Oletko koskaan ollut mukana liveluennolla? Se on mukava tapa oppia uutta – kuuntelet, katselet ja voit esittää kysymyksiä. Marttojen Aikaa oppia -sarjaan kuuluvissa marttalive-lähetyksissä kerromme sinulle esimerkiksi kasvisruoista, yrttien kasvatuksesta ja kodinhoidosta. Tule oppimaan uutta, saamaan tietoa ja kuulemaan vinkkejä. Me martat haluamme olla tukenasi ja helpottaa arkea.


Marttalive-lähetykset Facebookissa 2021

Kaikki Facebook-livet tallennetaan. Vaikka et ehtisikään mukaan, voit katsoa lähetykset myöhemmin.

Ajankohta: torstaisin, kello 18.00 (Täydennämme sisältöjä…)

Päivä

Sisältö

21.1.

Yhden kattilan taktiikka

Yhden kattilan taktiikalla valmistat arjen ruoat yhdessä padassa. Taktiikka helpottaa arkea, kun ylimääräistä tiskiä ei synny! Tämän illan livessä keskustellaan taktiikasta ja valmistetaan sen avulla lämmin lohi-fetasalaatti. Lisäksi puhutaan hieman siitä, miten taktiikkaa voi hyödyntää arjen kestävien ja terveellisten ruokavalintojen tekemisessä. Kanssasi kokkailemassa on Marttaliiton Salla Kinnunen.

28.1.

Mikä on luomua? Tunnetko luomumerkinnät?

Luomutuotantoa valvotaan säännöllisesti, ja valvonta ulottuu koko tuotantoketjuun pellolta pakkaukseen sekä vähittäiskauppojen ja ammattikeittiöiden luomutarjontaan. Kaikissa pakatuissa luomutuotteissa on valvovan viranomaisen tunnus, joka on Eurolehti-luomutunnuksen yhteydessä. Pakattujen luomuelintarvikkeiden tunnistaminen kaupassa onkin helppoa Eurolehti-merkin kautta. Luomuasioista meille kertoo Luomuliiton Jaana Elo ja Marttaliiton Hanna Viita

4.2.

Loihdimme Runebergin torttuja

Kotona leipominen on hauskaa ja edullista. Ja itsen tehden saa hurmaavat tuoksut keittiöön. Runebergin päivän ja talven kunniaksi leivomme Runebergin torttuja ja otamme selvää siitä, miten itse tekemällä voi säästää. Vinkit antaa Katri Pellikka, Marttaliitto.

11.2.

Leivomme laskiaispullia

Laskiaispulla goes ystävänpäivä! Marttojen Emmi Tuovinen antaa vinkit laskiaispullien tuunaukseen ja uusiin toteutusideoihin. Maistelemme erilaisia täytteitä hillon ja mantelimassan ohella. Ystävänpäiväpullia varten harjoittelemme kermavaahdon värjäämistä ja valitaan söpöimmät koristeluideat. Emmi on Marttaliiton ruoka- ja ravitsemusasioiden kehittämispäällikkö: kotitalousopettaja ja ETM, ravitsemustiede.

18.2.

Välipaloista virtaa! Miten syntyy välipala urheilijalle?

Urheileva nuori tarvitsee riittävästi energiaa laadukkaista lähteistä, jotta energiaa riittää kasvuun sekä kehitykseen urheilussa. Hyvät välipalat ovat tällä saraa onnistumisen kulmakivi, sillä niihin panostamalla pystytään usein vaikuttamaan ruokavalion kokonaislaatuun positiivisesti. Jos välipalat unohtuvat päiväohjelmasta, saattaa energiansaanti jäädä liian vähäiseksi, kun kulutus on kovaa. Tässä livessä paneudutaan erityisesti siihen, muuttaako tavoitteellinen urheilu ruokavaliota ja millaisia ovat urheilijan arkea tukevat välipalat. Kanssasi välipalojen äärellä on Pohjois-Karjalan Marttojen kotitalousasiantuntija, ravitsemusterapeutti Ringa Nenonen.

