YHDISTYKSEN PERUSTAMINEN

Kaikki yhdistykset ovat omanlaisiaan ja toteuttavat marttatoimintaa itselleen sopivalla tavalla. Jos et löydä itsellesi sopivaa yhdistystä tai sinulla on jo valmiiksi sopiva marttailusta kiinnostunut porukka kasassa, voit myös harkita uuden yhdistyksen perustamista.

Uuden yhdistyksen perustamiseen tarvitaan vähintään kolme perustajajäsentä, joiden kaikkien on oltava 15 vuotta täyttäneitä Suomen kansalaisia tai ulkomaalaisia, joilla on kotipaikka Suomessa. Muualla kuin Suomessa asuvat voivat perustaa yhdistyksen siihen maahan, jossa asuvat. Puheenjohtajalla on kuitenkin oltava pysyvä osoite Suomessa.

Käytännön ohjeet uuden yhdistyksen perustamisesta löytyvät täältä .

Jäsenhankinta sekä uusista jäsenistä huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää uuden yhdistyksen toiminnassa. Vinkkejä jäsenhankintaan löytyy täältä.

Hyödyllisiä lomakkeita:


YHDISTYKSEN LAKKAUTTAMINEN

Joskus tulee tilanteita, jolloin marttayhdistyksen toiminta päätetään lopettaa. Tämä voi johtua esimerkiksi yhdistyksen yhdistymisestä jonkin toisen yhdistyksen kanssa tai toiminnan hiipuessa. Ennen yhdistyksen lakkauttamista kannattaa varmistaa, että yhdistykselle ei löydy alueelta halukkaita jatkajia. Jos mietitään yhdistyksen lakkauttamista, kannattaa ensin olla yhteydessä omaan piiriin.

Yhdistyksen lakkauttamiseen tarvitaan päätös kahdessa vähintään kuukauden väliajoin pidetyssä peräkkäisessä yhdistyksen kokouksessa (ensimmäinen ja toinen lopettamiskokous), joissa purkamispäätös on saanut vähintään ¾ annetuista äänistä. Kokouskutsuissa on ilmoitettava selkeästi, että kyseessä on lopettamiskokous.

Yhdistys katsotaan lakanneeksi, kun ilmoitus yhdistysrekisteriin on jätetty. Yhdistyksen lopettamisesta tulee ilmoittaa omaan piiriin sekä Marttaliittoon jarjestosihteeri@martat.fi.

Yhdistyksen lakkauttamisessa tarvittavat lomakemallit ja  muistilista