Martat ja Sinituote käynnistävät Suomen juhlavuoden 2017 kunniaksi Moppirata-kiertueen. Moppirata on siivoustyöpaja, jonka tavoitteena on opettaa siivoustaitoja 4. luokkalaisille. Kursseja järjestetään ympäri Suomea syyslukukaudella 2017.

Moppirata on yhden oppitunnin mittainen toiminnallinen tuokio. Se tukee niin laaja-alaisia osaamiskokonaisuuksia, kun kotitaloudenkin sisältöalueita, uuden opetussuunnitelman suuntaisesti. Laaja-alaiseen osaamiskokonaisuuteen sisältyy oppilaiden arjen taitojen kehittäminen ja oppimisympäristön siisteydestä huolehtiminen. Aihealueeltaan se sopii sisällytettäväksi esimerkiksi kotitalousopetukseen, jossa vuosiluokilla 3-6 on mahdollista harjaannuttaa itsenäistä toimintaa erilaisissa kotiin liittyvissä tehtävissä. Täten tuokion teema, kodin siivous, tukee juuri tätä aihealuetta.

Oma koulun 4-luokkalaiset mukaan?

 • Jos tiedät koulun, joka on halukas lähtemään mukaan, voit olla yhteydessä oman alueesi marttapiiriin ja kysyä mahtuuko mukaan. Voit ilmoittaa kiinnostuksesi myös verkkolomakkeella. Kouluilmoittautumiset päättyivät 2.10.2017!
 • Martta valmistelee tuokion etukäteen koulun tiloissa. Tuokion alussa näytetään Sinituotteen tuottama YouTube-video, jossa esiintyy tubettaja Pikku Pinsku. Tätä varten koulun puolesta tarvitaan valmiiksi ainoastaan laite (smartboard tai muu vastaava) videon toistamiseen. Tarvittaessa video voidaan toistaa myös tietokoneen/tablettien kautta. Voit katsoa videon tämän sivun kautta ja se löytyy myös Youtubesta.
 • Luokanopettaja tulee saamaan tarkemmat ohjeistukset, mutta pääpiirteittäin toimintatuokio ei tule vaatimaan luokanopettajalta juurikaan toimia etukäteen. Itse toimintatuokiossa opettajan rooli on toimia lähinnä avustajana.
 • Oppilaiden vanhempia olisi hyvä tiedottaa etukäteen tulevasta työpajasta ja siihen liittyvästä yritys- ja järjestöyhteistylöstä. Luokanopettajalle annetaan tästä tarkempi ohjeistus.

Oppilaille moppi

Oppilaat saavat osallistumisesta palkinnoksi mopin, innostamaan kotitöiden jatkamista kotona. Koti on paras paikka harjoitella kotitöitä. Kun lapset otetaan mukaan kodin askareisiin, opitaan samalla arjen hallinnan taitoja ja vastuullisuutta. Haluamme juhlavuonna tukea näiden taitojen oppimista.

Haluatko vapaaehtoiseksi?

 • Vapaaehtoisilla on erinomainen mahdollisuus tulla mukaan toteuttamaan lasten siivoustyöpajoja.
 • Vapaaehtoinen toteuttaa vähintään yhden tai halutessaan useamman työpajan syksyllä 2017 valmiiden ohjeiden mukaan oman aikataulunsa mukaisesti. Tavalliset arkisiivouksen taidot riittävät oppilaita ohjaavalle aikuiselle.
Anna palautetta moppirata-tuokion pitämisestä syksyllä 2017
 • Kaikki ohjaajat saavat kiitokseksi Sinituotteen tuotepaketin pitämänsä moppiratatuokion ja palautteen antamisen jälkeen. Palaute annetaan tämän palautelinkin kautta  moppiratatuokion pitämisen jälkeen syksyllä 2017.
Osallistu marttapiirien koulutuksiin tai katso ohjeet ja aineisto verkosta
 1. Vapaaehtoiset koulutetaan työpajan pitämiseen marttapiirien järjestämissä koulutuksissa. Löydät listan alta.
 2. Jos et pääse mukaan koulutukseen, voit tutustua aineistoon itsenäisesti ja kysyä tarvittaessa lisää lähimmästä piiristä. Voit katsoa myös verkkoluennon tältä sivulta.
 3. On tärkeää, että ilmoitat lähimpään piiriin, mihin alakouluun olet menossa  ja milloin. Piiri kysyy sinulta tarkemmat tiedot, kun ilmoittaudut. Voit ilmoittaa tiedot myös verkkolomakkeella.  Piiri lähettää tiedot Sinituotteelle, joka toimittaa kouluihin sekä vapaaehtoisen tarvitsemat että lapsille lahjoitettavat siivousvälineet valmiiksi. Toivottavaa olisi, että saisimme tiedot kouluista jo toukokuussa, jotta osaamme varautua oikeaan määrään välineitä. Mutta myös syksyllä on mahdollista vielä ilmoittautua mukaan.
 4. Jos et tiedä omaa lähimpää piiriä, ota yhteyttä marjo.ranta@martat.fi tai teija.jerkku@martat.fi.
2.2. Pori Lounais-Suomen Martat klo 18 Valtakatu 7C, 28100 Pori
2.2 Turku Lounais-Suomen Martat Yliopistonkatu 33, 20100 Turku
1.4 Kokkola Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Martat
5.4 Kouvola Kymenlaakson Martat Torikatu 6, 45100 Kouvola
5.4 Helsinki Uudenmaan Martat klo 17 Lapinlahdenkatu 3, 00180 Helsinki
12.4 Lahti Itä-Hämeen Martat klo 17 Laaksokatu 1, 15140 Lahti
18.4 Lappeenranta Etelä-Karjalan Martat klo 17 Valtakatu 45, 53100 Lappeenranta
25.4 Tampere Pirkanmaan Martat Tampellan esplanadi 7, 33100   Tampere
3.5 Kuopio Savon Martat klo 17 Haapaniementie 23 B
4.5 Juva Savon Martat klo 17 Juvantie 20
16.5 Jyväskylä Keski-Suomen Martat klo 17 Yliopistonkatu 11, 40100 Jyväskylä
8.8 Joensuu Pohjois-Karjalan Martat klo 17 Koskikatu 5-7, 80100 Joensuu
16.8 Hämeenlinna Etelä-Hämeen Martat  klo 13  Birger Jaarlin katu 21 (sisäpiha).
22.8 Oulu Pohjois-Pohjanmaan Martat
24.8 Kajaani Kainuun Martat klo 18 Sammonkatu 10 A 3  Kajaani.
28.8 Rovaniemi Lapin Martat klo 17  Rovakatu 13, Rovaniemi

 Moppirata-videolta voit kuunnella ja katsoa, miten voit toteuttaa toimintatuokion

Vapaaehtoisen materiaalit

Moppirata koulutusdiat vapaaehtoisille

Moppirata ohjeita vapaaehtoisille

Moppiradan toiminnalliset pisteet

Moppirata muistilista vapaaehtoisille

Moppirata tiedote rehtorille/koululle

Moppirata tiedote opettajalle

Moppiajokortti

 

 

Jaa sivu