25.2.

Viikon ruokalistat haltuun!

Arjen tohinassa viikon ruokalistan suunnitteleminen on suuri apu, niin pienissä kuin isommissa talouksissa! Kun suunnittelee viikon ruoat etukäteen, aikaa kuluu vähemmän sekä kaupassa käyntiin että itse kokkaamiseen. Ruokalistojen suunnittelussa on hyvä muistaa tietyt ohjenuorat, joiden avulla arkiruokailu ei käy lompakon päälle ja on lisäksi kestävää ja terveellistä. Vinkit viikon ruokailuihin sekä helppoon ja herkulliseen arkiruokaan antaa kotitalousasiantuntija Salla Kinnunen.

4.3.

Tule mukaan marttoihin!

Oletko miettinyt Marttoihin liittymistä? Tule kuulemaan marttatoiminnasta ja monipuolisista marttailun mahdollisuuksista. Saat vinkkejä jäseneksi liittymiseen ja sopivan yhdistyksen löytämiseen. Mukana kansalaistoiminnan ja viestinnän johtaja Reija Salovaara ja uusi kansalaistoiminnan koordinaattori Emilia Laine.

11.3.

Rasvaista ja pehmeää

Joskus käytiin rasvasotaa ja edelleen rasvakattilassa kiehuu! Marttaliiton kehittämispäällikkö ETM Maija Soljanlahti kertoo, miksi pehmeää rasvaa tarvitaan ja mistä sitä saa riittävästi. Minkälainen rasva on terveydelle ja ympäristölle paras valinta? Mikä sopii päivittäiseen käyttöön, mikä juhlahetkiin? Mikä sopii leivontaan ja mikä taas on parasta leivänpäällä? Voit lähettää aiheeseen liittyviä kysymyksiä Maijalle ennen lähetystä osoitteeseen maija.soljanlahti@martat.fi.

18.3.

Käsityövinkkejä

25.3.

Pääsiäisvinkkejä

Marttalivessä valmistetaan helppo pääsiäismenu ja istahdetaan kauniisti katetun pöydän ääreen. Kanssamme pääsiäistä valmistelee Lounais-Suomen Marttojen kotitalouden asiantuntija Emmi Lukkarila.

8.4.

Garderobi

Salka Orivuori

15.4.

Vaatteiden vaihtopäivät

22.4.

Yksi maapallo riittää

Salka Orivuori

29.4.

Hyvää vappua!

6.5.

Kakku äidille!

Nyt valmistaudumme äitienpäivään leipomalla kakku juhlapäivään. Kakkuvinkkejä sinulle antaa Lounais-Suomen Marttojen kotitalouden asiantuntija Emmi Lukkarila.

20.5.

Ikkunat puhtaaksi!

27.5.

Vinkkejä kevään juhliin

3.6.

Kasvimaan kylvöt ja istutukset

Alkukesä on kasvimaan valmistelun aikaa. Pienemmältä tai isommalta kasvimaalta saat mukavasti tuoretta pöytään. Teemm livelähetyksen Kukkolan näytepuutarhassa Pohjois-Karjassa, jossa teemme ajankohtaan sopivia kasvimaan kylvöjä ja istutuksia. Saat myös vinkkejä kasvatettavista hyötykasveista. Mukana kasvimaalla on Pohjois-Karjalan Marttojen kotipuutarha- ja ympäristöasiantuntija Maarit Sallinen-Uusoksa.

17.6.

Juhannusherkut

26.8.

Itämeri-päivä

Tänään vietämme Itämeri-päivää yhdessä MarthaFörbundetin kanssa. Puhumme itämeriystävällisestä ruoasta, itämeriystävällisistä arjen teoista. Tule mukaan kanssamme meren äärelle!

Aiemmat webinaarit ja Facebook-livet