| |

Putkiremonttia paossa – riittävätkö rahat?

Vuosikymmeniä sitten rakennetuissa kerrostaloissa putkiremontti on välttämätön. Osakkaat joutuvat päättämään remontin laajuuden. Perinteinen putkiremontti on kalliimpi, mutta sen myötä saadaan uusittua kaikki kylpyhuoneet. Sähkö- ja tietoliikenneyhteydet laitetaan uusiksi. Remontti kestää 2-3 kuukautta eikä asunnoissa voi silloin asua.

Putkiremontin rahoitukseen taloyhtiö neuvottelee lainan ja asukas on osakkaana oikeutettu siihen. Kysely osakkaille tulee ennen remontin alkua ja lainaa korkoineen maksetaan rahoitusvastikkeena.

Toisilla on mahdollisuus asua remontin ajan omaisten luona. Usein asukas joutuu vuokraamaan tilapäisen asunnon ja siitä aiheutuu lisäkuluja 1500 – 2000 euroa / 3 kuukautta. Kuinka tämä rahoitetaan? On hyvä, jos on säästöjä, mutta kaikilla ei ole.

Ennen sotia syntyneet ikäihmiset ovat tottuneet pärjäämään omillaan. Tässä asiassa pitää ottaa järki käteen. On maksettava oman asunnon hoitovastike ja tilapäisen asumisen vuokra usein pelkällä eläkkeellä Ei ole tarkoitus, että tingitään ruuasta ja jopa lääkkeistä selvitäkseen.

Putkiremontin aikana asumiskulut ovat kohtuuttoman suuret ja voivat olla perusteena tukeen. Kannattaa varata aika heti Kelan toimistosta selvittääkseen asiaa ja jopa ennen muuttoa. Tukien saanti riippuu jokaisen taloudellisesta tilanteesta ja muun omaisuuden arvosta. Kohtuukokoinen asunto on perusturvaa. Vastike ja rahoitusvastike huomioidaan Kelan eläkkeensaajan asumistuessa.

Putkiremonttia ei koskaan kannata maksaa ns. viimeisillä säästöillään. Ikääntyessä tarvitsemme vararahastoa esimerkiksi palvelujen hankkimiseen.

Pankit myöntävät lainaa tähän tarkoitukseen, mutta kannattaa verrata lainaehtoja taloyhtiölainan ehtoihin. Ainakin yksi pankki tarjoaa ns. asuntojoustolainaa, josta maksetaan vain korot kymmenen vuoden aikana. Sopimuksen voi uusia. Laina myönnetään normaalein ehdoin.

Hilkka Nenonen

Hilkka Nenonen
Talous- ja velkaneuvoja, eläkkeellä

Jätä kommentti

*