Kurpitsat ovat vuoden 2021 vihannes. Vuoden vihanneksen valitsevat Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset kasvikset. Martat nostavat neuvonnassa esille vuoden vihannesta ja se sopii hyvin myös Marttaillan aiheeksi. Kurpitsoissa on monia lajeja ja niitä on helppo kasvattaa. Kurpitsoja voi kylvää suoraan siemenestä tai istuttaa esikasvatetut taimet. Taimia on helppo esikasvattaa itse tai ne voi ostaa valmiina. Kurpitsat ovat kevyttä, terveellistä, hyvää ja monipuolista ruokaa. Lajeista löytyy kesäkurpitsoja ja talvikurpitsoja. Kurpitsoja on isoja ja pieniä, ne sopivat syötäväksi ja koristeeksi.

Marttojen kurpitsaillan tavoitteena on innostaa ja innostua kurpitsoista ja niiden kasvattamisesta. Illassa tutustutaan puutarhamartan johdolla eri kurpitsalajeihin ja niiden kasvattamiseen kotipuutarhassa.

Vinkit kurpitsailtaan
  • Katsokaa kurpitsavideo.
  • Tutustukaa kurpitsoihin Marttalehden 3/2021 jutun ja marttojen sivujen avulla.
  • Kurpitsansiemenpussissa on paljon siemeniä ja harva tarvitsee niin montaa tainta samaa lajia. Vaihtakaa erilaisten kurpitsojen siemeniä. Mikäli olette jo esikasvattaneet kurpitsoja vaihtakaa kurpitsojen taimia. Näin jokainen saa usean eri kurpitsalajikkeen siemeniä tai taimia.
  • Syksyllä pidettävän marttaillan teemana voi olla kurpitsajuhlat.
  • Kaikkina vuodenaikoina voi marttailtaan tehdä jotain tarjottavaa kurpitsasta. Myös talviaikaan löytyy kaupoista samoja lajikkeita, joita voi kesällä kasvattaa kotimaassa.
  • Maailman suurimmat kurpitsat ovat painaneet yli 1100 kiloa ja Suomen ennätyskin on 716 kg, kurpitsat ovatkin maailman suurimpia vihanneksia. Järjestäkää kilpailu kuka kasvattaa suurimman kurpitsan kesän aikana. Jättikurpitsalajikkeista löytyy myös suuria kurpitsakilpailujen lajikkeita, joiden hedelmät painavat jopa satoja kiloja.
  • Tehkää syksyllä kurpitsalyhtyjä.
  • Valmistakaa yhdessä illan tarjottavat kurpitsasta tai tehkää kurpitsasäilykkeitä.

Marttaillan markkinoinnissa ja sosiaalisen median päivityksissä voi käyttää aihetunnisteita #martat ja #vuodenvihannes #kurpitsa #kurpitsat