Suomella on vahvat perinteet pakkausteollisuudessa, muun muassa metsäteollisuuden ja insinööriosaamisen ansiosta. Meillä on kehitetty ja valmistettu innovatiivisia, maailmallakin tunnettuksi nousseita uusia pakkausmateriaaleja ja monimateriaalipakkauksia.

Pakkausala kehittyy jatkuvasti. Kehitystä muokkaavat kuluttajalähtöiset trendit, ympäristönäkökulma sekä teknologian kehitys, joka mahdollistaa uusien valmistusmenetelmien käyttöönoton.

”Uusiutuvista luonnonvaroista tehtyjen pakkausmateriaalien määrä on kasvussa.
Pakkaamiseen liittyviä asioita nostetaan nyt ensimmäistä kertaa yritysten strategioihin. Moni yritys lupaa, että tiettyyn vuoteen mennessä iso osa pakkauksista valmistetaan esimerkiksi biopohjaisista raaka-aineista.”

Rinkiin.fi: Pakkausten ekologisuudella on kuluttajalle väliä.

EU:n muovistrategia

Vuoden 2018 alussa Euroopan komissio hyväksyi ensimmäisen Euroopan laajuisen muovistrategian. Sen tarkoituksena on suojella ympäristöä ja samalla edistää innovaatioita.
Suunnitelman mukaan kaikkien EU:n markkinoilla olevien muovipakkausten on oltava kierrätettäviä vuoteen 2030 mennessä. Tämän lisäksi vähennetään kertakäyttöisten muovituotteiden kulutusta ja rajoitetaan mikromuovien tarkoituksellista käyttöä.

Yle: Hyvästi muoviset pillit, lautaset ja haarukat

Tulevaisuudessa muoviset vanupuikot, aterimet, lautaset, mehupillit ja sekoitustikut kielletään EU:n alueella. Myös paisutetusta polystyreenistä valmistetut kupit ja rasiat kielletään. Laki astuu voimaan vuonna 2021. EU-maat sitoutuvat lisäksi vähentämään muovisten kuppien ja rasioiden valmistamista.

Yleisen Euroopan rannoilta kerättävä jäte on muovipullo. Nyt päämääräksi on asetettu, että 77 prosenttia EU:n alueen muovipulloista tulisi kierrättää vuoteen 2025 mennessä. Vuoteen 2029 mennessä osuuden tulisi nousta 90 prosenttiin. Suomalaiset ovat tässä suunnannäyttäjiä: meillä yli 90% muovipulloista päätyy kierrätykseen toimivan panttijärjestelmän kautta. Lue pakkausten kierrättämisestä ja panttijärjestelmästä lisää täältä.

Bioraaka-aineet puhuttavat pakkausalalla. Kertakäyttö kahvikuppi on tähän päivään asti päällystetty muovilla, vaikka ne näyttävät pahvilta tai puukuidulta. Sisäpinnassa on kuitenkin muovipäällyste. Suomessa on onnistuttu kehittämään pahvikuppi, jossa muovipinnoite on korvattu kompostoituvalla materiaalilla.

Pakkauskartonkia valmistavan Kotkamillsin Toimitusjohtaja Markku Hämäläisen haastattelu uusista ekologisemmista pakkausmahdollisuuksista: Yle Areena

Miksi ympäristöystävällisen kertakäyttöpakkauksen valmistaminen on niin vaikeaa?
Kartonkisen pakkauksen kuituraina eli selluloosaosa imee aina vettä ja kastuttuaan tarpeeksi, se turpoaa ja pettää. Siksi tarvitaan pinnoite. Pinnoitteen valintaan vaikuttaa puolestaan se, mikä on käyttötarkoitus: tuleeko pakkauksen pitää vettä, toimia rasvaa vastaan, kestää hapanta vai suojata hapelta.
Pahvi- ja kartonkipakkauksiin voidaan valmistaa melko hyviä happea ja rasvaa estäviä kerroksia, mutta vesi on edelleen haaste. Muovissa on öljyä ja siksi se ei ime vettä. Jotkin muovit estävät myös kuumaa, mikä on tarpeen esimerkiksi kahvikupeissa.

Suomalainen Sulapac valmistaa biohajoavia pakkauksia

Vuonna 2016 perustettu ja jo nyt palkintoja voittanut Sulapac on kehittänyt sataprosenttisesti biohajoavan ja muovia korvaavan materiaalin. Suomessa se on jo markkinoilla, globaali lanseeraus on suunnitteilla vuoteen 2020. Yhtiön missiona on pelastaa maailma muoviroskalta. Sulapac-materiaali on yhdistelmä puuhaketta ja biohajoavaa sidosainetta. Tällä hetkellä materiaalista valmistetaan mm. kosmetiikkapakkauksia ja pillejä. Kehitteillä on kuitenkin myös elintarvikepakkauksia, Fazerin  kanssa kehitteillä on pakkaus, joka lanseerataan keväällä 2019.
Lue lisää: Aamulehti ja Maaseuduntulevaisuus

Uudet tavat pakata

Käytettävyyteen ja mahdollisimman pieneen materiaalimäärään perustuva Atrian ”jauhelihan kokoinen pakkaus” On voittanut maailmalla pakkausalan palkintoja. Joustomuovista valmistettu pakkaus vähentää materiaalin kulutusta ja säästää tilaa niin kuljetuksissa, kaupan hyllyllä, jääkaapissa ja roskiksessa.
Kauppalehti: Atria harkitsi jauhelihapalloa – päätyi tuotteeseen, joka säästi 150 tonnia muovia ja sai palkinnon.

Älykäs pakkaus on tulevaisuutta

Älypakkaus ei sinänsä paranna ruuan laatua, mutta kertoo siitä ajantasaista tietoa. Kun viimeinen käyttöpäivä lasketaan kalenterista, älypakkaus lukee tuotteesta juuri sen hetkisen tilanteen eli se huomaa, jos kylmäketju on katkennut tai pakkaus on hajonnut, niin että elintarvike on päässyt pilaantumaan. Se tunnistaa myös, onko ruoka vielä syötävää, vaikka päiväys on jo ylittynyt. Näin voidaan vähentää huomattavasti hävikkiä.

Yle: Älykäs pakkaus neuvoo ja tarkkailee