Marttayhdistykset ovat keksineet monenlaisia ideoita marttailla etänä ja pitää yhteyttä jäseniinsä. Tälle sivulle on koottu yhdistysten ideoita ja Marttaliiton vinkkejä etämarttailuun ja yhteydenpitoon.

Yllätyskokkaus-marttailta

Järjestäkää hauska Yllätyskokkaus-marttailta, jossa illan vetäjä ohjeistaa etäyhteydellä ruoanvalmistuksen vaiheita. Valmistettava ruoka on osallistujille yllätys, vain raaka-aineet ovat tiedossa etukäteen. Yllätyskokkaus toimii hyvin erilaisilla etäyhteyksillä toteutettuna, joten osallistujat voivat olla eri puolilla maakuntaa tai vaikka Suomea. Marttaillassa kokataan yhdessä omista kotikeittiöistä käsin. Katso ohjeet yllätyskokkausillan järjestämiseen.

Rasvainen marttailta

Järjestäkää etämarttailta tutustuen erilaisiin rasvoihin ja niiden käyttöön. Voitte tehdä rasvatestin, katsoa videon ja järjestää rasvamaistelun! Katso ohjeet rasvateemaisen marttaillan järjestämiseen!

Yhdistysten 10 ideaa etämarttailuun

1. Kuvahaaste innostaa jakamaan ja seuraamaan

Muistatko tamperelaisen Vauhtimartat-toimintaryhmän kesäkuvahaasteen? #Kotimartta-haaste toimii pitkälti samalla tavalla, mutta voit valita kuvien järjestyksen ja julkaisutahdin itse. Ota haluamaasi teemaan liittyvä kuva ja julkaise se Instagramissa. Liitä mukaan ainakin kolme tunnistetta: #kotimartta #kuvahaaste #aikaaollakotona. Kaikki teemat näet Vauhtimarttojen Instagram-tililtä. Kuvahaasteeseen voi lähteä mukaan kuka vain.

Teemat:
1. Käsityö
2. Kevään merkki
3. Leipomus
4. Kirja
5. Kotityö
6. Viherelämää
7. Askartelu
8. Lepohetki
9. Herkkuruoka
10. Opin uutta

2. Pidetään huolta yhdistyksen iäkkäistä jäsenistä

Nyt jos koskaan puheluilla on iso merkitys, ettei kukaan jää yksin. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää yhdistyksen yli 70-vuotiaisiin jäseniin. Voisitteko soittaa kaikille ikääntyneille jäsenille ja kysyä mitä kuuluu? Löytyisikö jäsenistöstä sellaisia, jotka voisivat auttaa heitä kauppa-asioilla tarpeen mukaan. Ikääntyneille voi myös viedä tai lähettää ajanvietettä, kuten lehtiä, lankaa tai vaikka ristikoita.

3. Yhdistyksen Facebook-sivun tai -ryhmän aktivointi

Kauhavan Martat pyytää jäseniään ja someseuraajiaan lähettämään kuvia arkisista puuhista, kuten käsitöistä, viherkasvien hoitamisesta, leipomuksista, yleensäkin huushollaamisesta tai vaikka happihyppelyltä keväisessä maisemassa. Kuvia julkaistaan Kauhavan Marttojen Facebook-sivuilla ja Instagram-tilillä. Jäseniä kannustetaan myös jakamaan vinkkejään esimerkiksi kukkamullan vaihtamisesta, ikkunoiden pesemisestä tai herkullisimman keiton valmistamisesta. Jos haluaa liittää mukaan ruokareseptin, pydetään linkkaamaan mukaan sen alkuperäinen lähde.

Belgian Martoilla on Facebookissa Päivän piristys -kampanja somessa. Yhdistys jakaa päivittäin kuvia siitä, mitä nyt voi tehdä, mitä kuuluu, mitä näkyy.

4. Uutiskirje täynnä ideoita

ProMartat lähettivät jäsenilleen tavallista tuhdimman uutiskirjeen täynnä ideoita. ProMarttojen muut jäsenkirjeet löytyvät täältä. Myös muut yhdistykset voivat poimia uutiskirjeistä ideoita itselleen.

5. Kokoonnutaan verkossa

AurinkoMartat kokeilevat virtuaalista marttailtaa Google Hangoutsin kautta. Jokainen keittää omat kahvit/teet ja ainakin ensimmäisellä kerralla ohjelmassa on neulomista, virkkaamista ja jutustelua. Virtuaalisia marttailtoja on kokeiltu ja kokeillaan muissakin marttayhdistyksissä.

Katso vinkkimme etäkokouksen tai -tapaamisen järjestämiseen.

6. Etäleivontailta

Tervalammen Martat järjestää etänä leivontamarttaillan. Yhdistyksen ruokamartat lähettävät kaikille mukaan ilmoittautuneille reseptit ennakkoon sähköpostilla. Leivontamarttaillan ohjeilla voi leipoa jo ennakkoon tai illan aikana ja lähettää muille kuvia sekä kommentteja siitä, miten leipominen sujuu. Marttaillassa voi olla mukana etäyhteyden välityksellä ja saada ohjeita illan vetäjiltä. Illassa käytetään Microsoft Teamsia. Yhdistykset toimijat soittelevat ja viestittelevät nyt muutoinkin entistä enemmän.

7. Marttaillan ohjeet sähköpostilla

Kirkkonummen Porkkalan Martat lähettää jäsenilleen sähköpostilla marttailtojen ohjeet ja vinkit. Aiheena voi olla ruokakurssi tai vaikka pääsiäisaskartelu. Samalla lähetetään Facebook-linkin niile, jotka ovat mukana. Jäsenille on myös vinkattu ajankulua, mm. maksuttomia musiikkiesityksiä. Yhdistyksen Facebook-ryhmässä on keskusteltu lapsuusmuistoista, kuten kiiltokuvista ja paperinukeista. Uusin avaus on tunnemmeko toisemme. Jokainen kirjoittaa korkeintaan kahden lauseen mittaisen kuvauksen, mistä on kotoisin. Yhdistyksen työikäisten martat ovat tarjonneet iäkkäämmille asiointiapua. Palautteesta päätellen yhdistyksen joukko tiivistyy entisestään.

8. Perinteistä postia kaikille yhdistyksen jäsenille

Mitä jos lähettäisitte tänä keväänä kaikille jäsenillenne postin mukana kirjeen tai vaikkapa pääsiäiskortit?

9. Tule mukaan Marttojen Facebook-ryhmiin

Keskeneräisten käsitöiden kerho –Facebook-ryhmässä jaetaan kuvia keskeneräisistä käsitöistä ja innostetaan tekemään ne valmiiksi, vaikka sitten ihan toisenlaisena, kuin mitä alunperin oli tarkoitus.

Marttojen lukupiiri innostaa lukemaan ja antaa kirjavinkkejä.

10. Yhdistyksen Martat.fi-sivu ajan tasalle

Nyt on hyvä aika päivittää yhdistykset nettisivut. Katso ohjeet Martat.fi-sivujen päivitykseen.