Merkkien käyttö

Merkkien asettelussa on omat sääntönsä. Jos henkilöllä on useita merkkejä, niistä käytetään vain kunkin merkkilajin arvokkainta. Kun käytetään useita eri merkkilajeja, merkit kiinnitetään allekkain vasempaan rintapieleen. Ylimmäksi tulee ansiomerkki tai vuosimerkki, sen alle taitoavaimet ja alimmaksi mahdollinen puheenjohtajan merkki. Tilaisuuden mukaan pyritään kuitenkin käyttämään vain muutamaa merkkiä kerrallaan ja vain yhtä M-kirjaimella varustettua merkkiä, joko jäsenmerkkiä, vuosimerkkiä, ansiomerkkiä tai vapaahetoistoimijan merkkiä. Poikkeuksena tästä martan perinnemekko, jonka kaulukseen, nappilistassa ylimmäiseksi, kiinnitetään aina jäsenmerkki. Tämän lisäksi rintaan voi laittaa ansio- vuosi- tai vapaaehtoistoimijan merkin.

Marttojen ansio- ja muiden merkkien yleisten käyttöohjeiden mukaan kerrallaan käytetään aina korkeinta merkkiä. Marttajärjestössä käytössä olevista merkeistä arvokkaimpia ovat ansiomerkit, sitten vuosimerkit, taitoavaimet, harrastusmerkit, vapaaehtoistoimijan merkki, puheenjohtajan nuija ja Pohjoismaiden Naisliiton merkki (NHF). Arvokkain kiinnitetään ylimmäksi ja muut sen jälkeen allekkain. Merkit kiinnitetään rintataskun yläpuolelle.

Kultainen ja suuri kultainen ansiomerkki kiinnitetään seuraavasti:

  •  vanhassa marttapuvussa vasempaan rintapieleen, marttahuivin päälle
  •  martan jakkupuvussa jakkuun tai villahuiviin samoin vasempaan rintapieleen, marttakankaisessa puserossa rintataskun yläpuolelle; ns juhlapuseroon ei kiinnitetä mitään merkkejä
  •  siviilipuvussa vasempaan rintapieleen
  •  kansallispuvussa vasempaan rintapieleen, liiviin tai jakkuun, vain liivittömässä kansallispuvussa puseroon

Muut merkit

Aika ajoin on myynnissä erilaisia pinssejä, joita esimerkiksi piirit ovat valmistuttaneet. Nekin ovat tavallaan järjestön tunnuksia. Niiden käyttöön ei kuitenkaan liity sääntöjä kuten varsinaisiin jäsenmerkkeihin. Pinssejä voi käyttää vapaasti monissa tilanteissa ja asuissa.

Jaa sivu