Oletko koskaan ollut mukana liveluennolla? Se on mukava tapa oppia uutta – kuuntelet, katselet ja voit esittää kysymyksiä. Marttojen Aikaa oppia -sarjaan kuuluvissa marttalive-lähetyksissä kerromme sinulle esimerkiksi kasvisruoista, yrttien kasvatuksesta ja kodinhoidosta. Tule oppimaan uutta, saamaan tietoa ja kuulemaan vinkkejä. Me martat haluamme olla tukenasi ja helpottaa arkea.


Marttalive-lähetykset 2021

Ajankohta: torstaisin, kello 18.00. Siirry tästä Facebookiin >

Kaikki marttalivet tallennetaan. Vaikka et ehtisikään mukaan, voit katsoa lähetykset myöhemmin.

Päivä

Sisältö

21.1.

Yhden kattilan taktiikka

Yhden kattilan taktiikalla valmistat arjen ruoat yhdessä padassa. Taktiikka helpottaa arkea, kun ylimääräistä tiskiä ei synny! Tämän illan livessä keskustellaan taktiikasta ja valmistetaan sen avulla lämmin lohi-fetasalaatti. Lisäksi puhutaan hieman siitä, miten taktiikkaa voi hyödyntää arjen kestävien ja terveellisten ruokavalintojen tekemisessä. Kanssasi kokkailemassa on Marttaliiton Salla Kinnunen.

28.1.

Mikä on luomua? Tunnetko luomumerkinnät?

Luomutuotantoa valvotaan säännöllisesti, ja valvonta ulottuu koko tuotantoketjuun pellolta pakkaukseen sekä vähittäiskauppojen ja ammattikeittiöiden luomutarjontaan. Kaikissa pakatuissa luomutuotteissa on valvovan viranomaisen tunnus, joka on Eurolehti-luomutunnuksen yhteydessä. Pakattujen luomuelintarvikkeiden tunnistaminen kaupassa onkin helppoa Eurolehti-merkin kautta. Luomuasioista meille kertoo Luomuliiton Jaana Elo ja Marttaliiton Hanna Viita

4.2.

Loihdimme Runebergin torttuja

Kotona leipominen on hauskaa ja edullista. Ja itsen tehden saa hurmaavat tuoksut keittiöön. Runebergin päivän ja talven kunniaksi leivomme Runebergin torttuja ja otamme selvää siitä, miten itse tekemällä voi säästää. Vinkit antaa Katri Pellikka, Marttaliitto.

11.2.

Leivomme laskiaispullia

Laskiaispulla goes ystävänpäivä! Marttojen Emmi Tuovinen antaa vinkit laskiaispullien tuunaukseen ja uusiin toteutusideoihin. Maistelemme erilaisia täytteitä hillon ja mantelimassan ohella. Ystävänpäiväpullia varten harjoittelemme kermavaahdon värjäämistä ja valitaan söpöimmät koristeluideat. Emmi on Marttaliiton ruoka- ja ravitsemusasioiden kehittämispäällikkö: kotitalousopettaja ja ETM, ravitsemustiede.

18.2.

Välipaloista virtaa! Miten syntyy välipala urheilijalle?

Urheileva nuori tarvitsee riittävästi energiaa laadukkaista lähteistä, jotta energiaa riittää kasvuun sekä kehitykseen urheilussa. Hyvät välipalat ovat tällä saraa onnistumisen kulmakivi, sillä niihin panostamalla pystytään usein vaikuttamaan ruokavalion kokonaislaatuun positiivisesti. Jos välipalat unohtuvat päiväohjelmasta, saattaa energiansaanti jäädä liian vähäiseksi, kun kulutus on kovaa. Tässä livessä paneudutaan erityisesti siihen, muuttaako tavoitteellinen urheilu ruokavaliota ja millaisia ovat urheilijan arkea tukevat välipalat. Kanssasi välipalojen äärellä on Pohjois-Karjalan Marttojen kotitalousasiantuntija, ravitsemusterapeutti Ringa Nenonen.

25.2.

Viikon ruokalistat haltuun!

