Monimuotoinen kotipiha – Kestävä ja syötävä kotipiha kaupungissa- hanke

Haluatko monimuotoisen, kestävän ja syötävän kotipihan? Haluatko oppia aiheesta lisää ja jakaa oppimaasi myös muille? Osallistu  kotipiha koulutuksiin.

Valtakunnalliset Kotipiha-ketjukoulutukset ovat avoimia kaikille. Mukaan toivotaan erikoisesti marttojen, hyötykasviyhdistyksen ja puutarhayhdistysten vapaaehtoisia. Koulutusten tavoitteena on, että osallistujat oppivat ymmärtämään luonnon monimuotoisuuden merkityksen ja keinoja, joilla jokainen voi lisätä monimuotoisuutta kotipihassa. Tavoitteena on myös, että vapaaehtoiset organisoivat yhdistysiltoja ja avoimia tilaisuuksia, joissa he kertovat oppimaansa asiaa eteenpäin.

Ketjukoulutuksia järjestetään viisi ja ne ovat kaikki etäkoulutuksia Teamsissa (ohjelma alla). Ilmoittautumisen yhteydessä valitaan mihin koulutuksiin haluaa osallistua. Ilmoittautuneille lähetetään ilmoittautumisajan päätyttyä sähköpostilla ohjeet ja linkki koulutuksiin liittymiseen. Koulutukset ovat osallistujille ilmaisia.

Koulutuksiin ilmoittautuminen

Koulutuksiin ilmoittautuminen on sulkeutunut 24.1.2022 . Lähetämme ilmoittautuneille sähköpostilla ohjeet ja linkin koulutukseen liittymisen koulutusta edeltävänä päivänä. 

Koulutusten luentotallenteet ja aineistot.

Koulutusten luentotallenteet ja aineistot on katsottavissa 9.3.2022 alkaen Martta-akatemiassa. Luo henkilökohtainen käyttäjätunnus Martta-akatemiaan. Aineistot löytyvät  helposti hakemalla etusivulta kurssia Kotipiha ketjukoulutus. Suora linkki tallenteisiin on: https://moodle.mmg.fi/martat/course/view.php?id=491.

Lisätietoa koulutusten järjestäjältä; Marttaliitto, tiina.ikonen@martat.fi p.0503394262, Monimuotoinen kotipiha – Kestävä ja syötävä kotipiha kaupungissa- hanke

KOTIPIHA – KETJUKOULUTUKSET         teemana MONIMUOTOINEN KOTIPIHA
1.2.2022 klo 16–18  Monimuotoinen kotipiha

Tiina Ikonen, kotipuutarha-asiantuntija, Marttaliitto

Monimuotoisessa kotipihassa on runsaasti kasvi- ja eliölajeja ja erilaisia elinympäristöjä. Monimuotoisuus auttaa pihaa pysymään tasapainossa ja sopeutumaan paremmin kasvitautien ja tuholaisten esiintymiseen sekä ilmastonmuutokseen. Kotipihalla voit tehdä lukuisia valintoja, jotka lisäävät ympäristön monimuotoisuutta, kuten suojella pihan ötököitä ja perhosia, hoitaa pihaa luonnonmukaisesti ja perustaa nurmikon tilalle niityn. Pienilläkin teoilla on merkitystä erityisesti rakennetussa ympäristössä.

8.2. 2022 klo 16–18  Viljava maa -tutki, paranna ja huolehdi

Marjut Kortteisto, kotipuutarha-asiantuntija Pirkanmaan Martat

Maan hyvästä kasvukunnosta huolehtiminen on edellytys kestävään puutarhanhoitoon. Kompostoimalla kaiken eloperäisen jätteen kierrätät samalla ravinteita ja säästät luonnonvaroja ja ympäristöä. Tutustu oman pihan maahan ja opettele huolehtimaan maan hiilivarastosta ja kasvukunnosta. Suunnittele huolellisesti pihan muutos- ja maanparannustyöt, koska ne jättävät aina jäljen pihan ekosysteemiin.

15.2. 2022 klo 16–18 Kotipiha kuntoon -hoida vastuullisesti

Marjut Kortteisto, kotipuutarha-asiantuntija Pirkanmaan Martat

Hyvin voivat kasvit ovat kestävän pihan kruunu. Oikeanlaisilla pihan hoitotöillä voit vaikuttaa kasvien terveyteen, kestävyyteen ja sadontuottoon. Monimuotoisessa pihassa hoitotöitä tehdään koko pihan ekosysteemi huomioon ottaen ja suojellaan kasveja vastuullisesti.

22.2.2022 klo 16–18 (uusi ajankohta) 8.3.2022 klo 16-18   Kotipihan kasvivalinnat  

Arja Pehkonen, kotipuutarha-asiantuntija Etelä-Hämeen Martat

Jokainen meistä voi tehdä ympäristötekoja omalla kotipihallaan. Kun suosit kestäviä koriste- ja hyötykasveja ja luonnonlajeja, valitset kasvit kasvupaikan vaatimusten mukaan ja huolehdit kasvillisuuden monimuotoisuudesta, niin olet jo hyvällä matkalla kohti ekoloogisempaa pihaa.

1.3.2022 klo 16–18 Kasvata ruokaa viljelylaatikossa

Tiina Ikonen, kotipuutarha-asiantuntija, Marttaliitto

Hyötykasvit kuuluvat jokaiseen kotipihaan ja niiden viljely on helppoa ja hauskaa. Viljelyn voi aloittaa perustamalla viljelylaatikon. Jo yhdestä laatikosta saa mukavasti tuoreita vihanneksia ruokapöytään, useammasta riittää säilöttävääkin. Perusta laatikot huolellisesti, kokeile useita kasvilajeja ja tee istutussuunnitelma. Laatikoissa voi kasvattaa mitä tahansa vihanneskasveja, kun varaa niille tilaa sopivasti.