VALTAKUNNALLINEN VAPAAEHTOISTEN KOULUTUSPÄIVÄ 19.3.2022

Innostusta ja ajankohtaista Marttojen vapaaehtoistoiminnassa 

Vapaaehtoismarttojen koulutus antaa ideoita ja voimaa tehdä ja toimia. Tänä vuonna puutarha-, ruoka-, käsityö-, vertais-, ympäristö- ja kansainväliset martat kokoontuvat verkkokoulutukseen lauantaina 19.3. klo 9–15. Koulutuksesta saat innostusta, vertaistukea sekä tietoa vuoden ajankohtaisista teemoista ja tapahtumista. Pääset myös mukaan ideoimaan ja suunnittelemaan vuoden 2023 toimintaa. 

Koulutus koostuu aamupäivän kaikille yhteisestä osuudesta ja iltapäivän teemoittaisista ryhmätapaamisista, joissa Marttaliiton asiantuntijat kertovat ajankohtaisia kuulumisia, esittelevät vuoden teemoja, tapahtumia ja koulutuksia sekä johdattelevat katseet kohti vuoden 2023 toimintaa. 

Koulutus on tarkoitettu aktiivisesti vapaaehtoistoiminnassa mukana oleville puutarha, ruoka-, käsityö-, vertais-, ympäristö- ja kansainvälisille martoille ympäri Suomen. (Sienimartoille järjestetään oma koulutus syksyllä, mutta hekin voivat halutessaan osallistua aamupäivän yhteiseen osuuteen.) 

 

Iltapäivän marttapajojen sisältöä

Kansainväliset martat pohtivat ja inspiroituvat uudesta kehitysyhteistyökohteesta Sambiasta. Sambia-ajatusten ei tarvitse olla iltapäivän ainoana uutuutena, sillä tilaa on myös kansainvälisten toimintaryhmien tuoreille avauksille. Ulkomaille suuntaavien ideoiden ohella on hyvä muistaa, että kansainvälisyyttä ja monikulttuurisuutta voi edistää kotimaan kamarallakin. Siitä keväisenä teemaviikkona on Rasisminvastainen viikko, jota niin ikään pohdimme kansainvälisten marttojen kanssa vapaaehtoiskoulutuksessa.

Ympäristömartat paneutuvat porukalla ympäristöväittämien värittämään viestintäkampanjaan. Iltapäivän mittaan ympäristömartat pääsevät jakamaan niksejään sekä kuulemaan uusia toisiltaan. Elämme aikaa, jolloin viimeistään jokainen tarvitsee arkeensa ympäristöaiheisia vinkkivitosia. Tässä pajassa katse käännetään jo vuoteen 2023, jolloin vuoden teemana on varautuminen. Mitä se voisikaan tarkoittaa ympäristömartoille?

Vertaismarttojen iltapäivän teemoina on kokemusten ja vinkkien jakaminen, sekä toiveet vuodenvaihteen 2022–2023 toiminnansuunnitteluiltojen sisältöön ja toteutukseen. Puhutaan teemavuoden sisällöistä ja vertaismarttojen roolista viestinviejänä ja innostajana. Lisäksi vertaismartat saavat tietopaketin ajankohtaisista asioista ja marttailuvuoden sisällöistä.

Ruokamartat avartavat aistinautintojaan makukoulussa. Tutustumme yhdessä maistamisen saloihin ja kotona tehtäviin maisteluihin. Näitä ideoita voi viedä erilaisiin tapahtumiin ja kohtaamisiin tänä vuonna. Käännetään katse myös varautumisen vuoteen 2023. Mitä muuta taitoa tarvitaan ruokamartalta kuin kotivaraa?

Puutarhoissa ja parvekkeilla kasvaa kukkien lisäksi tänä vuonna syötävät antimet. Puutarhamartat pysähtyvät pohtimaan pian alkavan puutarhakauden trendejä, hyväksi havaittuja käytäntöjä sekä parastamaan toisten puutarhaintoilijoiden innovaatioita. Ajankohtaisten neuvojen ja teemojen lisäksi puutarhamartat antavat ideoidensa vaeltaa jo vuoteen 2023.

Kässämartat kokeilevat ryijysolmuja – ­yksinkertaisia ja inspiroivia. Tuoreen käsityötuttavuuden tai jo osatun ryijytaidon lomassa kässämartat miettivät vuoden tapahtumia ja tempauksia. Miten ryijyt näyttäytyvät yhdistysten tapahtumakalentereissa? Entä voisiko yhdistysväki innostua uudenlaisesta tempaustyypistä. Iltapäivän tunteina on hyvä hetki kertoa, kannustaa ja kehittää, niin tätä kuin jo seuraavaakin vuotta.

Ilmoittautuminen: Kysy piiriltäsi koulutukseen ilmoittautumislinkki viimeistään 11.3. Koulutus toteutetaan etänä Teamsilla ja sen materiaalit tulevat Martta-akatemiaan.  

Tervetuloa innostumaan ja ideoimaan yhdessä!