Arjen tohinassa viikon ruokalistan suunnitteleminen on suuri apu, niin pienissä kuin isommissa talouksissa! Kun suunnittelee viikon ruoat etukäteen, aikaa kuluu vähemmän sekä kaupassa käyntiin että itse kokkaamiseen. Ruokalistojen suunnittelussa on hyvä muistaa tietyt ohjenuorat, joiden avulla arkiruokailu ei käy lompakon päälle ja on lisäksi kestävää ja terveellistä. Vinkit viikon ruokailuihin sekä helppoon ja herkulliseen arkiruokaan antaa kotitalousasiantuntija Salla Kinnunen.

4.3.

Tule mukaan marttoihin!

Oletko miettinyt Marttoihin liittymistä? Tule kuulemaan marttatoiminnasta ja monipuolisista marttailun mahdollisuuksista. Saat vinkkejä jäseneksi liittymiseen ja sopivan yhdistyksen löytämiseen. Mukana kansalaistoiminnan ja viestinnän johtaja Reija Salovaara ja uusi kansalaistoiminnan koordinaattori Emilia Laine.

11.3.

Rasvaista ja pehmeää

Joskus käytiin rasvasotaa ja edelleen rasvakattilassa kiehuu! Marttaliiton kehittämispäällikkö ETM Maija Soljanlahti kertoo, miksi pehmeää rasvaa tarvitaan ja mistä sitä saa riittävästi. Minkälainen rasva on terveydelle ja ympäristölle paras valinta? Mikä sopii päivittäiseen käyttöön, mikä juhlahetkiin? Mikä sopii leivontaan ja mikä taas on parasta leivänpäällä? Voit lähettää aiheeseen liittyviä kysymyksiä Maijalle ennen lähetystä osoitteeseen maija.soljanlahti@martat.fi.

18.3.

Käsityövinkkejä

Pääsiäinen lähestyy! Askartelemme yhdessä suloiset munakennot pääsiäisyllätyksille ja kurkkaamme askarteluvinkit kortteihin läheisille, joita emme nyt pääse tapaamaan kasvotusten. Lisäksi saat vinkit hauskoihin pääsiäismunien maalaustekniikoihin. Askarteluohjeet on toteuttanut Laura Hakkarainen ja niitä esittelevät Marttaliiton järjestötiimin Reija Salovaara ja Emilia Laine.

25.3.

Pääsiäisvinkkejä

Marttalivessä valmistetaan helppo pääsiäismenu ja istahdetaan kauniisti katetun pöydän ääreen. Kanssamme pääsiäistä valmistelee Lounais-Suomen Marttojen kotitalouden asiantuntija Emmi Lukkarila.

8.4.

Garderobi

Harkitse, korjaa ja kierrätä: Marttojen Garderobivinkeillä pidennät tekstiilien käyttöikää ja vähennät tekstiilien ympäristökuormaa. Tule kuulolle, opi uutta ja jaa omat vinkkisi! Marttojen Salka Orivuori kertoo lisää. Salka on Marttaliiton kehittämispäällikkö, vastuullaan ilmasto- ja ympäristöasiat. Mukana myös Pirjo Kuisma Harvialan Martoista.

15.4.

Vaatteiden vaihtopäivät

Tiedätkö, mitä tapahtuu Maailman suurimpana marttailtana, jota tänä vuonna vietetään viikon ajan (19.-25.4.2021). Kutsummekin kaikki marttayhdistykset eri puolilta Suomea mukaan toteuttamaan viikkoa. Marttalivessä valmistaudumme tapahtumaamme vaatteiden vaihtopäivän merkeissä – tule kuulolle! Kanssamme ovat Marttojen Terhi Lindqvist ja Henna Hautakangas. Terhi on Marttaliiton kansainvälisen toiminnan kehittämispäällikkö ja Henna on ympäristöasiantuntija.

22.4.

Yksi maapallo riittää

Tiesitkö, että Marttojen vuoden 2021 teemana on kohtuullisuus. Marttalivessä puhumme ympäristön kannalta kestävistä valinnoista, jotka ovat myös hyvinvoinnin ja terveyden kannalta hyviä. Tule kuulolle, opi uutta ja jaa omat ajatukset siitä, millaisia vinkkejä antaisit muille arjen kestävien valintojen toteuttamiseen. Marttojen Salka Orivuori kertoo Henna Hautakankaan kanssa lisää. Salka on Marttaliiton kehittämispäällikkö, vastuullaan ilmasto- ja ympäristöasiat. Henna on ympäristöasiantuntija.

