Oletko koskaan ollut mukana liveluennolla? Se on mukava tapa oppia uutta – kuuntelet, katselet ja voit esittää kysymyksiä. Marttojen Aikaa oppia -sarjaan kuuluvissa Facebook Live -lähetyksissä kerromme sinulle esimerkiksi kasvisruuista, yrttien kasvatuksesta ja kodinhoidosta. Tule oppimaan uutta, saamaan tietoa ja kuulemaan vinkkejä. Me martat haluamme olla tukenasi ja helpottaa arkea.Marttalive-lähetykset Facebookissa

Kaikki Facebook-livet tallennetaan. Vaikka et ehtisikään mukaan, voit katsoa lähetykset myöhemmin. Katso kaikki marttalive-tallenteet täältä >

Ajankohta: torstaisin, kello 18.00

Päivä

Sisältö

27.8.

Säilöntä kuivaamalla

Tutustumme säilöntämenetelmistä kuivaamiseen. Meitä opastavat Marttojen kehittämispäälliköt Emmi Tuovinen ja Maija Soljanlahti. Tule katsomaan ja kyselemään, kun juttelemme sienten, marjojen, kasvisten, hedelmien ja yrttien kuivaamisesta. Mitä kaikkea voi kuivata? Käytätkö kuivaamiseen uunia, hyötykasvikuivuria vai oletko kuivannut huoneilmassa? Mitä pitää ottaa huomioon? Miten kuivattuja tuotteita voi käyttää? Kuivaisitko retkieväät syksyn retkelle?

3.9.

Sieniruoat: sienivatruskoja ja -levitettä

Sieniviikko jatkuu ja me tuomme ruudulle ihanat sienivatruskat, maukkaan sienilevitteen sekä kivoja vinkkejä näiden herkkujen valmistamiseen. Sinua opastaa Marttojen kotitalousasiantuntija Tiina Anola-Pukkila.

10.9.

Vinkkejä sesongin kasvisten käyttöön

Sesongin raaka-aineet ovat nyt parhaimmillaan, Facebook-livessä kerromme vinkkejä ja ideoita kasvisten käyttöön. Muistamme myös tällä viikolla vietettävän hävikkiviikon – annamme neuvoja, miten saat kasvikset säilymään ja hyödynnettyä ennen pilaantumista. Sinua opastaa Marttojen kotitalousasiantuntija Tiia Koppanen.

17.9.

Parhaat hävikkiruokavinkit

Keräsimme hävikkiviikon aikana martoilta arjen parhaat hävikin vähentämisvinkit. Marttaliiton kehittämispäälliköt Maija Soljanlahti ja Emmi Tuovinen näyttävät näistä suosikkinsa ja kertovat samalla, miten vältymme ikäviltä yllätyksiltä jääkaapissa ja mitä apua on pakkausmerkinnöistä hävikkitalkoissa.

24.9.

Ruokaa kestävästi – härkispannukakku uuniin

Härkispannukakkua tehdessä kerron sinulle lähiruoan ja raaka-aineiden valinnasta. Pannukakku on hyvä ruoka, joka muotoutuu moneen malliin eri raaka-aineiden kanssa. Se sopii hyvin niin suolaisiin kuin makeisiin tarjottaviin. Laita maukas pannukakku aamupalapöytään, syö välipalana tai ruokana. Helppo ottaa mukaan töihin tai harrastuksiin – kuumana tai kylmänä. Kanssasi kokkaa Marttojen kotitalouden asiantuntija Pia Niemonen.

1.10.

Tänään keittiössä tuoksuvat korvapuustit!

Millainen on hyvä pullataikina? Miten korvapuustit saadaan pysymään pystyssä? Miten tehdään korvapuustit vegenä, muna- tai maitoallergiselle. Näihin saat vastukset Facebook-livessä, jossa kaulinta heiluttaa Marttojen kotitalouden asiantuntija Emmi Lukkarila. Sunnuntaina 4.10. vietämme valtakunnallista korvapuustipäivää. Tule siis nappaamaan parhaat puustivinkit, niin pääset viikonloppuna laittamaan suut makiaksi.

8.10.

Energiansäästöviikko – energiatehokkaita ratkaisuja arkeen

Järkevä energiankäyttö vähentää asumisesta aiheutuvia ympäristövaikutuksia ja ilmastoa lämmittäviä päästöjä. Tekemällä energiatehokkaita ratkaisuja joka päivä, vaikkapa lämmintä vettä ja sähköä säästämällä, kevennät hiilijalanjälkeäsi ja vähennät arjen ympäristövaikutuksia. Marttojen ilmasto- ja ympäristöasioiden kehittämispäällikkö Salka Orivuori ja Motiva Oy:n kuluttajien energianeuvonnan asiantuntija kertovat hyödyllistä ja kiinnostavaa tietoa kodin energia-asioista.

