Haastamme sinut tekemään henkilökohtaisen muovisitoumuksen! Muoveilla on monia hyviä ominaisuuksia. Muovi suojaa elintarvikkeita pilaantumiselta, on kestävää, edullista, kevyttä kuljettaa ja taipuu moneen käyttöön. Huonoksi muovi muuttuu silloin, kun se käytön jälkeen päätyy kierrätyksen sijasta luontoon roskaksi tai kuormittamaan maaperää ja vesistöjä. Maailmanlaajuisesti muovi on mittava haaste, johon me voimme omalta osaltamme tarttua miettimällä omia valintojamme.

Suurin osa EU:n muovijätteestä on peräisin pakkauksista. Kertakäyttömuovien käyttö kuormittaa jätehuoltoa ja kertakäyttömuoveja päätyy myös luontoon. Marttaliitto oli mukana laatimassa Suomelle Muovitiekarttaa, tavoitteena löytää monipuolisesti keinoja muovihaasteen ratkaisuun. Marttaliitto on sitoutunut innostamaa ihmisiä muovien käytön vähentämiseen, muovijätteen lajitteluun ja kierrätykseen sekä uusiomuovituotteiden valintaan levittämällä tietoa ja käytännön ratkaisuja kursseilla, verkkosivuilla, sosiaalisessa mediassa ja Martat-lehdessä

Haastamme sinut nyt tekemään alla olevalla lomakkeella henkilökohtaisen sitoumuksen. Kerromme sitoutuneiden määrästä ja lopullisista tuloksista Martat-lehdessä sekä Marttojen kotisivuilla.


Muovisitoumus

  • En osta kertakäyttöisiä muovituotteita (esim. astiat). Kun hankin uusia muovituotteita, ostan ensisijaisesti uusiomuovista tai korvaavasta/muusta raaka-aineesta valmistetun (posliini, teräs). Vältän tuorekelmun käyttöä. Säilytysastian peittämiseen käy hyvin esim. lautanen. Pidän mukanani kestokassia. Jos minun on pakko ostaa muovikassi, valitsen uusiomuovista tehdyn kassin, täytän sen pakkausmuovilla ja vien muovikeräyspisteeseen. Hankin vihanneksia ja hedelmiä varten kestopunnituspussin ja käytän sitä. Ostan pakkaamattomia tuotteita pakattujen sijasta aina kun se on mahdollista.
  • Opettelen tuntemaan muovin lajittelumerkinnät. Lajittelen pakkausmuovit ja vien ne keräyspisteeseen. Muut kuin pakkausmuovit vien poltettavan jätteeseen/sekajätteeseen. Teen aloitteen pakkausmuovikeräyspisteestä taloyhtiööni/lähikauppaan.
Jaa sivu