#68775
MariV
Osallistuja (Participant)

Egyptiläisistä pipareista en tiedä, mutta keskiaikainen ”piparkakku” tehdään kiteisestä hunajasta, mausteista ja korppujauhosta. Hunaja kuumennetaan ja vaahto kuoritaan pois, mausteet lisätään sekaan ja sitten sekoitetaan mukaan niin paljon leivänmuruja, että tuloksena on tukeva taikina. Se kipataan pellille ja ajetaan kaulimella tasaiseksi levyksi ja annetaan jäähtyä. Jäähtynyt levy leikataan paloiksi, esimerkiksi neliöiksi tai vinoneliöiksi. Jos hunaja on tarpeeksi kiteistä ja korppujauhoja on tarpeeksi, ”pipari” ei ole erityisen tahmeaakaan vaan ihan sormilla syötävää. Gingerbread kannattaa kyllä säilyttää jääkaapissa.

Minulla on joskus ollut suomenkielinen resepti, mutta en löytänyt sitä tähän hätään. Gode Cookeryn sivuilta löytyy modernisoitu englanninkielinen versio (sitä ennen on listattu alkuperäiset keskiaikaiset reseptit): http://www.godecookery.com/ginger/ginger.htm

(Mitat: 1 lbs = yksi pauna, vähän alle puoli kiloa, tässä tapauksessa 0,5 kg on ihan hyvä mitta; 1 tbs = table spoon = rkl; tsp = tea spoon = tl)