Kemikaaleja kaupan päälle – vaatevalintojen merkitys

Kuinka saat selville missä ja miten vaatteesi on valmistettu, ja miten se on päätynyt ostoskeskuksen vaatetankoon? Entä millä kemikaaleilla vaatetta on matkan aikana käsitelty? Mitä pitää ottaa huomioon ennen vaatteen ostamista, ettei altistu tarpeettomille kemikaaleille?

Teksti: Anita Storm /Marthaförbundet

Laajamittainen vaatteiden valmistus ja kulutus vaikuttaa sekä meihin että ympäristöömme, niin kotimaassa kuin valmistusmaassa. Ennen kuin vaate saavuttaa kuluttajan, se on jo matkustanut enemmän, kuin mitä se matkustaa kuluttajan yllä.

Kultaset säännöt vaatteiden ostoon:

  1. Osta vähemmän vaatteita. Keskity laatuun ja kestävyyteen. Vaihtoehtoisesti osta kirpputorilta.
  2. Osta vaatteita, joilla on riippumattoman tahon myöntämä ympäristömerkki, esimerkiksi Joutsenmerkki, joka ottaa huomioon koko tuotantoketjun.
  3. Osta vaatteita, jotka on valmistettu kierrätetyistä materiaaleista
  4. Vältä vaatteita, jotka on tehty kokonaan synteettisistä materiaaleista.
  5. Vältä tekstiilejä, jotka on käsitelty tiettyjen ominaisuuksien saamiseksi (rypistymisen estämiseksi, veden ja tahrojen hylkimiseksi tai hajun poistamiseksi). Ne voivat sisältää haitallisia kemikaaleja.

Muista! Vaatteiden ympäristökuormittavuus riippuu useista asioista, kuten siitä, miten kankaat kudotaan, värjätään ja käsitellään ennen ompelua.

Kemikaaleja kaupan päälle

Tekstiiliteollisuudessa käytetään runsaasti kemikaaleja. Tuotannossa tehdyt valinnat vaikuttavat sekä tuotantoalueen ympäristöön että työntekijöiden ja lähistöllä asuvien ihmisten terveyteen. Allergisia reaktioita aiheuttavia aineita ovat muun muassa kromi, formaldehydi, lateksi ja erilaiset väriaineet. Ota selvää, mitä kemikaaleja on vaatteessa, jonka aiot ostaa! Kun olet ostoksilla, kysy myymälässä, mitä kemikaaleja vaatteessa on, jotta voit tehdä tietoisen valinnan.

Valmistusprosessista jääneet kemikaalijäämät päätyvät luontoon tai vedenpuhdistamoon kun vaate pestään. Osa kemikaaleista saattaa häiritä vedenpuhdistamon biologista puhdistusta.

Esimerkki
Kun tuotetaan kilo farkkuja, käytetään keskimäärin 2,4 kiloa kemikaaleja, pahimmassa tapauksessa 3,6 kiloa. Pelkkä kilomäärä ei kerro, kuinka vaarallisia kemikaalit ovat terveydelle. Osa aineista voi vaikuttaa terveyteen jo pieninä määrinä. Esimerkiksi tietyt väripigmentit, formaldehydi ja tietyt torjunta-aineet ovat vaarallisia pieninäkin määrinä. Tärkeintä on siis tietää, mitä kemikaaleja vaatteessa on käytetty.

Kemikaalien käyttö vaatteiden valmistamisprosessissa:

  • Kuidunvalmistus: Keinolannoitteet ja torjunta-aineet puuvillanviljelyssä sekä aineet, joita käytetään viskoosin ja polyesterin valmistamisessa.
  • Langan ja kankaan valmistus: öljyt, liima-aineet, tensidit, lipeä, valkaisuaineet, vaahdonvähentämisaineet, kostutusaineet ja vedenpehmentäjät
  • Värjäys ja jälkikäsittely: väriaineet, pesuaineet ja kyllästysaineet
  • Kuljetus: homeentorjunta- ja tuholaistentorjunta-aineet
  • Valmiiden vaatteiden käyttäminen: pesu- ja huuhteluaineet

Kaikilla vaatteissa käytettävillä kuiduilla on erilaiset ominaisuudet ja siksi kuidun alkuperä vaikuttaa siihen, mitä ja kuinka paljon kemikaaleja käytetään. Puuvilla voi olla käsitelty aineilla, jotka parantavat imukykyä tai vähentävät vaatteen kutistumista pesussa. Vaatteiden ostajalla on yleensä kaksi vaihtoehtoa: satsata korkeaan laatuun tai pihistellä ja valita halvin vaihtoehto. Näillä viidellä vinkillä pääset pitkälle:

  1. Valitse ekologinen vaihtoehto, kun ostat vaatteita, jotka ovat lähellä ihoa; alusvaatteet, t-paidat ja lakanat.
  2. Pese uusi vaattee aina ennen käyttöönottoa.
  3. Älä heitä vaatteitasi pois: niiden valmistamiseen ja kuljettamiseen on kulunut paljon luonnonvaroja. Vaihda vaatteita vaatteidenvaihtopäivillä, tuunaa ja luo oma tyylisi, myy vaatteita kirpputorilla tai lahjoita niitä avustusjärjestöille.
  4. Käytä luonnonmateriaaleja – villa hylkii kosteutta ja likaa luonnollisesti. Valitse mieluummin villa kuin keinotekoisesti käsitellyt materiaalit.
  5. Valitse kenkiin luonnonparkittu nahka, jossa on käytetty rasvaa kemikaalien sijaan.
  6. Ota selvää, mistä tekstiilit tulevat. Vältä kiinalaista, pakistanilaista ja tunisialaista tuotantoa. Silloin on pienempi riski, että vaatteet on valmistettu lapsityövoimalla tai että ne sisältävät vaarallisia kemikaaleja.