Joulunalusaika on vuoden pimeintä aikaa ja se luo haasteensa viherkasveille, jotka tarvitsevat valoa kasvaakseen ja voidakseen hyvin. Helmikuun lopusta alkaen valoa on jo niin paljon, että kasvien esikasvattaminen siemenestä onnistuu, mutta sitä ennen kasvienystävän on tyydyttävä haaveilemaan uudesta kasvukaudesta. Onneksi herneenversojen kasvatus on helppoa ja onnistuu jopa vuoden pimeimpänä aikana.

Tarvikkeet:

-kuivattuja (luomu)herneitä

-talouspaperia

-lautanen tai idätysastia

Tee näin:

  1. Levitä haluamaasi astiaan kuivattuja herneitä ja nypi huonot pois, sillä ne homehtuvat viljelyn aikana.
  2. Liota herneitä esimerkiksi yön yli, koska se nopeuttaa niiden itämistä. Jos liotat herneitä lautasella, laita sille talouspaperia ja vettä, ja peittele herneet yhdellä kerroksella märkää paperia.
  3. Kun herneet ovat turvonneet, ota niiden päällä ollut märkä paperi pois ja pidä kasvualusta kosteana. Idätysastiaa käytettäessä laita herneet ritilän päälle ja muista lisätä ala-astiaan vettä, jotta herneiden juuret eivät kuivu.
  4. Sijoita astia haluamaasi paikkaan esimerkiksi ikkunalaudalle ja pidä kylvös kosteana. Muista kuitenkin talouspaperia käytettäessä kohtuus, sillä liian märkänä herneet homehtuvat. Herneenversot itävät joidenkin päivien kuluttua.
  5. Seuraa herneenversojen kasvamista, muista kastella kohtuudella ja nauti sadosta, kun versot ovat tarpeeksi pitkiä.