Livelähetys on mukava tapa oppia uutta. Facebookin Martat vinkkaa -sivun suorissa lähetyksissä viihdyt, opit uutta ja saat Marttojen pitkällä kokemuksella kertyneet vinkit. Alla olevasta listasta löydät tiedot tulevista lähetyksistä sekä linkit tallenteisiin.


Tulevat lähetykset

Syksy 2021

30.9.2021 Syksyn sato talteen säilöen
Erilaisilla säilöntämenetelmillä saadaan talteen syksyllä kypsyvät marjat ja kasvikset. Säilötyt tuotteet tuovat tuulahduksen syksystä talvellakin, jos ne eivät tule syödyksi jo aiemmin! Livessä valmistetaan vegaanista tomaatti-sellerivoita ja tyrni-omenasäilykettä sekä pihlajanmarjasta ja fenkolista hilloa ja marja-aroniasta chutneya. Vinkkejä säilöntään antaa Pohjois-Karjalan Marttojen kotitalousasiantuntija Loviisa Salin.
7.10.2021 Puurokuussa näkyy marttojen kansainvälinen työ
Lokakuu on puurojen sesonkia ja perinteisesti Martat ovat viettäneet silloin puurokuuta, keitelleet erilaisia puuroja erilaisissa tapahtumissa ja omissa marttailloissaan. Samalla on tempaistu kansainvälisten hankkeiden puolesta ja kerätty varoja Marttojen kehitysyhteistyölle, joita on tehty jo 41 vuoden ajan. Tapoja viettää puurokuuta on monia, niin kuin on eri puolella maailmaa erilaisia viljoja ja puurokulttuureja. Tule mukaan kuulemaan tämän hetken Marttojen tekemästä kehitysyhteistyöstä ja sekä miten viljat ovat eri maiden ruokavalion perusta. Maistuisiko sinulle Ugali tai meidän satokautemme huomioiden Herkkupuuro puolukoista ja omenoista vai perustaisitko Puurobaarin omalle perheellesi? Puuroja hämmentämässä ja marttojen kansainvälisestä työstä kertomassa on Etelä-Karjalan marttapiiristä kotitalousasiantuntija Tuija Kokkonen ja kansainvälinen martta Tuija Maaret Pykäläinen, jolla on vuosikymmenten kokemus kansainvälisestä toiminnasta. #martat #puurokuu #kotimaisetviljat #puurot #martatafrikassa #kehitysyhteistyö #kansainvälinentyö
14.10.2021 Pikku-Ässät säästävät energiaa keittiössä

Livessä kokataan uudesta Ässäkokki-vihkosta Kaurafruttia. Tule mukaan yhdessä lapsen tai lapsenlapsen kanssa valmistamaan herkullinen iltapala sekä oppimaan, kuinka keittiössä voi säästää energiaa.

21.10.2021 Kurpitsa on vuoden vihannes

Nämä eriväriset ja -muotoiset kasvikset ilahduttavat meitä joka vuosi tähän aikaan ja tiesitkö, että kurpitsa on vuoden 2021 vihannes?

Mitä kaikkea maukasta voimmekaan valmistaa erilaisista kurpitsalajikkeista? Tule mukaan seuraamaan livelähetystä, jossa Etelä-Karjalan Marttojen kotitalousasiantuntija Tuija Kokkonen kannustaa sinua kokeilemaan Spagetti-, Hokkaido-, Jätti-, Myski- ja Kesäkurpitsaa niin ruoanvalmistukseen, kuin leivontaan, unohtamatta syksyisiä lyhtyjä! Innostutaan yhdessä kurpitsoista!

#martat #vuodenvihannes #kurpitsa #kurpitsat

28.10.2021 Yksi maapallo riittää

Tämän päivän pikkulapsiperheissä kasvatetaan tulevaisuuden tekijöitä. Marttailuviikon livessä puhutaan Yksi maapallo riittää -teemalla viisaista valinnoista lapsiperheen keittiössä ja siivouskaapilla. Samalla pohditaan, kuinka kohtuullisuutta ja kestäviä arjen tekoja opetetaan lapsille.

Mukana vinkkailemassa ovat Pohjois-Karjalan Martoista Ringa Nenonen ja Tiina Anola-Pukkila. Tervetuloa mukaan!

#Marttailuviikko #Lapsiperhearki

4.11.2021 Tahrat pois

Kaatuiko punaviinilasi pöytäliinalle? Tippuiko mustikkakeittoa matolle? Roiskuiko rasvaa paidalle? Mitä nopeammin poistat tahran, sitä todennäköisemmin tahra irtoaa tekstiilistä!

