittyviin askarruttaviin kysymyksiin on loistava tilaisuus saada asiantuntijavastauksia. Luennolla käsitellään myös Marttojen vieraslaji-chat neuvontaan lähetettyjä kysymyksiä. Webinaari on neljäs osa VieKas LIFE -hankkeen vieraslajit-luentosarjasta. Webinaariluennon pitävät Luonnonsuojeluliiton vieraslajiasiantuntija Markus Seppälä sekä Marttaliiton puutarha-asiantuntija Tiina Ikonen.

Tule mukaan! Pääset rekisteröitymään webinaariin kaksi tuntia ennen sen alkua – mukaan mahtuu 50 ensimmäistä. Jotta voit liittyä webinaariin, sinun on luotava käyttäjätunnus Martta-akatemiaan >

 


Tule mukaan oppimaan!