[et_social_share_media][/et_social_share_media]

[et_social_share_media][/et_social_share_media]

Tehtävä Z -toiminnan avulla vahvistetaan syrjäytymisvaarassa olevien nuorten itseluottamusta harjaannuttamalla kädentaitoja ja arjenhallintaa sekä lisätään osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Tavoitteeseen päästään Tehtävä Z -ohjelmien sekä #pystyn #jojagkan -kampanjan avulla.

Tehtävä Z -ohjelmat vuonna 2019:

  • Ohjelmia järjestetään 16 kpl eri puolilla Suomea.
  • Yhden ohjelman pituus on noin 3 kk ja se pitää sisällään keskimäärin 8 tapaamiskertaa.
  • Yhteen ohjelmaan otetaan mukaan 5-10 nuorta, jotka yhdessä neuvontajärjestön asiantuntijan kanssa muodostavat toiminnallisen tiimin ja yhteistyössä valitsevat ja toteutettavat suunnitellun tehtävän. Tehtävä voi olla esim. virkistystilaisuuden järjestäminen vanhuksille palvelutalossa, tilan tai paikan siivoaminen tai pienimuotoinen kunnostaminen, maiseman raivaaminen, pop up -käsityö/taidetapahtuman järjestäminen, ravintolapäivään osallistuminen.
  • Neuvontajärjestön asiantuntija kuljettaa ohjelmaa eteenpäin ja on nuorille tuki, jonka kanssa he voivat kasvattaa ohjelmassa tarvittavia tietoja ja taitoja.
  • Ohjelman aikana nuoret saavat uusia sekä vahvistavat jo olemassa olevia valmiuksiaan mm. arjen hallinnassa, kädentaidoissa, ryhmässä ja yksilönä toimimisessa sekä työelämässä tarvittavissa hyvien käytöstapojen mukaisessa toiminnassa ja yhteisöllisyyttä lisäävien verkostojen luomisessa.

Marthaförbundetin Z-ohjelman nuoret Vaasassa toteuttivat ruokakattausnäyttelyn Vaasan Taitokeskukseen, katso video.

Neuvontajärjestöt opettivat nuorille vuonna 2018 11 155 arjen- ja kädentaitoa #pystyn #jojagkan -kampanjassa

Neljän neuvontajärjestön yhteinen #pystyn #jojagkan -kampanja haastoi aikuiset opettamaan talkoilla nuorille omia arjen ja kädentaitoja. Tammikuussa alkaneen kampanjan tavoitteena oli opettaa vähintään 10 000 taitoa lokakuun 2018 loppuun mennessä. Tavoite saavutettiin 22.10.2018.

Eniten Pystyn-kampanjassa opetettiin kodin siivoukseen liittyviä asioita. Näissä taidoissa nuoria opetettiin muun muassa kierrätyksessä, lajittelussa sekä biojätepussien taittelussa. Ruoanlaitto ja leivonta nousivat toiseksi ja kolmanneksi suosituimmiksi opetettaviksi taidoiksi. Neljäntenä tulivat käsityöt, joiden opetettujen taitojen kirjo oli moninainen, langan värjäystä, makrameeta, kankaanpainantaa, koristemaalausta, mutta myös erilaiset puutyöt olivat suosittuja opetettavia taitoja.

Positiivinen kampanja antoi monelle nuorelle eväitä parempaan arkeen.

Vuoden 2018 kampanjan päättyi lokakuun lopussa, mutta hyvien tulosten vuoksi järjestöt ovat päättäneet pitää laskurin edelleen toiminnassa ja kampanja jatkuu koko vuoden 2019.

Taitojen kerryttämistä voi jatkaa edelleen osoitteessa www.pystyn.fi.

Osaatko vaihtaa autonrenkaat?

Osaatko ommella haalarimerkin?

Osaatko leipoa mustikkapiirakan?

Osaatko valmistaa vihdan tai vastan?

Tehtävä Z -toiminta toteutetaan neljän järjestön yhteistyönä. Toteutukseen osallistuvat Marttaliitto/Marttapiirit, Finlands Svenska Marthaförbund r.f., Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry, ProAgria Etelä-Suomi ry/Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset.

Lisätietoja antaa

Hankekoordinaattori Hanna Viita, hanna.viita(at)martat.fi, 050 339 0494

Tehtävä Z / Uppdrag Z toimintaan rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

 

Yhteistyökumppanit