Koronatilanne vaikuttaa edelleen marttayhdistysten toimintaan. Koronatilanne vaihtelee maan eri osissa ja alueelliset ohjeistukset päivittyvät. Marttayhdistyksiä pyydetään seuraamaan alueellisia aluehallintoviraston antamia kokoontumisia koskevia ohjeistuksia, huolehtimaan maskien käytöstä, hyvästä käsien ja kokoontumistilojen hygieniasta sekä turvaväleistä.

Lue koronaryhmän uusin ohjeistus

Kannustamme kaikkia yhdistyksiä jatkamaan toimintaa ja kokeilemaan tarvittaessa vaihtelevia toimintamuotoja sekä toteuttamaan tapaamisia etäyhteyksin. Mikäli alueellinen ohjeistus mahdollistaa kasvokkaiset kokoontumiset, kannustamme huolehtimaan maskien käytöstä, hyvästä käsien ja kokoontumistilojen hygieniasta sekä turvaväleistä. Turvavälien pitäminen parhaiten ulkona. Marttatoimintaan sopivat hyvin sieni- ja marjaretket, piknikit, opastetut kävelyt, puutarhavierailut, ulkoliikunta ja vaikkapa ulkona toteutettavat neuvontatapahtumat.

Marttaliitto korostaa, että jokainen yhdistys on vastuussa viranomaisten määräysten, ohjeiden ja suositusten noudattamisesta omassa toiminnassaan ja jokaisen jäsenen tulee toimillaan olla estämässä koronaviruksen leviämistä. On tärkeää, että mukaan ei tulla, jos on vähäisiäkään sairauden oireita.

Verkossa ja etäyhteyksin toteutettava toiminta on hyvä toimintatapa joko osana yhdistyksen toimintaa tai kaikessa sen toiminnassa. Suunnitelkaa yhdessä ja kysykää jäseniltä, millaista toimintaa he toivovat. Kaikki eivät halua osallistua kasvokkaisiin tapaamisiin. Miettikää, mikä on yhdistyksenne tapa pitää yhteyttä ja kokoontua verkossa.

Jos yhdistys päättää kokoontua sisätiloissa, kannattaa huomioida seuraavat asiat:

 • Mahdolliset sisällä järjestettävät kokoukset ja toiminta tulee järjestää riittävän suuressa tilassa, ja rajata osallistujamäärä niin, että riittävät turvavälit on mahdollista säilyttää.
 • Pisaratartuntariski on tavallista suurempi, jos lauletaan tai harrastetaan liikuntaa yhdessä. Näissä tilanteissa riittävät turvavälit ovat erityisen tärkeitä.
 • Sisään tullessa ja ennen mahdollisia tarjoiluja jokaisen on tärkeää pestä kädet vedellä ja saippualla. Käsien kuivaamiseen varataan kertakäyttöisiä paperipyyhkeitä. Käsidesiä on tärkeää olla helposti saatavilla.
 • Tapaamissa tulee käyttää kasvomaskeja. Yhdistys voi halutessaan ommella itselleen ryhmän omat kangasmaskit.
 • Yhteisten välineiden käyttämistä on syytä välttää. Jos yhteisiä välineitä käytetään, on ne hyvä puhdistaa eri käyttäjien välillä.
 • Jos kokoontumisessa on tarjoiluja, hyvä käytäntö on, että yksi henkilö jakaa ne kaikille tai tarjoilut on jaettu valmiiksi annospaloiksi.
 • Kokous- tai kokoontumistilan siivoamisessa kannattaa huomioida erityisesti ovenkahvojen, hanojen ja saniteettitilojen pudistaminen.
 • On hyvä pitää kirjaa kokousten ja tapahtumien osallistujista, jotta jokainen mukana ollut pystytään tarvittaessa tavoittamaan.

Muistilista jäsenille

 • Jää kotiin, jos sinulla on koronavirukseen liittyviä vähäisiäkään oireita, kuten kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus tai haju- ja makuaistin heikkenemistä.
 • Älä osallistu toimintaan myöskään silloin, jos olet ollut yhteydessä henkilöihin, joilla on koronavirukseen liittyviä oireita tai jotka ovat altistuneet covid-19 -virukselle kahden viime viikon aikana.
 • Älä osallistu toimintaan, jos olet tullut Suomeen ulkomaanmatkalta kahden viime viikon aikana.
 • Vältä turhaa fyysistä kosketusta ja kättelyä tai halaamista.