Livelähetys on mukava tapa oppia uutta. Facebookin Martat vinkkaa -sivun suorissa lähetyksissä viihdyt, opit uutta ja saat Marttojen pitkällä kokemuksella kertyneet vinkit. Alla olevasta listasta löydät tiedot tulevista lähetyksistä sekä linkit tallenteisiin.


Kevään 2022 lähetykset

13.1.2022 Arjen helpot karjalaiset ruokaohjeet / Katso tallenne
Millainen piirakka syntyy nopeasti arjessa ja tarvittaessa kotivarasta? Torstaina 13.1. klo 11 Facebookin livelähetyksessä valmistetaan järvikalapiiraita säilyvistä aineksista. Samalla jutellaan siitä, miten Karjalainen piirakkaperinne on levinnyt osaksi myös arkiruokailua. Kanssasi kokkailemassa ja juttelemassa Marttojen Emmi Tuovinen.
24.1.2022 Riistaa lautaselle / Katso tallenne
Harrastatko metsästystä tai saatko saalista kokattavaksi lähipiiristä? Maanantaina 24.1. klo 16 Facebookin livelähetyksessä käsitellään riistaa, valmistetaan herkullisia ja helppoja riistaruokia sekä paljastetaan maistuvan riistaliemen salaisuudet. Kokkailemassa ja riistaa käsittelemässä on keittiömestari Jouko Martikainen ja jututtamassa apukokkina Pohjois-Karjalan Marttojen Tiina Anola-Pukkila. Käsiteltävänä on jänis ja riistalintu. / Katso tallenne
10.2.2022 Pakasteet ja pakastimen sulatus / Katso tallenne
Nyt on se aika vuodesta, kun pakastin kannattaa sulattaa tai ainakin puhdistaa ja inventoida. Pakkassäillä pakastimen sulatus onnistuu muutamien vinkkien avulla nopeasti. Torstaina 10.2. klo 11 katsotaan, mitä pakastimessa on. Viime vuoden marjat ja sienet, ruokien tähteet ja leivät kannattaa ottaa nyt käyttöön. Etelä-Karjalan Marttojen kotitalousasiantuntija Päivi Jukkara antaa neuvot pakastimen sulatukseen ja marja- ja sieniruokien valmistamiseen.
10.3.2022 Kansainvälinen naistenpäivä / Katso tallenne
Maaliskuun livelähetyksessä juhlistetaan samalle viikolle osuvaa kansainvälistä naistenpäivää. Naistenpäivä muistuttaa naisten oikeuksista ja juhlistaa kaikkea sitä, mitä naiset ovat saaneet aikaan. Marttojen kehitysyhteistyössä on vuosien mittaan nähty ja tuettu naisten asemaa useissa eri maissa. Lähetyksessä tutustutaan Marttajärjestön kansainväliseen toimintaan ja kokataan yhdessä Afrikan makuja, naisten kunniaksi!
7.4.2022 Mausteista makua juhla- ja arkiruokaan
Tervetuloa Makua mausteilla -liveen. Keskustellaan mausteista, maustamisesta ja makupareista sekä tutustutaan Marttojen ja Santa Marian yhteistyössä tehtyyn mausteaineistoon. Liven aikana valmistetaan Dukkah-salaattia ja nostetaan malja keväisellä rakuunasoodalla. Maustematkalle kanssasi lähtee Lounais-Suomen Marttojen kotitalouden asiantuntija Emmi Lukkarila.
5.5.2022 Perustetaan viljelylaatikko
Viljelylaatikossa on mukava kasvattaa hyötykasveja pienellä alalla. Satoa saa muutamalta neliöltä. Mitä kannattaa ottaa huomioon viljelylaatikon perustamisessa ja sijoittamisessa? Entä mitä hyötykasveja siinä voi kasvattaa? Viljelylaatikkoa katsotaan käytännössä Kukkolan näytepuutarhassa kotipuutarha- ja ympäristöasiantuntija Maarit Sallinen-Uusoksan opastuksella.
2.6.2022 Vuoden 2022 luonnontuote on vuohenputki ja vihannes on tomaatti

