Kurssitarjotin 2018

 

Ruoka ja ravitsemus

Ruokakurssiaiheet:
 

Arkiruoka on järkiruokaa

Ruokakurssilla valmistetaan ruokaa kestävien ruokavalintojen periaatteella. Raaka-aineina käytetään kotimaisia elintarvikkeita ja tehdään kasvisvoittoista ruokaa helposti. Periaatteena ruokaohjeissa on: Hyvää ruokaa viidestä raaka-aineesta.

 

Suunnitellen sujuvasti

Kurssilla opitaan tekemään omalle perheelle sopivia ruokalistoja ja näin helpottaa arkea, lisätä suunnitelmallisuutta ostosten tekoon ja ruoan valmistukseen. Tavoitteena on herättää ajattelemaan valintojen merkitystä ruokamenoihin ja vähentää ruokahävikkiä.

Kurssilla valmistetaan maukasta ja terveellistä ruokaa edullisista raaka-aineista ja samalla saadaan vinkkejä reseptien muuntelemiseen ja toteuttamaan reseptejä luovasti.

 

Ruokaa miesten makuun

Kurssilla innostetaan erityisesti miehiä laittamaan maukasta, värikästä ja terveellistä ruokaa. Kurssilla valmistetaan helppoja ja maukkaita ruokia. Keskustellaan hyvistä elintarvike- ja ruokavalinnoista, ruokarytmistä ja kannustetaan valmistamaan ja nauttimaan ruoasta.

 

Juhlat kotona

Marttojen ohjeilla järjestät tunnelmalliset kotijuhlat. Juhlat kotona -kurssilla saat vinkkejä juhlien järjestämiseen, kattamiseen, koristeluun ja juhlaetikettiin. Suomen 100-vuotissyntymäpäivän kunniaksi on koottu kolme sesonginmukaista tarjoiluehdotusta ruokaohjeineen ja kurssilla valmistetaan yhdessä sesonkiin sopiva menukokonaisuus. Jokainen kurssilainen saa Marttojen Juhlaoppaan.

 

Parasta perunasta arkeen ja juhlaan

Peruna on monipuolinen ja edullinen ruoka-aine. Peruna taipuu niin arki- kuin juhlaruoaksi. Peruna on kotoinen ja ravintorikas raaka-aine ja siitä saa valmistettua myös eksoottisempia ruokia.

Kurssilla valmistetaan erilaisia perunaruokia, lisäkkeitä ja leivonnaisia. Kurssilla keskustellaan perunan ravitsemuksellisista eduista ja tutustutaan eri perunalajikkeisiin.

 

Voileipäkakkukurssi

Kurssilla valmistetaan monenlaisia voileipäkakkuja ja tehdään hintavertailuja itse tehdyn ja ostetun välillä.

 

Gluteeniton leivonta

Gluteeniton leivonta eroaa tavallisesta leipomisesta, mutta onnistuu, kun oppii muutamia niksejä. Gluteenitonta ruokavaliota noudattavat keliakiaa sairastavat, mutta myös muista syistä viljojen gluteenia karttavat.

Kurssilla leivotaan gluteenittomasti leipää sekä suolaisia ja makeita herkkuja. Tutustutaan gluteenittoman leivonnan raaka-aineisiin.

 

Ruokalahjat

Ruokalahja on mielenkiintoinen ja ekologinen lahja. Kurssilla saa ideoita joko kesäisiin tai jouluisiin ruokalahjoihin, sesongin mukaisesti. Kurssilla valmistetaan muutamaa erilaista ruokalahjaa kotiin viemiseksi.

 

Ihan(aa) itselle

Kohderyhmä yksinasuvat naiset ja miehet

Itselle on ilo kokata: voi tehdä juuri oman mielen mukaista ruokaa. Ateriat saa rytmittää siten, kuin ne parhaiten istuvat omaan päiväohjelmaan. Jos innostus iskee, keittiössä voi puuhata pitkään ja kokeilla jotain uutta ja kiinnostavaa. Tärkeintä on, että aterioita ei jatkuvasti kuitata voileivillä ja välipaloilla. Kunnon ruoka on terveellisempää ja edullisempaa kuin napostelu.

Kurssilla valmistetaan  helppotekoista, maukasta ja monipuolista ruokaa. Annokset on tarkoitettu 1–2 hengelle. Reseptit on suunniteltu siten, että ruoanvalmistus olisi energiatehokasta ja nopeaa. Mukana on muutama ohje, jotka on mitoitettu isommalle joukolle, sekä uuniruokia, joiden valmistaminen vie enemmän aikaa. Niistä riittää syötävää monelle päivälle, ja isosta satsista saa annoksia pakasteeseenkin. Ruokia voi myös muunnella mausteilla ja lisukkeilla.