Kotitalousasiantuntija Päivi Jukkara Etelä-Karjalan Martoista vinkkaa erityyppisten tahrojen poistoon ja tahranpoistoaineiden valintaan liittyvissä asioissa. Tepsiikö hiuslakka, sooda tai sitruunamehu tahranpoistossa? Sekin selviää, kun katsot Marttojen Tahranpoiston Facebook-liven.

11.11.2021 Isänpäivänä kokataan
Isänpäiväksi valmistetaan kalaa suolakuoressa. Valmistus on helppoa ja lopputulos juhlava. Livessä annetaan myös ideoita siihen, minkälaisia lisukkeita kalan kanssa voi tarjota. Vinkit isänpäivän lounaaseen antaa Marttojen kotitalousasiantuntija Tiia Koppanen. #isänpäivä #Kala #martatvinkkaa
18.11.2021 Joulun pehmeät paketit

Marttojen käsityötoiminnan harjoittelija Veera Tulla ja kansalaistoiminnan koordinaattori Emilia Laine antavat pehmoiset vinkit joulun ihanimpiin lahjoihin! Oheista löytyy jotakin niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin kässäilijöille!

26.11.2021 Älä osta mitään – harkitsematta
9.12.2021 Leipälahja: Juuri sinulle
16.12.2021 Joulu

Linkit aiempiin lähetyksiin

Syksy 2021

23.9.2021 Juurella leivottua leipää – helposti
16.9.2021 Puolitetaan ruokahävikki
9.9.2021 Valmisruokaa tuunaten
2.9.2021 Suomalainen ruoka ja sienet
26.8.2021 Itämeripäivä

Kevät 2021

17.6.2021 Juhannuksen retkiherkut
10.6.2021 Ahomansikka
3.6.2021 Kylvä ja istuta kasvimaalle
27.5.2021 Pieni juhlabrunssi
20.5.2021 Ikkunat puhtaaksi
6.5.2021 Äitienpäivä
29.4.2021 Erityisruokavalioiden vappuherkut
22.4.2021 Yksi maapallo riittää
15.4.2021 Vaatteiden vaihtopäivät
8.4.2021 Garderobi
26.3.2021 Pääsiäisen ruokavinkit osa 2
25.3.2021 Pääsiäisen ruokavinkit osa 1
18.3.2021 Pääsiäisen askarteluvinkit
15.3.2021 Eväsvinkit ylioppilaskirjoituksiin
11.3.2021 Rasvaista ja pehmeää
4.3.2021 Tule mukaan Marttoihin
25.2.2021 Viikon ruokalistat haltuun
18.2.2021 Nuoren urheilijan ruokavalio
11.2.2021 Laskiaispullat
4.2.2021 Runebergin tortut
28.1.2021 Miksi pakkausmerkinnät: Luomutuotanto
21.1.2021 Yhden kattilan taktiikka
14.1.2021 Miksi pakkausmerkinnät: EU:n nimisuoja

Syksy 2020

17.12.2020 Joulun ruokalahjat
10.12.2020 Piparitalkoot
3.12.2020 Karjalanpiirakat
26.11.2020 Stop kertakäyttökulttuurille
19.11.2020 Lapsiperheen ruokailu
12.11.2020 Taloudellinen varautuminen
5.11.2020 Miksi pakkausmerkinnät?
29.10.2020 Aivoterveellinen ruoka
22.10.2020 Annos Afrikkaa
15.10.2020 Puurokuu
8.10.2020 Energiansäästö
1.10.2020 Korvapuustit
24.9.2020 Härkispannukakku
17.9.2020 Hävikkiviikko
10.9.2020 Satokauden kasvikset
3.9.2020 Sieniviikko
27.8.2020 Säilöntä kuivaamalla

Kevät 2020

11.6.2020 Parsa, peruna ja muut juhannusruoat
4.6.2020 Kesän herkut lautasella
28.5.2020 Perustetaan perhosbaari
20.5.2020 Villinä villiyrteistä
14.5.2020 Helppo kotiruoka
7.5.2020 Vinkit etämarttailuun
30.4.2020 Ihanat vappumunkit
23.4.2020 Garderobi: Harkitse, korjaa ja kierrätä vaatteita
16.4.2020 Miten lisätä kasviksia ruokavalioon?