29.4.

Erityisruokavalioiden maukas vappu!

Perinteiset vappuherkut muuntuu moneen ruokavalioon sopiviksi pienellä vaivalla. Oletko esimerkiksi koskaan tehnyt gluteenittomia munkkeja tai maistanut vegaanisia nakkeja? Illan Marttalivessä kuulet vinkit erityisruokavalioiden vappuun ja sekä ihanaan vegaaniseen perunasalaattiin. Mukana kokkailemassa kanssasi on Marttaliiton kotitalousasiantuntija Salla Kinnunen.

6.5.

Kakku äidille!

Nyt valmistaudumme äitienpäivään leipomalla kakku juhlapäivään. Kakkuvinkkejä sinulle antaa Lounais-Suomen Marttojen kotitalouden asiantuntija Emmi Lukkarila.

20.5.

Ikkunat puhtaaksi!

Koti kirkastuu ja tuntuu puhtaammalta, kun aurinko pääsee paistamaan puhtaiden ikkunalasien läpi. Karistetaan viimeisetkin talven ja kevään pölyt matkasta ja käydään läpi vinkit tehokkaaseen ja turvalliseen ikkunanpesuun. Marttalivessä opastaa Marttojen Tuuli Kanerva.

26.5.

Voikukkaa monella tapaa! (Marttalive pidetään Instagramissa.)

Keskiviikkona 26.5.2021 klo 17.30 Instagramissa aiheena Voikukka! Marttaliiton kotitalousasiantuntija Salla Kinnunen saa vieraakseen Voikukka-pientareelta pataan-kirjan kirjoittajan Juho Hämäläisen, joiden kanssa kaikki pääsevät kokkaamaan voikukka-juuressalaattia sekä voikukka-toscan. Juho ja Salla ehtivät vinkata myös muita tapoja käyttää voikukkaa!

27.5.

Pieni juhlabrunssi!

Moni joutuu viettämään kevään juhlia poikkeusoloissa, se ei kuitenkaan tarkoita etteikö elämän suuria merkkipaaluja tulisi juhlistaa! Pienelle porukalle luonnistuu esimerkiksi ihana juhlabrunssi. Vinkit brunssitarjoiluihin ja luonnonyrttiherkkuihin sinulle on kertomassa Marttaliiton kotitalousasiantuntija Salla Kinnunen.

3.6.

Kasvimaan kylvöt ja istutukset

Alkukesä on kasvimaan valmistelun aikaa. Pienemmältä tai isommalta kasvimaalta saat mukavasti tuoretta pöytään. Teemme livelähetyksen Kukkolan näytepuutarhassa Pohjois-Karjassa, jossa teemme ajankohtaan sopivia kasvimaan kylvöjä ja istutuksia. Saat myös vinkkejä kasvatettavista hyötykasveista. Mukana kasvimaalla on Pohjois-Karjalan Marttojen kotipuutarha- ja ympäristöasiantuntija Maarit Sallinen-Uusoksa.

10.6

Makoisaa mansikasta

Tällä kertaa livelähetyksessä annetaan vinkkejä ahomansikan hyödyntämiseen. Livessä kuulet miten voit käyttää ahomansikkaa jo nyt sekä sitten kun marjojen satokausi alkaa. Saat myös muutaman maukkaan ja kesäisen mansikkareseptin. Mansikkaherkkuja valmistamassa ja vinkkejä antamassa on Marttojen Tuuli Kanerva.

17.6.

Juhannuksen retkiherkut!

Keskikesän juhlaa vietetään perinteisesti ulkona nautiskellen, satoi tai paistoi! Viimeinen vuosi on saanut suomalaiset innostumaan retkeilystä ja moni viettää varmasti juhannustakin luonnonhelmassa. Illan marttalivessä jaetaan vinkit juhannuksen maukkaisiin retkiruokiin, jotka sopivat mainiosti myös kaupunkijuhannuksen piknikille! Juhannustunnelmissa kanssanne on Marttaliiton kotitalousasiantuntija Salla Kinnunen.

26.8.

Itämeri-päivä

Tänään vietämme Itämeri-päivää yhdessä MarthaFörbundetin kanssa. Puhumme itämeriystävällisestä ruoasta, itämeriystävällisistä arjen teoista. Tule mukaan kanssamme meren äärelle!