Lisäksi käsitellään yhden hengen talouksien kulujakaumaa.

 

Ruokaa sydänystävälle

Kurssilla valmistetaan maukasta, terveellistä ja sydänystävällistä ruokaa edullisista raaka-aineista. Ruoanlaiton lomassa keskustellaan, mistä koostuu terveellinen arkiruoka. Kurssilla saa  vinkkejä terveellisen arkiruoan valmistamiseen. Ruokaohjeissa on kiinnitetty huomiota erityisesti suolan määrään ja rasvan laatuun.

 

Lihankorvikkeet

Street food – katuruokaa maailmalta

Street food eli katukeittiö on ilmestynyt myös suomalaiseen ruokakulttuuriin jäädäkseen. Eikä suotta, sillä herkullinen ja näppärä katuruoka on mukava tapa tarjota herkkuja esimerkiksi erilaisissa juhlissa. Kurssilla valmistetaan yleisiä katuruokia ympäri maailmaa.

 

Raakaruokaa & lempeitä makuja

Raakaruokakurssilla tutustutaan raakaruokaideologiaan ja ruoanvalmistusmenetelmiin.

Kurssilta saa uusia näkökulmia kokkaamiseen ja ideoita arjen ruoanvalmistukseen. Kurssilla saa vinkkejä erityisesti kasvisten, pähkinöiden ja siementen käyttöön.

Kurssilla valmistetaan erilaisia raakaruokia ja raakaleivonnaisia.

 

Sieniruokakurssi

Kurssilla perehdytään lyhyesti sienien tunnistamiseen sekä säilöntään. Kurssilla valmistetaan ja maistellaan ruokasienistä tehtyjä herkkuja.

 

Martan kasviskeittiö – kasviksista valmistuu terveellistä, maukasta ja kotoista ruokaa. Kurssilla valmistetaan koko perheelle sopivaa kasvisruokaa. Kurssilla opitaan myös, miten monipuolinen kasvisateria koostetaan. Lisäksi opetellaan käyttämään soijavalmisteita ja palkokasveja.

 

Villiruokaa – sienet, marjat, yrtit

Kurssilla tutustutaan Suomen luonnon antimiin, sieniin, marjoihin ja yrtteihin.

Kurssilla opitaan kurssiaiheen/seosongin mukaan tunnistamaan ruokasieniä, luonnonmarjoja ja luonnosta saatavia villivihanneksia ja yrttejä sekä valmistamaan niistä ruokaa.

 

Italia lautasella

 

 

Makumatka Espanjaan

Kurssilla perehdytään espanjalaiseen ruokakulttuuriin ja valmistetaan perinteisiä espanjalaisia ruokia paellasta erilaisiin tapaksiin.

 

Lähi-idän ruoka

Kurssilla perehdytään Lähi-idän ruokakulttuuriin ja valmistetaan perinteisiä alueen ruokia maisteltavaksi.

 

Venäläinen keittiö

Kurssilla perehdytään Venäjän ruokakulttuuriin ja valmistetaan perinteisiä alueen ruokia maisteltavaksi.

 

Makumatka Etiopiaan

Kurssilla perehdytään etiopialaiseen ruokakulttuuriin. Etiopialainen keittiö on nyt maailmalla trendikäs. Injera-letut ja herkulliset padat ja paistokset onnistuvat kotikeittiössäkin. Kurssilla opitaan valmistamaan etiopilaista ruokaa ja saadaan tietoisku ruokaturvasta ja paikallisista ruoista ja elintarvikkeista.

 

Luennot:                            

Ikäihmisen ravitsemus

Uudet suolat, sokerit ja makeutusaineet tutuksi

 

Juhlat kotona

Marttojen ohjeilla järjestät tunnelmalliset kotijuhlat. Martat antavat vinkkejä juhlien järjestämiseen, kattamiseen, koristeluun ja juhlaetikettiin. Suomen 100-vuotissyntymäpäivän kunniaksi on koottu kolme sesonginmukaista tarjoiluehdotusta ruokaohjeineen.

Luennon sisältönä on koti juhlakuntoon, juhlakattaus, koristeet luonnosta, juhlaetiketti, 3 sesonginmukaista juhlamenuta.  Jokainen osallistuja saa Marttojen juhlaoppaan.

 

Syö hyvää

Hyvä ruoka ja terveelliset elämän tavat auttavat pysymään terveenä ja energisenä. Luennolla saat tietoa ja vinkkejä viisaisiin valintoihin ja saat perustietoa ravitsemuksesta, liikunnasta ja itsesi huoltamisesta.

 

Villiruokaa – opetellaan tunnistamaan ruokasieniä, luonnonmarjoja ja luonnosta saatavia villivihanneksia ja yrttejä. Luennolla annetaan myös vinkkejä villivihannesta käytöstä.

