Tiskarin hommat sujuvat joutuisammin, kun luet nämä niksit.

Käsitiskaajan temput

  1. Liota astioita. Se helpottaa tiskarin toimia.
  2. Käytä suojakäsineitä. Ne säästävät hipiää pesuaineilta. Hanskakädet kestävät myös kuumempaa vettä kuin paljaat sormet.
  3. Käytä mahdollisimman kuumaa vettä. Astiat puhdistuvat paremmin kuumassa vedessä kuin kylmässä.
  4. Tiskaa järjestyksessä: ensin suuta koskevat (lasit, lusikat, haarukat), sitten lautaset ja kulhot, viimeiseksi ruoanvalmistusastiat.
  5. Sulje hana, älä juoksuta vettä turhaan. Huuhtelu tulpatussa tiskialtaassa säästää vettä.
  6. Nosta huuhdellut astiat kuivauskaappiin, telineeseen tai pyyhkeen päälle kuivumaan. Laita ruokailuvälineet kuivaustelineeseen kahvat alaspäin.
  7. Hieraise altaat harjalla ja huuhtele ne puhtaiksi. Kuivaa tiskipöytä ja sen tausta.
  8. Huuhtele harja ja pöytäpyyhe ja ripusta ne kuivumaan ilmavasti. Likainen pöytäpyyhe märkänä myttynä on melkoinen pöpöpesäke.

Konetiskin konstit

  1. Laita ruoantähteet astioista kompostiin.
  2. Huuhtele astiat pikaisesti, vain jos se on välttämätöntä.
  3. Anna aikuisen opastaa koneen täyttämisessä.
  4. Kysy tai katso, missä on koneen lämpövastus. Muoviastiat sulavat liian lähellä sitä.
  5. Pidä luukku suljettuna, kun astianpesukoneessa on likaisia astioita.
  6. Käynnistä kone vasta, kun se on täynnä tiskiä. Näin säästät luontoa.
  7. Opettele tavaroiden paikat keittiössä, jotta voit tyhjentää koneen omin voimin.

 Mitä astioita EI astianpesukoneeseen?

  • Leikkuuveitset voivat tylsyä.
  • Kevyet ja ohuet kristallilasit voivat rikkoutua.
  • Kultaukset ja käsinmaalatut koristeet voivat kärsiä.
  • Puiset astiat voivat vääntyä ja halkeilla.
  • Valurauta-astiat ruostuvat ja voivat tahria muita astioita.
  • Tina-, pronssi-, kupari-, messinki- ja alumiiniastiat eivät pidä vahvasti emäksisestä pesuaineesta.
  • Hopeiset aterimet tummuvat, jos ne pestään yhdessä ruostumattomien teräsaterimien kanssa.
  • Osa muoviastioista ei kestä kuumuutta.
  • Jotkut lasityypit samentuvat.

 

Jaa sivu