Marttaperinne

Yli 120-vuotiaalla Marttajärjestöllä on takanaan pitkä ja värikäs historia. Marttaperinne-sivut kokoavat yhteen tietoa, kuvia ja artikkeleita marttajärjestön historiasta ja toimijoista. Tervetuloa tutkimusmatkalle!

Ensimmäiset vuosikymmenet

Marttajärjestö perustettiin Helsingissä 29.3.1899. Alkuperäinen nimi Sivistystä kodeille oli venäläiselle hallinnolle liian radikaali. Useiden ehdotusten joukosta nimeksi valittiin Alli Nissisen keksimä Martat.

Martattaliiton historia 1899–2019

Historiasta kertova video on tehty 120-vuotisjuhlavuonna 2019. Alussa oleva luettu osuus on järjestön perustajan Lucina Hagmanin perustamispuheesta.

Marttojen toimia vuonna 1941

Marttojen monipuolista toimintaa kuvattiin eri puolilla Suomea 1940-luvun taitteessa. Elokuvassa martat tutustuvat innostuneesti mm. kotien uusimpaan teknologiaan Mukana on myös kuvaa Marttojen 40-vuotisjuhlilta vuodelta 1939.

Kunniapuheenjohtaja Vieno Simonen

Vieno Simonen oli Suomen ensimmäisiä naisministereitä ja toimi Marttaliiton valtuuskunnan puheenjohtajana vuosina 1953–1969. Kunniapuheenjohtajaksi hänet kutsuttiin vuonna 1969. Simosen videohaastattelu on vuodelta 1989.

Lue lisää Simosesta

Kunniapuheenjohtaja Salme Holma

"Marttatoiminta on ollut minun purjeveneeni. Edistin omalla puheenjohtajakaudellani naisten asemaa sekä kehitysyhteistyön ja kansainvälisen toiminnan vahvistumista martoissa. Niin kauan kuin on koteja, meillä martoilla on tehtävä."

Kerro meille tarinasi

Korjauksia sivustolla oleviin henkilötietoihin sekä yhteydenottoja merkittäviin marttoihin liittyen voi lähettää sivujen toimistukselle osoitteeseen marttaperinne@martat.fi