 

Ruokamenoissakin voi säästää

Paljonko ihmisillä kuluu keskimäärin rahaa ruokaan? Valintojen ja suunnittelun merkitys. Pikkuostokset. Ruokahävikin merkitys talouteen ja ympäristöön.

 

 

Kodin talous ja kuluttaja-asiat

Luennot:

Juhlaetiketti

Juhlaetiketti ei ole orjallisesti noudatettava sääntö vaan ohje, joka auttaa meitä käyttäytymään kauniisti. Hyvät tavat opitaan jo kotona ja koulussa. Perhejuhlien tavat siirtyvät lapsille ja nuorille käytännön kautta.  Tavat muuttuvat ja uudistuvat. Kun olet itse juhlissa emäntänä/isäntänä tai vieraana, on mukava tietää mm. miten käyttäytyä ja pukeutua. Luennolla käydään läpi mm. kutsuminen ja kiittäminen, pöytäetiketti, pukeutuminen, kännykän käyttö ja valokuvaaminen, lahjat ja kukat, puheet ja ohjelma, isäntänä/emäntänä/vieraana

 

Koti juhlakuntoon

Vieraiden määrä ja juhlan luonne ratkaisee, kuinka paljon etukäteisjärjestelyjä on tarpeellista tehdä. Kun suunnittelet juhlat hyvin, voit nauttia juhlista ja vieraiden seurasta. Luennon tavoitteena on helpottaa juhlien suunnittelua ja antaa vinkkejä, mitä kaikkea juhlien järjestämisessä on hyvä ottaa huomioon. Keskeisiä teemoja ovat suunnittelu, siivous, tilojen järjestely, koristelu, pöytä- ja lautasliinat, ruokailuastiat ja välineet, juhlan järjestäjän kalenteri, juhlavaatteiden hoito

Kotivara – joustoa yllättäviin tilanteisiin

Kotivara on varmuusvarasto ruokaa, juomaa ja välttämättömiä tarvikkeita, niin että kotona pärjää muutaman päivän, jos kauppaan ei pääse esim. sähkökatkoksen tai sairastumisen vuoksi.

 

Huolla kotiasi, voi paremmin

Tiedätkö sinä, millaista on hyvä sisäilma ja miten ilmanvaihto on kotonasi järjestetty? Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan, miten voit vaikuttaa itse hyvään sisäilmaan ja viihtyisyyteen pitämällä huolta oman kotisi siisteydestä, ilmanvaihdosta, kunnosta ja tekemällä oikea-aikaisia korjauksia. Luennon keskeisiä teemoja ovat millainen on hyvä sisäilma, mitkä ovat kriittiset siivouskohteet ja miten ne siivotaan, mihin kannattaa kiinnittää huomiota asunnon hoidossa, miten voi vaikuttaa taloyhtiössä, asukkaan oikeudet ja vastuut, mistä saa apua, miten edetä, jos huomaa ongelmia.

 

Kodinhoidon peruskurssi oman paikkakunnan nuorille – lahjoituskohde

Tee hyvää ja lahjoita Kodinhoidon peruskurssi esim. nuorten ryhmälle, oppilaitoksille, asuntoloille. Mahdollisuus marttayhdistyksille tehdä lahjoitus.

 

Järjestötoiminta

Toiminnan esittelyillat yhdistyksille

Yhdistyskäynnit

Mediamartta apuna yhdistyksen nettisivujen teossa

Puheenjohtajien koulutukset

Puheenjohtajien tapaamiset; keskustelu- ja ideointi-ilta

Ketjukoulutukset yhdistyksen toiminnan tukena

Piirin vuosikokous 22.5.

SuomiAreena

Marttailuviikko 37

Uuden jäsenen ilta vuoden aikana liittyneille jäsenille

Yhdessä Yyterissä -tapahtuma martoille

Marttaristeily

Vpaaehtoistoiminnan tapahtumat

Vertaismartat yhdistyksen apuna

Uuden jäsenen illat (vertaismartat)

Marttamessut: alueen marttayhdistysten yhteinen jäsenhankintatapahtuma

Materiaali/luento piiristä:

Uuden jäsenen ilta/aamukahvi; perehdytyskoulutus uusille jäsenille

Sinustako Martta – jäsenhankintaillat, uusien jäsenten rekrytointi

Järjestö tutuksi – luento ja tietovisailta, järjestö tutuksi kaikille jäsenille

 

 

Hinnasto 2018

Kurssit, luennot marttayhdistyksille ja toimintaryhmille

– toimitusmaksu (yhdistys hankkii kurssin raaka-aineet) 95 e (sis.matkakulut)

– ruokakurssin tarvikkeiden hankkiminen 25 e + raaka-aineiden hinta

– kurssimonisteet (a 1 e/henkilö)

 

Kurssit, luennot yrityksille, yhteistyökumppaneille

–        toimitusmaksu kurssista 420 e + raaka-aineet + matkakulut

–        luennot 75 e/h+ matkakulut

Muut avoimet tilaisuudet erillisen hinnoittelun mukaan.