15.10.

Lokakuu on puurokuu!

Tule kuulemaan marttaliveen, miten puuroja keittämällä voimme kerätä varoja tytöille ja naisille Kamerunissa, Etiopiassa ja Malawissa. Puuroja päivän eri aterioille keittävät Marttojen kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen samalla, kun Marttojen kehitysyhteistyöstä kertoo kehittämispäällikkö Terhi Lindqvist. Hyvää mieltä lähelle ja kauas!

22.10.

Annos Afrikkaa

Tule mukaan makumatkalle monien makujen Afrikkaan. Oranssia, keltaista ja lempeän tulista – maut ja värit kohtaavat houkuttelevasti afrikkalaisessa keittiössä, jossa ruokaa tehdään rakkaudella. Ota trendistä koppi ja tee omassa keittiössäsi makumatka kinnostavan ruoan parissa. Mukaan pääset Marttojen palvelu- ja markkinointijohtaja Marjahelena Salosen kanssa.

29.10.

Mitä on aivoterveellinen ruoka?

Martttojen kehittämispäällikkö Maija Soljanlahti kertoo, mikä on aivoterveellistä ruokaa. Mitä tutkimustieto kertoo esimerkiksi muistisairauksien ehkäisystä ja kuinka jokainen voi helliä aivoja päivittäin. Maija vinkkaa myös muutaman reseptin, jotka löytyvät martat.fi:stä.

5.11.

Miksi pakkausmerkinnät?

Marttojen hankekoordinaattori Hanna Viita ja kehittämispäällikkö Maija Soljanlahti juttelevat elintarvikepakkausmerkinnöistä. Mitä sinun on tärkeää katsoa pakkauksista, jos haluat tehdä terveellisiä valintoja? Tiedätkö, miten luet ravintosisältömerkintöjä? Entä mitä erilaiset merkit pakkauksessa kertovat? Voit lähettää kysymyksiä liven aikana – saa kysyä ja kommentoida. Olemme täällä sinua varten!

12.11.

Edessä leppoisa tulevaisuus?

Nappaa parhaat vinkit taloudelliseen varautumiseen ja tutustu uuteen Hallitse rahojasi -verkkovalmennukseen. Taloudellisesti huoletonta tulevaisuutta kanssasi pohtii Marttaliiton Rahat riittää! -hankkeen koordinaattori Erkki Ukkola ja Takuusäätiön Minna Markkanen.

19.11.

Ruokaa koko perheelle

Pikkulapsiperheessä yhdessä syöminen ja säännölliset ateriat rytmittävät päivää. Tule kuulemaan vinkkejä siihen, miten tehdä helppoa ja herkullista ruokaa vauvalle ja koko perheelle yhden padan periaatteella. Kanssasi kokkaa Marttaliiton Lapsiperheiden arjen tukeminen -toiminnan koordinaattori Katariina Silanen.

26.11.

Sanotaan EI kertakäyttökulttuurille

Euroopan jätteen vähentämisen viikolla 21.-29.11.2020 laitetaan stoppi kertakäyttökulttuurille. Marttalivessä keskustellaan kertakäyttöisyyden ongelmista ja tavaroiden käyttöiän pidentämisen hyödyistä. Saamme myös vinkkejä tavaroiden käyttöiän pidentämiseen ja kertakäyttöisyydestä luopumiseen. Kanssamme on Marttojen ilmasto- ja ympäristöasioiden kehittämispäällikkö Salka Orivuori ja Motiva Oy:n viestintäpäällikkö Suvi Salmela.

3.12.

Itsenäisyyspäivä

10.12.

Miksi pakkausmerkinnät? – EU:n nimisuojajärjestelmä

Tiesitkö, että suomalainen Lapin puikula -peruna kuuluu samaan laatujärjestelmään kuin Prosciutto di Parma -kinkku, Feta juusto ja Champagne? Mikä on EU:n nimisuojajärjestelmä? Mistä kuluttaja tunnistaa tähän laatujärjestelmään kuuluvat tuotteet? Näihin kysymyksiin saat vastaukset Facebook -livessä, jossa kysymyksiin ovat vastaamassa erikoissuunnittelija Marjo Särkkä-Tirkkonen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista sekä hankekoordinaattori Hanna Viita Marttaliitolta.

17.12.

Jouluvalmistelut

Aiemmat webinaarit ja Facebook-livet