Linkit aiempiin lähetyksiin

Syksy 2021

16.12.2021 Leipälahja – Juuri sinulle
9.12.2021 Tee itse ihanat joulun ruokalahjat: osa 1, osa 2
25.11.2021 Älä osta mitään – harkitsematta
18.11.2021 Joulun pehmeät paketit
11.11.2021 Isänpäivänä kokataan kalaa suolakuoressa
4.11.2021 Tahrat pois
28.10.2021 Yksi maapallo riittää
21.10.2021 Kurpitsa on vuoden vihannes
14.10.2021 Pikku-Ässät säästävät energiaa keittiössä
7.10.2021 Puurokuussa näkyy Marttojen kansainvälinen työ
30.9.2021 Syksyn sato talteen säilöen
23.9.2021 Juurella leivottua leipää – helposti
16.9.2021 Puolitetaan ruokahävikki
9.9.2021 Valmisruokaa tuunaten
2.9.2021 Suomalainen ruoka ja sienet
26.8.2021 Itämeripäivä

Kevät 2021

17.6.2021 Juhannuksen retkiherkut
10.6.2021 Ahomansikka
3.6.2021 Kylvä ja istuta kasvimaalle
27.5.2021 Pieni juhlabrunssi
20.5.2021 Ikkunat puhtaaksi
6.5.2021 Äitienpäivä
29.4.2021 Erityisruokavalioiden vappuherkut
22.4.2021 Yksi maapallo riittää
15.4.2021 Vaatteiden vaihtopäivät
8.4.2021 Garderobi
26.3.2021 Pääsiäisen ruokavinkit osa 2
25.3.2021 Pääsiäisen ruokavinkit osa 1
18.3.2021 Pääsiäisen askarteluvinkit
15.3.2021 Eväsvinkit ylioppilaskirjoituksiin
11.3.2021 Rasvaista ja pehmeää
4.3.2021 Tule mukaan Marttoihin
25.2.2021 Viikon ruokalistat haltuun
18.2.2021 Nuoren urheilijan ruokavalio
11.2.2021 Laskiaispullat
4.2.2021 Runebergin tortut
28.1.2021 Miksi pakkausmerkinnät: Luomutuotanto
21.1.2021 Yhden kattilan taktiikka
14.1.2021 Miksi pakkausmerkinnät: EU:n nimisuoja

Syksy 2020

17.12.2020 Joulun ruokalahjat
10.12.2020 Piparitalkoot
3.12.2020 Karjalanpiirakat
26.11.2020 Stop kertakäyttökulttuurille
19.11.2020 Lapsiperheen ruokailu
12.11.2020 Taloudellinen varautuminen
5.11.2020 Miksi pakkausmerkinnät?
29.10.2020 Aivoterveellinen ruoka
22.10.2020 Annos Afrikkaa
15.10.2020 Puurokuu
8.10.2020 Energiansäästö
1.10.2020 Korvapuustit
24.9.2020 Härkispannukakku
17.9.2020 Hävikkiviikko
10.9.2020 Satokauden kasvikset
3.9.2020 Sieniviikko
27.8.2020 Säilöntä kuivaamalla

Kevät 2020

11.6.2020 Parsa, peruna ja muut juhannusruoat
4.6.2020 Kesän herkut lautasella
28.5.2020 Perustetaan perhosbaari
20.5.2020 Villinä villiyrteistä
14.5.2020 Helppo kotiruoka
7.5.2020 Vinkit etämarttailuun
30.4.2020 Ihanat vappumunkit
23.4.2020 Garderobi: Harkitse, korjaa ja kierrätä vaatteita
16.4.2020 Miten lisätä kasviksia ruokavalioon?