Arkiruoka ja järkiruokaa ketjukoulutukset

Ketjukoulutuksen tarkoituksena on kouluttaa marttoja pitämään omassa yhdistyksessä teeman mukaisia marttailtoja tai muuten viemään asiaa eteenpäin. Ketjukoulutus on siis hyvä mahdollisuus saada yhdistykseen monipuolista ohjelma. Yhdistyksen kannattaakin lähettää kaikkiin ketjukoulutuksiiin muutama martta, jotka sitten saamansa opin ja materiaalin avulla pystyvät järjestämään mielenkiintoista ja hyödyllistä ohjelmaa omassa yhdistyksessä.

 

 

Marttaristeily ti 20.3.

Marttaristeilylle lähdetään tiistaina 20.3. klo 8.15 Turusta Viking Linen terminaalista ja paluu samana päivän klo 19.50. Paluumatkalla ruokailu Viking Grace – laivalla. Risteilyn hinta on 68  e. Risteilyn hintaan sisältyy ohjelma, aamukahvi ja leipä, ruokailu buffetpöydässä ruokajuomineen sekä paluumatkalla hytti tavaroille.

Ohjelmassa:

-Liiku, lepää, syö ja nauti -terveysaarteen etsintää
-Henkistä ravintoa – onnea pitää tavoitella
-Elämäsi tärkeimmät kysymykset
-Siirtyminen parempaan ruokavalioon
-Yli 10 askelta terveyteen
Christer Sundqvist, FT

Marttaneuvojien tietoiskut:
-uudet suolat, sokerit ja makeutusaineet
-kuitunäyttely
-sokerinäyttely

 

Ruokakurssit

Ruokakursseillamme saat uusia ideoita ruoanvalmistukseen niin kodin arkeen kuin juhlaankin. Kursseja sekä aloitteleville että kokeneemmillekin kokkaajille. Kauha ja Kukkaro – tietoiskut ovat maksuttomia tilaisuuksia ajankohtaisista teemoista. Katso aiheet, hintatiedot ja päivämäärät tapahtumakalenterista.

 

Marttamessuilla  esitellään oman yhdistyksen toimintaa

Marttamessut on alueen tai yhden paikkakunnan kaikkien marttayhdistysten yhteinen jäsenhankintatilaisuus. Marttamessujen tärkein tavoite on paikallisten marttayhdistysten toiminnan esittely ja jäsenhankinta. Marttamessujen vetonaulana on ajankohtainen kotitalousneuvonnan teema, jonka järjestämisessä piiri on maksutta yhdistysten apuna. Marttamessujen muun ohjelman suunnittelevat ja toteuttavat marttayhdistykset yhdessä (näyttelyt, arpajaiset, kahvitus, ”paikallinen julkkis” esiintyy, kilpailuja).

Mikäli innostuitte Marttamessujen järjestämisestä, ottakaa yhteyttä Sanna Voutilaiseen email: sanna.voutilainen@martat.fi. Piiristä saa Marttamessujen mainospohjia sekä tarvittaessa apua messuohjelman järjestämiseen.

 

Vertaismartat

Marttayhdistyksillä ja –toimintaryhmillä on mahdollisuus saada apua yhdistyksen toiminnan kehittämiseen vertaismartoilta. Marttapiirin alueelle on koulutettu vertaismarttoja, jotka kiertävät tarpeen mukaan alueemme yhdistyksissä.  Vertaismartta voi tulla pohtimaan yhdessä hallituksen kanssa yhdistyksen toiminnan uudistamista, jäsenhankintaa tai vaikkapa tasapuolisempaa työnjakoa. Vertaismartta voi tulla pitämään myös erilaisia järjestöiltoja jäsenistölle, uusille jäsenille tai esittelemään marttajärjestöä alueenne erilaisiin tapahtumiin. Vertaismarttojen yhteystiedot saat piiristä.

 

Mediamartta auttaa nettisivujen luonnissa

Mediamartat ovat vapaaehtoisia marttoja, jotka kouluttavat marttayhdistyksiä martat.fi-sivujen käytössä ja yhdistysten omien sivujen tekemisessä martat.fi-sivulle. Mediamartat ovat jaettu omille alueilleen, joissa he auttavat alueeseensa kuuluvien yhdistysten nettivastaavia yhdistyssivujen luomisessa ja käytössä.
Lue lisää mediamartoista heidän sivultaan.

Jaa sivu