Tuetaan suomalaista

Yhteiskunnan rattaiden on pysyttävä liikkeessä myös erilaisten yhteiskunnallisten kriisien, kuten koronaviruksen, energiapulan tai hintojen nousun aikana. Valtiovallan toimilla pyritään ehkäisemään pitkän tähtäimen talousvaikutuksia, mutta myös yksittäisten kuluttajien toiminnalla on merkitystä. Marttojen vinkeillä myös sinä voit edistää suomalaisen yhteiskunnan selviytymistä kriiseistä.

Säästäminen

Jotta voit tukea kotimaista yrittäjyyttä, on sinun oman taloutesi oltava tasapainossa. Seuraa siis omaa talouttasi, jotta tiedät mihin rahasi menevät. Tarkkaile etenkin erilaisia pieniä kuluja, joista voi vuositasolla muodostua suuriakin summia. Turhista menoista karsimalla voit säästää pitkällä aikatähtäimellä suuria summia.

Jos tulosi riittävät hyvin pakollisiin menoihin ja jotain jää ylikin, kannattaa säästynyt raha laittaa hyötykäyttöön. Itseäsi hyödyttävä rahankäyttökohde on tietenkin säästäminen. Keräämällä taloudellista puskuria pahan päivän varalle tai säästämällä eläköitymistä varten turvaat itsellesi huolettomamman huomisen.

Tue paikallista, tue kotimaista

Rahaa voi hyötykäyttää myös tukemalla kotimaisia yrityksiä. Kriisitilanteessa suuret ja monikansalliset tuottajat selviytyvät todennäköisesti helpommin kuin pienet ja keskisuuret yritykset. Näin ollen on tärkeää miettiä, mihin rahasi käytät ja millaisia hankintoja teet. Kansainvälisessä nettikaupassa yksittäisen ihmisen ostopäätös on vain rivi kirjanpidossa, siinä missä pienyrittäjälle se voi olla yritystoiminnan jatkumisen edellytys.

Ruoan ja tavaroiden alkuperän selvittäminen vaatii hieman vaivaa, mutta on sen arvoista. Ostamalla kotimaassa tuotettua teet oman osasi siitä, että kansantalous toipuu myös kriisien aiheuttamista iskuista. Kaikkea ei Suomessa toki ole mahdollista tai järkevää tuottaa, mutta myös tällöin kuluttajalla on mahdollisuuksia selvittää tietoa tuotteiden alkuperästä.

Paikalliset tuotteet ja tuottajat saattavat olla sinulle jo ennestään tuttuja, mutta omalla alueellasi voi myös olla tuntemattomampia yrityksiä ja harvojen tiedossa olevia helmiä. Näistä löydät tietoa esimerkiksi eri kaupunkien tai kaupunginosien Facebook-ryhmistä sekä erilaisilta paikallisia tuottajia listaavilta sivustoilta.

Lähiravintoloiden ja -kahviloiden palveluiden käyttäminen tukee heidän toimintaansa ja tuo luksusta arkeen. Vaikka itse tehty ruoka onkin taloudellisin vaihtoehto, on välillä kiva myös herkutella toisen tekemällä ruoalla. Selvitä, onko lähiseutusi ravintoloilla tai kahviloilla tarjolla noutoruokaa, ruoan kotiinkuljetuspalvelua tai mene läheisten kanssa paikan päälle.

Työllistäminen on hyvä tapa tukea paikallisia yrittäjiä esimerkiksi silloin, kun on aika tehdä remonttia.

Työllistä nuoria

Yhteiskunnallinen tilanne on pannut myös monet nuoret ahtaalle.  Tavallisilla suomalaisilla on myös merkittävä mahdollisuus auttaa nuorten tilannetta.

Jos sinulla on mahdollisuus, työllistä nuori edes pieneksi hetkeksi kesällä. Muista kuitenkin, että pimeän työn teettäminen on paitsi laitonta niin myös huono sijoitus työntekijän tulevaisuuden kannalta. Nykypäivänä on olemassa erilaisia palveluita, joiden avulla nuori voi tehdä työsuorituksia kevytyrittäjänä. Lisäksi on olemassa palveluita, jotka välittävät nuoria keikkatöihin myös yksityishenkilöiden tarjoamiin lyhytaikaisiinkin työtilaisuuksiin. Niiden käyttö on helppoa ja niiden avulla varmistuu se, että tehty työ kerryttää myös nuoren työeläkettä.