Merkkien käyttö

Merkkien asettelussa on omat sääntönsä. Jos henkilöllä on useita merkkejä, niistä käytetään vain kunkin merkkilajin arvokkainta. Kun käytetään useita eri merkkilajeja, merkit kiinnitetään allekkain vasempaan rintapieleen. Ylimmäksi tulee ansiomerkki, sitten vuosimerkki, sen alle taitoavaimet ja alimmaksi mahdollinen puheenjohtajan merkki. Tilaisuuden mukaan pyritään kuitenkin käyttämään vain muutamaa merkkiä kerrallaan ja vain yhtä M-kirjaimella varustettua merkkiä, joko jäsenmerkkiä, vuosimerkkiä tai ansiomerkkiä. Poikkeuksena tästä martan perinnemekko, jonka kauluksen kiinnitetään aina jäsenmerkki ja jonka lisäksi rintaan voi laittaa jonkun muun marttajärjestön merkin.

Marttojen ansio- ja muiden merkkien yleisten käyttöohjeiden mukaan kerrallaan käytetään aina korkeinta merkkiä. Marttajärjestössä käytössä olevista merkeistä arvokkaimpia ovat ansiomerkit, sitten vuosimerkit, harrastusmerkit, puheenjohtajan nuija ja kansainvälisten järjestöjemme merkit (NHF ja ACWW). Arvokkain kiinnitetään ylimmäksi ja muut sen jälkeen allekkain.

Kultainen ja suuri kultainen ansiomerkki kiinnitetään seuraavasti:

  •  vanhassa marttapuvussa vasempaan rintapieleen, marttahuivin päälle
  •  martan jakkupuvussa jakkuun tai villahuiviin samoin vasempaan rintapieleen, marttakankaisessa puserossa rintataskun yläpuolelle; ns juhlapuseroon ei kiinnitetä mitään merkkejä
  •  siviilipuvussa vasempaan rintapieleen
  •  kansallispuvussa vasempaan rintapieleen, liiviin tai jakkuun, vain liivittömässä kansallispuvussa puseroon

Muut merkit

Aika ajoin on myynnissä erilaisia pinssejä, joita esimerkiksi piirit ovat valmistuttaneet. Nekin ovat tavallaan järjestön tunnuksia. Niiden käyttöön ei kuitenkaan liity sääntöjä kuten varsinaisiin jäsenmerkkeihin. Pinssejä voi käyttää vapaasti monissa tilanteissa ja asuissa.

Jaa sivu